Mam problem z Yamaha Tyros 2.
Rozszerzyłem standardową pamięć instrumentu do 1024MB (2 x Kingston KVR133X72C3/256)oraz zakupiłem twardy dysk Segate Momentus 100GB. Zarówno pamięć, jak i dysk twardy instrument widzi jako zainstalowane poprawnie, więc nie powinno być problemu, a jednak... Kupując tak dużą ilość pamięci, chciałem wykorzystywać instrument jako sampler przy tworzeniu własnych brzmień, no i niby wszysko jest OK. Ale wydaje mi się, że chyba coś nie gra, skoro bank brzmień o wielkości około 30 MB jest wczytywany z dysku twardego o szybkości 5400ob/min. do pamięci instrumentu (1GB) przez około 2 minuty. Co będzię jak zechcę przygotować sobie brzmienie np. fortepianu, które będzie liczyło sobie powiedzmy 500MB? Czy wtedy, aby móc na nim zagrać będę musiał czekać pół godziny, aż instrument wczyta je sobie do pamięci?
Czy to normalne?
Może ktoś z Was ma podobny problem i mógłby mi jakoś pomóc?
Może jakieś sugestie, porady?
Byłbym bardzo wdzięczny za okazaną mi pomoc.
Yamaha Tyros 2 - wolne ładowanie sampli
Interesuje sie muzyka elektroniczna, glownie Dance, Trance i Techno. Umiem grac na klawiszach, troche na akordeonie i gitarze.
Re: Yamaha Tyros 2 - wolne ładowanie sampli
nie wiem jak tyros - ale u mnie mpc4000 z seagate 7200obr tez laduje wolno...zaladowanie bankow o objetosci 400mega to jakies 10-14 minut....podejrzewam slabiutka obsluge dysku.
spojrz jak masz z sejwami - u mnie sejwuje po kolei czyli na koncu ostatnich danych - i gdy to jest nowy sejw to przebiega blyskawicznie - ale gdy dogralem sampla do juz istniejacego sejwa to zanim przesunie dane i zrobi sejwik to mija naprawde sporo czasu - ostatnio ponad 7 minut......
coz to nie komputer
spojrz jak masz z sejwami - u mnie sejwuje po kolei czyli na koncu ostatnich danych - i gdy to jest nowy sejw to przebiega blyskawicznie - ale gdy dogralem sampla do juz istniejacego sejwa to zanim przesunie dane i zrobi sejwik to mija naprawde sporo czasu - ostatnio ponad 7 minut......
coz to nie komputer