Program - obróbka audio i video w jednym

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
tigergold
Program - obróbka audio i video w jednym

Post autor: tigergold » piątek 28 kwie 2006, 03:34

Na wstępie serdecznie pozdrawiam!

Znam programy które aktualnie sięgają szczytu możliwości cyfrowej obróbki audio a poszukuję jakiegoś łączącego tą cechę z możliwością obróbki obrazu video również na poziomie pro. Impletowanie ścieżki dźwiękowej po uprzednim przygotowaniu w edytorze audio do np PowerDirector'a odpada dlatego że programy takie jak PowerDirector, Adobe Premiere, Ulead Video Studio, Sony Vegas itp. mają niewystarczające dla mnie możliwości obrabiania obrazu. Szukam edytora video który przynajmniej sięgałby szczytu obróbki obrazu, chociaż dobrze byłoby gdyby mógł równolegle też audio bo w ten sposób można na bieżąco śledzić korespondencję obrazu z dźwiękiem, ewentualnie import audio z zewnątrz. Stereo wystarczy. Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w pracy z edytorami obrazu ale chyba dobrze widzę że te w/w to ograniczone zabawki? Nie mam już cierpliwości patrzeć i słuchać tego co zwykli produkować "kamerzyści weselni" i chcę wziąć conieco w swoje ręce. Mam dość błądzenia i testowania dlatego zapytuję
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

paul

Re: Program - obróbka audio i video w jednym

Post autor: paul » piątek 28 kwie 2006, 05:56

programy takie jak PowerDirector, Adobe Premiere, Ulead Video Studio, Sony Vegas itp. mają niewystarczające dla mnie możliwości obrabiania obrazu. ...

A jakich mozliwosci szukasz???

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » piątek 28 kwie 2006, 08:01

...programy takie jak PowerDirector, Adobe Premiere, Ulead Video Studio, Sony Vegas itp. mają niewystarczające dla mnie możliwości obrabiania obrazu. ...

Adobe Premiere ograniczony???? No stary, troszke przesadziłeś. Żeby dobrze poznać ten program i wykorzystac jego wszystkie możliwości, należy się zaopatrzeć w porządny podręcznik, albo i kilka.

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » piątek 28 kwie 2006, 08:22

Zadam to samo pytanie: Jakich możliwości szukasz? Inaczej: czego się spodziewasz po edytorze wideo? Odpowiedz na to pytanie szczegółowo, konkretnie, bez ogólników, z parametrami. Jaki jest Twój materiał wyjściowy? Jakie hardware oddajesz do dyspozycji edytorowi wideo (nie komputer, tylko karta DSP Video)?

Siedzę ostatnio po uszy w produkcji audio do wideo i w edycji wideo w ogóle. Przynajmniej dwa z wymienionych przez Ciebie programów (Adobe Premiere i Vegas Video) są mi dobrze znane i obydwa reprezentują najwyższy poziom dla materiału wideo o rozdzielczości do HD 1080 - 60i (interlaced) włącznie i 5.1 surround audio. Naturalnie nie mówimy o kosztujących setki tysięcy dolarów systemach telewizyjnych, tylko o obróbce wideo na rozsądnym semi-profesjonalnym poziomie w PC-cie. Osobiście chętniej korzystam z Vegas Video ze względu na bardzo przyjazną implementację audio. Dla odmiany Adobe Production Studio Suite (1600USD) zgrabnie integruje Adobe Premiere, AfterEffects, Audigy, Photoshop i Illustrator w kompletnym pakiecie do obróbki obrazu z dźwiękiem i w końcu kreacji DVD. Jeśli to Ci nie wystarcza, to musisz szukać rozwiązań na zupełnie innym, industrialnym obszarze.

Maciej Dobrski.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 28 kwie 2006, 08:52

Adobe Production Studio Suite (1600USD) zgrabnie integruje Adobe Premiere, AfterEffects, Audigy, Photoshop i Illustrator w kompletnym pakiecie do obróbki obrazu z dźwiękiem i w końcu kreacji DVD. Jeśli to Ci nie wystarcza, to musisz szukać rozwiązań na zupełnie innym, industrialnym obszarze.

