Jak usunąć plastikowe brzmienie z ostrej gitary?!
Mam w miksie nagraną gitarę z przesterkiem. Tak jednak ucho się przyzwyczaiło przy nagrywaniu, że spox ma brzmienie, nietety.
Na następny dzień jak usiadłem do projektu to ręce załamałem. Gitara brzmi "fantastycznie" plastikowo:( Jest może metoda nad odratowanie takiej gitary, by w chociaż małym stopniu nadać jej trochę żywego brzmienia?! Są to stałe riffy, więc strasznie to brzmienie przeszkadza:(
[addsig]
Na następny dzień jak usiadłem do projektu to ręce załamałem. Gitara brzmi "fantastycznie" plastikowo:( Jest może metoda nad odratowanie takiej gitary, by w chociaż małym stopniu nadać jej trochę żywego brzmienia?! Są to stałe riffy, więc strasznie to brzmienie przeszkadza:(
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
Re: Jak usunąć plastikowe brzmienie z ostrej gitary?!
I ja dołączę się do tego pytanka. Bo nagrywałem chłopaczków (moich uczniów) no i grali na czym mieli. Efekt gitarowy Zoom i jakiś dod (też z tych tanich) i jest SUPER plastikowo....., a grają cięzkie klimaty. Da się z tym coś....? Dysponuje też nagraniem czystego kanału gitar, ale poza vst i wymienionymi wyżej, to nie mam dobrej paczki gitarowej. No może mały piecyk 25W Fendera.... ale sami rozuiecie, że to nie brzmienie.... Jak można im pomóc aby zabrzmieli w miarę mięsiście i nieplastikow? Mam nadzieję, że nie będzie dopisku w stylu, kupić dobry piec, bo gdybym miał kase to bym to zrobił...
Pozdro dla wszystkich!
Pozdro dla wszystkich!
mst sam nagrywam gitary z multiefektu i jeszcze nie znalazlem sposobu na odplastikowienie ich :(
...mst sam nagrywam gitary z multiefektu i jeszcze nie znalazlem sposobu na odplastikowienie ich :(...
daj amplitube na te sciezki czystej gitary na pewno zabrzmi lepiej niz multiefekt....
daj amplitube na te sciezki czystej gitary na pewno zabrzmi lepiej niz multiefekt....
Co znaczy plastikowe
to względne. Może zapodaj linka z próbką to będzie jaśniej.
Ale ja gram również cięzkie klimaty na wiośle i do tego używam dobrze ustawionego v-amp-2. Jeśli przy nim podłubiesz + ustawienai EQ na mixerze daje bardzo dobre brzmienie.

Ale ja gram również cięzkie klimaty na wiośle i do tego używam dobrze ustawionego v-amp-2. Jeśli przy nim podłubiesz + ustawienai EQ na mixerze daje bardzo dobre brzmienie.
...Co znaczy plastikowe
Ale ja gram również cięzkie klimaty na wiośle i do tego używam dobrze ustawionego v-amp-2. Jeśli przy nim podłubiesz + ustawienai EQ na mixerze daje bardzo dobre brzmienie...
...co znaczy bardzo dobre brzmienie z v-ampa
to wzgledne...

Ale ja gram również cięzkie klimaty na wiośle i do tego używam dobrze ustawionego v-amp-2. Jeśli przy nim podłubiesz + ustawienai EQ na mixerze daje bardzo dobre brzmienie...

...phi...
...Co znaczy plastikowe
to wzgledne...

...phi...
- gekon-bass
...Mam w miksie nagraną gitarę z przesterkiem. Tak jednak ucho się przyzwyczaiło przy nagrywaniu, że spox ma brzmienie, nietety.
...
to zalezy jaki czestotliwoci nazywasz plastikiem???? zeby zlikwidowac to dziwne brzmienie wystarczy korekcja filterm parametryczny, musisz troszke pokombinować! czasami wystarczy zdjąć troszenke środka i uzyskasz bardziej miekkie brzmienie, jezeli w twoim miksie brakuje głębi to dodaj mu odrobine średniego dołu! warto rówiniez dograc wiecej tej samej scierzki wtedy miks dostaje przestrzeni i głęboki!
rzycze powodzenia!!!
...
to zalezy jaki czestotliwoci nazywasz plastikiem???? zeby zlikwidowac to dziwne brzmienie wystarczy korekcja filterm parametryczny, musisz troszke pokombinować! czasami wystarczy zdjąć troszenke środka i uzyskasz bardziej miekkie brzmienie, jezeli w twoim miksie brakuje głębi to dodaj mu odrobine średniego dołu! warto rówiniez dograc wiecej tej samej scierzki wtedy miks dostaje przestrzeni i głęboki!
rzycze powodzenia!!!

kazdy słyszy to co chce słyszec i kazdy rozumie to co jest mu wygodniejsze..
A mozesz jakos udostepnic fragment tej gitary? Wtedy kazdy bedzie wiedział o jaki plastik tobie chodzi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
niestety najprawdopodobniej juz po wszystkim ... mozna krecic eq ale z reguly nie da to super efektu. Najlepiej zawsze miec w zapasie nagrany czysty sygnal i zrobic reamp np. podem na innym modelu lub na wzmacniaczu jesli ma sie warunki.
Moze dasz probke to zobaczymy o co dokladnie chodzi z tym plastikiem.
Moze dasz probke to zobaczymy o co dokladnie chodzi z tym plastikiem.
Warszawa - 'home' studio