Sprzęt do nagrywania chóru i orkiestry

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
VENTHKA
Sprzęt do nagrywania chóru i orkiestry

Post autor: VENTHKA » poniedziałek 30 sty 2006, 15:58

Witam wszystkich forumowiczów

Potrzebuje skompletować sprzęt do nagrywania chóru i orkiestry na uczelni.Zastanawiam się nad zakupem miksera Mackie Onyx1640 wraz z kartą firewire oraz laptopa.Jeżeli przyjąłbym taką opcje to jakiego porzetbowałbym wg Was kompa,zakładając ,że nagrywałbym tylko ślady audio?To pierwsze pytanie,natomiast drugie dotyczy mikrofonów.Ile i jakie mikrofony najlepiej byłoby użyć do tego celu.Myślałem o SE Electronics.Jakie jest Wasze zdanie i opinie.Co ważne,do dyspozycji będe miał ok. 10-15 tys.na wszystko.Z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich.

Awatar użytkownika
mariuszek

Re: Sprzęt do nagrywania chóru i orkiestry

Post autor: mariuszek » poniedziałek 30 sty 2006, 17:20

1.Jak kupisz mixer i kompa to na mikrofony duzo ci nie zostanie.

2. Pytanie jeszcze jak duza jest orkietra i ile osobowy jest chór?

Ja taki eksperymet zrobilem kiedys dla zaprzyjaznionego ksiedza tylko na mikrofonach akg c1000 i calkiem calkiem jezeli chodzi o chór, do nagrzania orkiestry to juz mikrofony typowe dla kazdej z grup instrumentow, chociaz mysle ze dobrej klasy pojemniki tez sie sprawdza.

Obawiam sie ze chyba troszke za malo tej kaski...
www.galeria-tbg.pl

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » poniedziałek 30 sty 2006, 23:23

1. Jaki chór, jaka orkiestra

2. Rejstracja na setkę czy każdy z osobna ?

powiem tak.

Jesli chcesz zbierać z sumy na 2-4 mikrofonów to jakiś przenośny rejestrator typu Edirol R4 + dobre mikrofony (te 10.000 jakoś styknie)

jesli chcesz nagrywać każdego osobno muzyka + chór (na powiedzmy 4 mikrofony) - to już te 10 czy 15 tys to mało...

Dokładnie musisz sprecyzować, jak chcesz nagrywać - bo to istotne - potem dobierasz sprzęt do tego - ale aby nagrać orkiestrę to i 100.000 będzie mało... mówie o dużej orkiestrze a nie kwartecie smyczkowym i 4 chórzystów
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 30 sty 2006, 23:46

...Witam wszystkich forumowiczów

Potrzebuje skompletować sprzęt do nagrywania chóru i orkiestry na uczelni.Zastanawiam się nad zakupem miksera Mackie Onyx1640 wraz z kartą firewire oraz laptopa.Jeżeli przyjąłbym taką opcje to jakiego porzetbowałbym wg Was kompa,zakładając ,że nagrywałbym tylko ślady audio?To pierwsze pytanie,natomiast drugie dotyczy mikrofonów.Ile i jakie mikrofony najlepiej byłoby użyć do tego celu.Myślałem o SE Electronics.Jakie jest Wasze zdanie i opinie.Co ważne,do dyspozycji będe miał ok. 10-15 tys.na wszystko.Z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich. ...

sorka... ale nie mogę jakoś nad tym przejść do porządku dziennego. Jak rozumiem, pytasz o wydawanie NASZYCH pieniędzy z podatków i nie masz ZIELONKAWEGO pojęcia o nagrywaniu chóru i orkiestry. W sumie rozumiem, że chcesz o to zapytać w jedynym odpowiednim do tego miejscu, ale... i tak serce się kraje.

