Wtyczki VST do usuwania pop-ów?
Jakim narzędziem (wtyczką) posłużyć się, żeby wyciąć ze ścieżki woklanej charakterystyczne puknięcia przy głoskach 'P' i 'B' nagrywanej na słabym mikrofonie dynamicznym? Puknięcia znane są chyba pod nazwą "pop`s".
:)
Re: Wtyczki VST do usuwania pop-ów?
DeClicker z Nuendo ma sekcje DePlop. Niekiedy sie sprawdza.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...Jakim narzędziem (wtyczką) posłużyć się, żeby wyciąć ze ścieżki woklanej charakterystyczne puknięcia przy głoskach 'P' i 'B' nagrywanej na słabym mikrofonie dynamicznym? Puknięcia znane są chyba pod nazwą "pop`s".
...
Filtr dolnozaporowy - HPF, element prawie kazdego korektora.
...
Filtr dolnozaporowy - HPF, element prawie kazdego korektora.
...DeClicker z Nuendo ma sekcje DePlop. Niekiedy sie sprawdza....
Pracuję na Adobe Audition 1.5. Raczej przydałoby się jakieś VsT :/
Pracuję na Adobe Audition 1.5. Raczej przydałoby się jakieś VsT :/
Filtr dolnozaporowy - HPF, element prawie kazdego korektora....
Obcina dolne częstotliwości... Nie jest to optymalne rozwiązanie...
Obcina dolne częstotliwości... Nie jest to optymalne rozwiązanie...
Obcina dolne częstotliwości... Nie jest to optymalne rozwiązanie......
Bo tez popy sa w dole pasma (do 150Hz).
Ja sie ratowalem niekiedy nawet automatyka z filtrem HPF, jesli dostalem kiepskie slady, np. z koncertu.
Bo tez popy sa w dole pasma (do 150Hz).
Ja sie ratowalem niekiedy nawet automatyka z filtrem HPF, jesli dostalem kiepskie slady, np. z koncertu.
ja to kiedys robilem tak: najpierw wycinamy wszystko ponizej pierwszej skladowej tonu krtaniowego (ok 80Hz), a potem kompresor wielopasmowy (i kompresja od dołu do około 200Hz).
powodzenia
bjortos
powodzenia
bjortos
Obcina dolne częstotliwości...
I o to chodzi
Nie jest to optymalne rozwiązanie.
IMO nie tylko jedyne ale tez optymalne
Ja nie wiem, jak dziala audition, ale ustawienie sobie stalego filtra na 80-100 Hz nie obcina nic slyszalnego, a w szczegolnie "okrutnych" momentach albo automatyka i przesuniecie czestotliwosci na 200-300 Hz albo po prostu destrukcyjna operacja na pliku. Ja robie to drugie.
I o to chodzi
Nie jest to optymalne rozwiązanie.
IMO nie tylko jedyne ale tez optymalne

Ja nie wiem, jak dziala audition, ale ustawienie sobie stalego filtra na 80-100 Hz nie obcina nic slyszalnego, a w szczegolnie "okrutnych" momentach albo automatyka i przesuniecie czestotliwosci na 200-300 Hz albo po prostu destrukcyjna operacja na pliku. Ja robie to drugie.
taki pop jest w znacznie szerszym pasmie niz do 150hz. Jesli jest juz w nagraniu to dobrze wykorzystac automatyke filtru i podjechac nim np do 500 tylko na ,,popie''.
A słyszałeś o pończoszce przed mikrofonem? Praktycznie w każdym domu mieszka jakaś kobieta...

A słyszałeś o pończoszce przed mikrofonem? Praktycznie w każdym domu mieszka jakaś kobieta...

...taki pop jest w znacznie szerszym pasmie niz do 150hz
Powyzej 150 jest juz slyszalne. Pop czesto jest za dlugi,zeby moc go podcinac wiecej niz 150 na kilkaset ms.
A co zrobisz, jak bedziesz mial nagranie z koncertu? Wtedy zadna ponczoszka nie pomoze. Jak i nie pomoze po fakcie, kiedy slady dostaniesz od kogos.
Zupelnie inna sprawa, ze nie zawsze w ogole pomoze pop filter, jesli osoba przed mikrofonem nie bedzie umiala kontrolowac zglosek wybuchowych. I czesto wlasnie taki, wynikajacy z nieumiejetnosci wokalisty jest wysoki i szeroki w pasmie.
Powyzej 150 jest juz slyszalne. Pop czesto jest za dlugi,zeby moc go podcinac wiecej niz 150 na kilkaset ms.
A co zrobisz, jak bedziesz mial nagranie z koncertu? Wtedy zadna ponczoszka nie pomoze. Jak i nie pomoze po fakcie, kiedy slady dostaniesz od kogos.

Zupelnie inna sprawa, ze nie zawsze w ogole pomoze pop filter, jesli osoba przed mikrofonem nie bedzie umiala kontrolowac zglosek wybuchowych. I czesto wlasnie taki, wynikajacy z nieumiejetnosci wokalisty jest wysoki i szeroki w pasmie.