Problem z prądem w studiu!

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
wilsonpro
Problem z prądem w studiu!

Post autor: wilsonpro » środa 25 sty 2006, 13:28

Witam,mam bardzo poważny problem z prądem u siebie.Nie wiem co sie dzieje ale co jakiś czas na monitorach pojawia sie kilka nie przyjemnych jak to nazwać bzyknięć są dosyć głośne i boje sie o swój hardware i kompa.Nie jest to wina monitorów ponieważ w tym samym czasie pojawia sie to na tv (tak samo kilka bzyknięć i w dodatku obraz zanika.Pozatym cały czas na monitorach jest jakieś bzyczenie,raz dosyć ciche a za chwile mocniejsze.Nie wiem co robić,może są jakieś urządzenia które stabilizują napięcie prądu?Jakiekolwiek rady bardzo mile widziane.Dziekuje

Acha byłem dzisiaj ze sprzętem u rodziców podłączyłem wszystko i tego problemu nie było także wina sprzętu odpada.

mellodeque
Kontakt:

Re: Problem z prądem w studiu!

Post autor: mellodeque » środa 25 sty 2006, 14:30

cos sie dzieje u Ciebie z prądem... może jakieś urządzenie jest na tej samej lini, które sie załącza co jakiś czas? lodówka? lub inne prądożerne?

Może masz sąsiada, który testuje jakąś kosmiczną technologię, i atakuje CIe promieniami X.

1. Sprawdź inne odbiorniki energii na lini (zamrażarki, lodówki, klimatyzatory etc... - może pojawiają sie zakłócenia w takich samych momentach czasu)

2. Stabilizacja napięć, jakimiś filtrami (coś a'la UPS)

3. Wypadałoby pomiary porobić tej Twojej linii bedziesz wiedział co robić.

4. Zmień, jak masz możliwość linię.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
wilsonpro

Post autor: wilsonpro » środa 25 sty 2006, 15:18

"...cos sie dzieje u Ciebie z prądem... może jakieś urządzenie jest na tej samej lini, które sie załącza co jakiś czas? lodówka? lub inne prądożerne?"

ta opcja odpada,nie mam nic na tej lini prądożernego,problem w tym że to występuje na całym piętrze!w każdym pokoju

"Może masz sąsiada, który testuje jakąś kosmiczną technologię, i atakuje CIe promieniami X. "

to też nie to mieszkam w domu.(chociaż sąsiad taki dziwny;))

"1. Sprawdź inne odbiorniki energii na lini (zamrażarki, lodówki, klimatyzatory etc... - może pojawiają sie zakłócenia w takich samych momentach czasu)"

zakłucenia sa widoczne tylko na sprzętach które mają głośniki lub ekran np kolumny,monitor komp(chociaż tu bardzo żadko) i tv

"2. Stabilizacja napięć, jakimiś filtrami (coś a'la UPS)"

czy takie coś załatwi sprawe?jakie firmy najlepsze i ile trzeba na takie cos wydać

"3. Wypadałoby pomiary porobić tej Twojej linii bedziesz wiedział co robić."

będzie elektryk w tym tygodniu prawdopodobnie

nawet jak by to naprawił elektryk to mysle sobie że kupił bym jakiś stabilizator czy jak sie to nazywa bo mysle że to sie przyda i wyjdzie na dobre dla sprzetu,co wy na to?warto?

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » środa 25 sty 2006, 15:35

Najlepiej Jakiegos UPsa kupic, ale jezeli nie ten budzet to rozejrzyj sie za jakimis sensownymi listwami filtującymi. Pozdrawiam

Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

abproject

Post autor: abproject » środa 25 sty 2006, 15:51

... ale jezeli nie ten budzet to rozejrzyj sie za jakimis sensownymi listwami filtującymi. Pozdrawiam

...

włłasnie niedawno kupiłem taką listwe w media markt...cena szok... he he 35 zł...
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 25 sty 2006, 16:28

listwa ci nie pomoze - mialem to samo - z tym ze u mnie(podejrzewam) byla wina ze zle odizolowanym zasilaniem(bylo 3 fazowe dodatkowo i kilka urzadzen w stylu silniki i jakies blizej niesprecyzowane machiny).....

ogolnie to tylko denerwuje - na kompa mi to nie wplynelo,na monitor rowniez,nawet sygnal nagrywany byl w porzadku ale syf przechodzil po zasilaniu na monitory....ale dzialaja:))(jeszcze)

silver_sound

Post autor: silver_sound » środa 25 sty 2006, 16:40

Witam

Podejżewam, że filtr za 35 zł pomoże tyle, co "umarłemu kadzidło', jak to mówią....

Rozejżyj sie za dobrym UPS-em, jesli szanujesz swoja pracę, i sprzęt.

jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
wilsonpro

Post autor: wilsonpro » środa 25 sty 2006, 16:57

pierwsze co zrobiłem jak zauważyłem problem to kupiłem 2 listwy,wsumie dałem 180zł....................nie pomogło

rozglądne sie za tymi ups,ami

Awatar użytkownika
wilsonpro

Post autor: wilsonpro » środa 25 sty 2006, 17:18

właśnie sprawdziłem kilka ofert mysle że moc 1500va mi starczy,tylko czy jest pewność że to załatwi sprawe raz na zawsze?:-?

W dodatku wszystkie ups'y mają wiatraczki ale wsumie to nawet w pokoju nie musi stać

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » środa 25 sty 2006, 17:32

UPS'y? i wiatraczki? Boże.... może pomyliło ci sie z generatorem prądu??

Listwa zabezpiecza tyle co stringi w zimie... kto Wam naopowiadał, ze listwa bedzie antidotum? to że ma bezpiecznik? - prosze... nie ma to jak pojęcie o elektryce...
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

ODPOWIEDZ