Jaka jest akustyka sali, w której będziesz nagrywać? Jaki jest skład orkiestry i chóru? W zależności od m.in. tych elementów trzeba skompletować sprzęt. I pamiętaj, że na samo okablowanie, statywy i pytę wydasz minimum 2-3 tys.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » wtorek 31 sty 2006, 10:35

Jeżeli proporcje między instrumentami i chórem są prawidłowe, to sprawę powinien załatwić mikrofon stereofoniczny umieszczony na wysokości ok.2m , z tyłu za dyrygentem.

Jeżeli okaże się w nagraniu, że chór jest słyszalny zbyt daleko, to należy postawić drugi mikrofon stereo bliżej chóru/np nad dętymi/.

Zamiast mikrofonu stereo można użyć dwóch mono umieszczonych na wspólnej listwie./odległość ok 20cm/.

Jeżeli te proporcje nie są prawidłowe, to zrobienie dobrego nagrania mocno się komplikuje.

Ponadto brzmienie jest uzależnione od akustyki sali.

Ja używałem mikrofonów stereo Neuman SM69.

reżyser dźwięku, rencista

Awatar użytkownika
ghospore

Post autor: ghospore » wtorek 31 sty 2006, 19:37

...Witam wszystkich forumowiczów

Potrzebuje skompletować sprzęt do nagrywania chóru i orkiestry na uczelni.Zastanawiam się nad zakupem miksera Mackie Onyx1640 wraz z kartą firewire oraz laptopa.Jeżeli przyjąłbym taką opcje to jakiego porzetbowałbym wg Was kompa,zakładając ,że nagrywałbym tylko ślady audio?To pierwsze pytanie,natomiast drugie dotyczy mikrofonów.Ile i jakie mikrofony najlepiej byłoby użyć do tego celu.Myślałem o SE Electronics.Jakie jest Wasze zdanie i opinie.Co ważne,do dyspozycji będe miał ok. 10-15 tys.na wszystko.Z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich. ...

Witam - zgadzam sie z przedmówcami. Chciałem jeszcze dorzucić, że w tego typu nagraniach kluczową kwestią jest dobór i jakość mikrofonów. Szczególnie główna baza stereo powinna być możliwiej jak najlepsza i to w nią proponuje głównie zainwestować. Oczywiście 15 tyś. nie wystarczy na doskonałe mikrofony. Osobiście używam pary sE SA 1 i jestem znich zadowolony (na nie wystarczy), ale miałem osatnio wielką przyjemność korzystać z mikrofonów firmy Scheps i B&K. Różnica jest potężna. Wieczny dylemat, zawsze można kupić coś lepszego, co da lepsze rezultaty. Podsumowując, proponuje nie oszczędzać na mikrofonach.

pozdrawiam
pozdrawiam

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » środa 01 lut 2006, 13:14

ale miałem osatnio wielką przyjemność korzystać z mikrofonów firmy Scheps i B&K. Różnica jest potężna. Wieczny dylemat, zawsze można kupić coś lepszego, co da lepsze rezultaty. Podsumowując, proponuje nie oszczędzać na mikrofonach.

Popieram kolegę. Od siebie dodam, że lepsze jest brzmienie na mikrofonach dookólnych.

Shoeps MK2 lub MK4 kosztuje niecałe 3 tys. zł. Warto się zastanowić i kupić chociaż 2 takie.
reżyser dźwięku, rencista

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 01 lut 2006, 13:20

Shoeps MK2 lub MK4 kosztuje niecałe 3 tys. zł. Warto się zastanowić i kupić chociaż 2 takie....

Ja dorzuce jeszcze MK2S, ktore bardzo czesto wykorzystuje z powyzszymi

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

pawelq

Post autor: pawelq » środa 01 lut 2006, 15:14

Hehe niedawno byłem w jednym kościele (nie w Polsce) i dwa MK21 stały sobie na stojaczku pod amboną w prawie pustym kościele... Trochę kusiło...

Awatar użytkownika
delorjan

Post autor: delorjan » środa 01 lut 2006, 15:17

...Hehe niedawno byłem w jednym kościele (nie w Polsce) i dwa MK21 stały sobie na stojaczku pod amboną w prawie pustym kościele... Trochę kusiło......

To się nazywa moralność

ODPOWIEDZ