Raczej u odpowiedniego specjalisty

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 28 kwie 2006, 15:11

To ciekawe co pisze autor postu. Sam wyprodukowałem kilka fimów dokumentalnych i dwa teledyski na programie Sony Vegas. Uważam że posiada wszystkie funkcje ktore pozwalają zmontować profesjonalny film bez żadnych kompromisów. Oczywiscie jesli kolega szua super filtrów do reanimacji obrazu z amatorskiej kamery cyfrowej lub generatorów efektów specjalnych ala matrix, to nie stety nie ta działka. Edytor pozwala montować wszystko wystarczająco dobrze. Grunt to dobre źrodła i duzo umiejetnosci. Obsluga wtyczek DX różniez wzbogaca możliwosci obrobki dziwku.

Jesli weselnik siądzie przy Cubase , jak myślisz co ztego powstanie?

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » niedziela 30 kwie 2006, 02:08

Super. Rozumiem. Z dźwiękiem nie ma problemu, mogę w takim razie obrabiać "na zewnątrz", bo w żadnym z tych progrgamów nie widzę możliwości rodem z Cubase czy Sound Forge a to ma być mocny atut moich wypocin. Ostatecznie materiał ma mieć postać płyty DVD (video PAL 25 kl/s, dźwięk stereo), bez matrixowych ujęć i tego wszystkiego czego nie da się zrobić żadnym programem do obróbki filmu. Chciałbym np: jednocześnie na odcinku nanieść kilka efektów w tym:1. "fade in" na obrazie - od czerni (ciemno, nie cz-b) do normalnego obrazu; 2. przyspieszanie obrazu od zera (zdjęcie statyczne) do normalnego tempa; 3. tekst który pojawiałby się w niestandardowy (nie z listy efektów dla tekstu w programie) sposób np kolejka literek zatacza okrąg (albo inny kształt) po czym kolejno każda zajmuje swoje miejsce tworząc napis, i zanik w podobny sposób. Co do hardware'u to mój komputer to typowy muzyczny blaszak gdzie sercem jest karta dźwiękowa, karty DSP Video brak;) Czy jakość obrazu wyjściowego jest w jakikolwiek sposób zależna od konfiguracji komputera? Obojętnie na jakim z tych programów ćwiczę zdarza się że mam albo minimalne drżenia, albo jakieś pojawiające się cieniutkie paski u dołu koloru czerwonego albo inne takie zakłócenia. W materiale wejściowym oczywiście tego nie ma, on sam jest na przyzwoitym poziomie i nie ma nawet potrzeby reanimowania go filtrami. Wystarczy mi odpowiedź czy to czego się spodziewam jest możliwe np w Vegasie i czy konieczne jest posiadanie tej karty DSP Video. Nie bierzcie mi za złe niedocenienie tych programów, ja się przyznaję bez bicia - ja ich po prostu nie znam i oceniłem po rzucie okiem. Bardzo Wam dziękuję za pomoc.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 30 kwie 2006, 08:06

Jakość generowanych efektów sprzetowego DSP nie powinna być różna od tych programowych pluginów (zalezy jeszcze jakich) , lecz z bardziej skomplikowanymi efektami bedziesz miał problem z podglądem w czasie rzeczywistym, pozatym cała sesja dziala nieporownywalnie wolniej. Co do jakosci podglądu, kreski ktore pojawiają się w podglądzie to zjawisko PRZEPLOTU. System prezentacji obrazu sworzony dla telewizorów na ekranie monitora nie wygląda dobrze i widac przenikanie półobrazów.

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » niedziela 30 kwie 2006, 09:08

Przy okazji tego tematu chcę wrzucić takie pytanie. Jaką trzeba miec kartę graficzną, aby w Adobe Premiere Elements móc oglądać obrazek na telewizorze. ja mam Matroxa G450 /Dual head/, ale w tym programie to nie działa, chociaż w Ulead Media Studio działa.
reżyser dźwięku, rencista

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » niedziela 30 kwie 2006, 09:25

...Przy okazji tego tematu chcę wrzucić takie pytanie. Jaką trzeba miec kartę graficzną, aby w Adobe Premiere Elements móc oglądać obrazek na telewizorze. ja mam Matroxa G450 /Dual head/, ale w tym programie to nie działa, chociaż w Ulead Media Studio działa....

MAtrox Parhelia

ODPOWIEDZ