SPL Charisma 2 - opinie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
pjeciun
SPL Charisma 2 - opinie

Post autor: pjeciun » piątek 05 maja 2006, 00:28

witam, brzmienia spl kwestionować nie chce tylko jestem ciekaw czy ktos slyszal brzmienie charismy2? jakies opinie?

pozdrawiam
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: SPL Charisma 2 - opinie

Post autor: Soundscape » piątek 22 cze 2007, 15:30

Witam!

Chciałbym wznowić ten temat, bo jakoś opinii o tym produkcie też nie znalazłem. Wiem, że poprzednia wersja zebrała kilka pochwał dotyczących jej brzmienie, ale jak jest z wersją 2? Pytam, bo potrzebuję czegoś, żeby choćby leciutko podkręcić poszczególne tracki lub całość mixu. Wtyczki do takich celów jakoś przestają mi odpowiadać...

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » piątek 22 cze 2007, 18:06

...Witam!

Chciałbym wznowić ten temat, bo jakoś opinii o tym produkcie też nie znalazłem. Wiem, że poprzednia wersja zebrała kilka pochwał dotyczących jej brzmienie, ale jak jest z wersją 2? Pytam, bo potrzebuję czegoś, żeby choćby leciutko podkręcić poszczególne tracki lub całość mixu. Wtyczki do takich celów jakoś przestają mi odpowiadać......
Nie ma czegos takiego jak druga wersja Charismy,to jest po prostu wersja 2 kanalowa,wczesniej produkowali Charisme 8,czyli 8 kanalowa.Najlepiej sie sprawdza przy nagrywaniu sladow,bebny to podstawa,bas,klawisze,niekoniecznie gitary el,ale akustyczne super i wokal,ale przy wokalu i gtr ac. trzeba zapiac kompresor i to dosc powaznie poniewaz Charisme latwo przesterowac a przy duzej kompresji i malym nasyceniu Charismy dostajemy piekny prezencyjny wokal jak z Neumanna 149,147.Przy mocniejszym potraktowaniu dzwieku tym SPL-em wychodzi elegancko sprasowana kielbasa ale bez utraty dynamiki.Jak sie dobrze ukreci sound i wpusci w Charisme to nie trzeba tak naprawde zadnych pluginow uzywac,ale.....jest jedno,trzeba pare sladow spie.....zeby sie nauczyc jak ukrecic dobrze.Polecam,sam mam wersje 2 kanalowa a lada dzien bede mial ta CH 8.Wada jeszcze jest to ze kazdy kanal nie gra identycznie przy ustawieniu tak samo potencjometrow,szczegolnie przy uzyciu na sumie jak i na grupie,ale to tylko kwestia przyzwyczajenia.
[addsig]

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 25 cze 2007, 07:51

Dźięki za info! Z tego co napisałeś wynika, że Charisma robi właśnie to czego bym potrzebował. Chciałbym po prostu przepuścić przez to swoje ślady perkusji i ew. wokale. Czyli na jeden ślad wystarczyła by Charisma jednokanałowa?

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » poniedziałek 25 cze 2007, 09:45

...Dźięki za info! Z tego co napisałeś wynika, że Charisma robi właśnie to czego bym potrzebował. Chciałbym po prostu przepuścić przez to swoje ślady perkusji i ew. wokale. Czyli na jeden ślad wystarczyła by Charisma jednokanałowa?...
Tak,kazdy slad musisz przepuscic osobno przez kanal,czy to bedzie v.2 czy v.8 to naraz mozesz puscic 2 lub 8 sladow oczywiscie jesli masz przetwornik ADA wielokanalowy.
[addsig]

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 25 cze 2007, 10:14

Tak,kazdy slad musisz przepuscic osobno przez kanal,czy to bedzie v.2 czy v.8 to naraz mozesz puscic 2 lub 8 sladow oczywiscie jesli masz przetwornik ADA wielokanalowy.
...
Dźięki wielkie za info!

ODPOWIEDZ