Filtracja górnych częstotliwości w masteringu
No więc, chciałem tylko zapytać w jakim celu robi się taki zabieg przy masteringu. Jeżeli filtracja niskich częstotliwości mają wyraźny wpływ na parametry nagrania i jego brzmienie to filtrowanie wysokich nie jest dla mnie jasne. Bez tego zabiegu moje nagrania nie wykazują specjalnych uchybień w brzmieniu i parametrach technicznych (jak DC itp). Często spotykam nagrania z odfiltrowana góra w okolicach 17000 hz. Co ciekawe nie filtruje się jej na 0% tylko na 1%.
Dzieki za jakieś odpowiedzi.
Dzieki za jakieś odpowiedzi.
Re: Filtracja górnych częstotliwości w masteringu
Oto przyklad. Mastering Gawłowskiego. Jakaś Brodka.
URL=http://rybnet.pl/~djozd/freq.jpg]PRZYKŁAD[/URL]
URL=http://rybnet.pl/~djozd/freq.jpg]PRZYKŁAD[/URL]
Co ciekawe nie filtruje się jej na 0% tylko na 1%.
a co rozumiesz przez "filtrowanie na 0%" ?
a co rozumiesz przez "filtrowanie na 0%" ?
...Co ciekawe nie filtruje się jej na 0% tylko na 1%.
a co rozumiesz przez "filtrowanie na 0%" ?...
No wiesz, jak program filtrujący rozpatruje skale wprocentach to efekt taki jak uzyskuje np Gawłowski osiąga się na pozostawieniu 1 % procenta całej rozpietości dynamicznej tego ngrania. hehe, 0 % to troche głupio napisane. Chodziło mi o zero jakiegokolwiek sygnału w danym zakresie w jakim działa filtr FTT.
a co rozumiesz przez "filtrowanie na 0%" ?...
No wiesz, jak program filtrujący rozpatruje skale wprocentach to efekt taki jak uzyskuje np Gawłowski osiąga się na pozostawieniu 1 % procenta całej rozpietości dynamicznej tego ngrania. hehe, 0 % to troche głupio napisane. Chodziło mi o zero jakiegokolwiek sygnału w danym zakresie w jakim działa filtr FTT.
zapewniam Cię, że nie da się tak zrobić. Nie jest fizycznie możliwe wycięcie do zera jakiegoś przedziału częstotliwości. Operacja na FFT nie oznacza wcale, że aplikujesz filtr idealny, bo poszczególne prążki FFT działają jak zespół filtrów o szeroko zachodzących na siebie charakterystykach.
...No więc, chciałem tylko zapytać w jakim celu robi się taki zabieg przy masteringu.
Bo tak w danym przypadku lepiej brzmi, nie jazgocze gora, co sie czesto zdarza po silnej kompresji wielopasmowej. To jest jedyna odpowiedz, nie ma tu zadnych czarow.
Bo tak w danym przypadku lepiej brzmi, nie jazgocze gora, co sie czesto zdarza po silnej kompresji wielopasmowej. To jest jedyna odpowiedz, nie ma tu zadnych czarow.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...zapewniam Cię, że nie da się tak zrobić. Nie jest fizycznie możliwe wycięcie do zera jakiegoś przedziału częstotliwości. Operacja na FFT nie oznacza wcale, że aplikujesz filtr idealny, bo poszczególne prążki FFT działają jak zespół filtrów o szeroko zachodzących na siebie charakterystykach....
Akceptując fakt iż filtr FTT nie zapewnia idealnego wyeliminowania danego zakresu częstotliwości (bo pewnie tak jest ale chodzilo mi obrazowe przedstawienie sytuacji PRZYKLAD), co jest powodem tego że masteringowcy odcinają ten wysoki zakres pasama w nagraniu?
Akceptując fakt iż filtr FTT nie zapewnia idealnego wyeliminowania danego zakresu częstotliwości (bo pewnie tak jest ale chodzilo mi obrazowe przedstawienie sytuacji PRZYKLAD), co jest powodem tego że masteringowcy odcinają ten wysoki zakres pasama w nagraniu?
......No więc, chciałem tylko zapytać w jakim celu robi się taki zabieg przy masteringu.
Bo tak w danym przypadku lepiej brzmi, nie jazgocze gora, co sie czesto zdarza po silnej kompresji wielopasmowej. To jest jedyna odpowiedz, nie ma tu zadnych czarow....
Czy napewno tylo z tego powodu? Często wtym zakresię nie zajduje się prawie nic co można usłyszeć, ma ta jakiś wpływ na poższe pasma? Szczerze nie zauważyłem różnicy.
Bo tak w danym przypadku lepiej brzmi, nie jazgocze gora, co sie czesto zdarza po silnej kompresji wielopasmowej. To jest jedyna odpowiedz, nie ma tu zadnych czarow....
Czy napewno tylo z tego powodu? Często wtym zakresię nie zajduje się prawie nic co można usłyszeć, ma ta jakiś wpływ na poższe pasma? Szczerze nie zauważyłem różnicy.
Szczerze nie zauważyłem różnicy. ...
Ja zauwazam. Niekiedy nie ma powodu scinac, niekiedy scinam lekko, a niekiedy bardzo mocno. Zalezy od materialu oraz sposobu obrobki.
Ja zauwazam. Niekiedy nie ma powodu scinac, niekiedy scinam lekko, a niekiedy bardzo mocno. Zalezy od materialu oraz sposobu obrobki.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!