Syntetyczny ride

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
richtig
Syntetyczny ride

Post autor: richtig » piątek 28 kwie 2006, 21:19

Witam

Szukam syntezatora VSTi emulującego brzmienie ride'u (ten talerz bardzo często używany w jazzie - jakby ktoś nie wiedział). Nie zależy mi na idealnie wiernym brzmieniu (od tego są sample) ale też nie na typowych brzmieniach blach syntetycznych (bardziej przypominających hi-hat). Dotychczas znalazłem tylko 1 zadowalającą mnie wtyczkę Utopia.

Jeśli ktoś miał styczność z interesującym mnie instrumentem to będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

richtig

Re: Syntetyczny ride

Post autor: richtig » niedziela 30 kwie 2006, 10:49

Pozwolę sobie odnowić temat, bo zaraz zniknie, a odpowiedzi brak...
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » niedziela 30 kwie 2006, 14:22

Dołączam się do prośby.
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

richtig

Post autor: richtig » niedziela 30 kwie 2006, 21:30

...Hej, a w czym lepszy jest syntezator ride'a od kilkunastu sampli?

Ano tym że akurat go potrzebuję.

A tak na poważnie to nie chcę uzyskać bardzo realistycznego brzmienia tego talerza tylko właśnie takie coś pomiędzy dość 'prymitywnym' brzmieniem uzyskiwanym za pomocą analogowych syntezatorów perkusyjnych a ride'm nagranym na żywo.

Poza tym przy szybkim graniu na samplach powstaje efekt karabinu maszynowego (oczywiście im więcej warstw tym efekt mniej zauważalny, ale jednak istnieje).

Po trzecie nie mam dobrego (takiego który by mi w 100% odpowiadał) zsamplowanego brzmienia ride'u.

I w końcu po czwarte (i najważniejsze) syntezator umożliwia uzyskanie efektu niemożliwego do stworzenia na drodze samplingu.

O.
www.myspace.com/pchelki

ODPOWIEDZ