Witam!
Pamieta ktos nazwe takiego programiku, w ktorym klikalo sie myszka w rytm utworu i on (ten program) pokazywal aktualne tempo?
Dwoch gitarzystow nagralo mi sie bez metronomu (forma jam-session), a chcialbym cos dalej z tym zrobic...
Program do znajdywania tempa
Re: Program do znajdywania tempa
no to chyba nic nie zrobisz
w cubase jest taki licznik.

w cubase jest taki licznik.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
Dwoch gitarzystow nagralo mi sie bez metronomu (forma jam-session), a chcialbym cos dalej z tym zrobic......
Szanse na to,ze w materiale jam-session znajdziesz stabilne tempo, są "next to zero". Prawdopodobnie czeka Cię żmudne cięcie i operowanie pętlami - ACID Pro i funkcja Beatmapper umożliwi zgrubne ustalenie tempa podkładu rytmicznego (jeśli został nagrany w miarę równo do metronomu), potem w tym samym programie możesz porobić pętle gitarowe i układać je na tle reszty aranżacji.
MD
Szanse na to,ze w materiale jam-session znajdziesz stabilne tempo, są "next to zero". Prawdopodobnie czeka Cię żmudne cięcie i operowanie pętlami - ACID Pro i funkcja Beatmapper umożliwi zgrubne ustalenie tempa podkładu rytmicznego (jeśli został nagrany w miarę równo do metronomu), potem w tym samym programie możesz porobić pętle gitarowe i układać je na tle reszty aranżacji.
MD
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
Dwoch gitarzystow nagralo mi sie bez metronomu (forma jam-session), a chcialbym cos dalej z tym zrobic......
Idealny do takich rzeczy jest Ableton Live, tylko wątpię by było sens wydawać ok 2Kzł po to żeby jeden utworek wyrównać... Może poszukaj kogoś znajomego z tym programem i zleć mu to zadanie lub sam to zrób. Metoda zaproponowana przez Dobmatta (jeżeli dobrze zrozumiałem polegające na pocięciu ścieżki/ścieżek na kilkutaktowe fragmenty, dostosowanie ich tempa do tempa projektu i zestawienie ich na nowo) może IMHO skutkować trzaskami na złączeniach poszczególnych klipów bądź to dziwnymi efektami tamże przy zastosowaniu crossfade'u więc wymaga bardzo żmudnego i dokładnego składania ścieżek co jest dość trudne i nie wiem czy warte świeczki... No chyba, że materiał jest bezsprzecznie genialny i warto poświęcić na to kilka dni. (mówię to bez ironii! - żeby nie było...)
Pozdrawiam
Idealny do takich rzeczy jest Ableton Live, tylko wątpię by było sens wydawać ok 2Kzł po to żeby jeden utworek wyrównać... Może poszukaj kogoś znajomego z tym programem i zleć mu to zadanie lub sam to zrób. Metoda zaproponowana przez Dobmatta (jeżeli dobrze zrozumiałem polegające na pocięciu ścieżki/ścieżek na kilkutaktowe fragmenty, dostosowanie ich tempa do tempa projektu i zestawienie ich na nowo) może IMHO skutkować trzaskami na złączeniach poszczególnych klipów bądź to dziwnymi efektami tamże przy zastosowaniu crossfade'u więc wymaga bardzo żmudnego i dokładnego składania ścieżek co jest dość trudne i nie wiem czy warte świeczki... No chyba, że materiał jest bezsprzecznie genialny i warto poświęcić na to kilka dni. (mówię to bez ironii! - żeby nie było...)
Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki
Male nieporozumienie. Chce z grubsza okreslic tempo tych utworow by skleic podklad perkusyjny, do ktorych te gitary moglyby byc dograne raz jeszcze. Wiem, ze to dziwnie moze wygladac, ale owi gitarzysci nagrali siarczyste, metalowe kawalki jako szkice. Jest duzo przerw, polamanych rytmow. Komponowali je wylacznie na instrumentach, razem (w duecie), bez uzycia metronomu - nie znalem wiec tempa (oprocz tego, ze "szybkie"
). Probowalem ustawic z grubsza tempo w Cubase, ale "klik" ich jakos rozpraszal. Wiec chce - majac szkice tych gitarowych sladow - zrobic mocne podloze rytmiczne, by na nastepnej sesji im to puscic na odsluchy i niech nagraja mi to porzadnie...

...Male nieporozumienie. Chce z grubsza okreslic tempo tych utworow by skleic podklad perkusyjny, do ktorych te gitary moglyby byc dograne raz jeszcze.
Aaa, to dobrze! Ja takie rzeczy robię na ucho. Myślę, że nie jest tu potrzebna jakaś wielka dokładność, bo jeżeli będzie to nagrywane jeszcze raz to różnicy 2bpm nikt raczej nie wyczuje... Za to może być kłopot z gitarzystami którzy nie lubią grać z metronomem...
Aaa, to dobrze! Ja takie rzeczy robię na ucho. Myślę, że nie jest tu potrzebna jakaś wielka dokładność, bo jeżeli będzie to nagrywane jeszcze raz to różnicy 2bpm nikt raczej nie wyczuje... Za to może być kłopot z gitarzystami którzy nie lubią grać z metronomem...
www.myspace.com/pchelki
Probowalem ustawic z grubsza tempo w Cubase, ale "klik" ich jakos rozpraszal.
Zaraz, jaki to Cubase? W SX( w innych nie wiem) jest Beat Calculator.
Zakładka "Project" > beat calculator i tam się puka spacją bodajże (często to robię, a nie pamiętam :)) i program pokazuje tempo.
Poza tym można do partii nagranej bez metronomu "dorobić" klik uzywajac "tempo map" - jest trochę dłubania, ale czasem warto.
pozdr
Zaraz, jaki to Cubase? W SX( w innych nie wiem) jest Beat Calculator.
Zakładka "Project" > beat calculator i tam się puka spacją bodajże (często to robię, a nie pamiętam :)) i program pokazuje tempo.
Poza tym można do partii nagranej bez metronomu "dorobić" klik uzywajac "tempo map" - jest trochę dłubania, ale czasem warto.
pozdr
bębniarz