Software'owy analizator spektralny

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
isolatedsound
Software'owy analizator spektralny

Post autor: isolatedsound » wtorek 15 lis 2005, 14:29

Witam, poszukuję jakiegoś prostego programu dokonującego wmiarę dokładnej analizy spektralnej dźwięku NA WYJŚCIU KARTY DŹWIĘKOWEJ. Chodzi o to, żebym mógł analizować np. podłączoną do komputera gitarę, lecącą w winampie mp3, software'owy syntezator itp. Czy macie może namiary na takie coś? Może być jak njaprostrzy byle by miał czytelną podziałkę i wskazywał w miarę precyzyjnie.
Muzyka nie ma granic:)

Awatar użytkownika
Boluś

Re: Software'owy analizator spektralny

Post autor: Boluś » wtorek 15 lis 2005, 14:46

...Witam, poszukuję jakiegoś prostego programu dokonującego wmiarę dokładnej analizy spektralnej dźwięku NA WYJŚCIU KARTY DŹWIĘKOWEJ. Chodzi o to, żebym mógł analizować np. podłączoną do komputera gitarę, lecącą w winampie mp3, software'owy syntezator itp. Czy macie może namiary na takie coś? Może być jak njaprostrzy byle by miał czytelną podziałkę i wskazywał w miarę precyzyjnie....

Najlepszy analizer widma , jaki widziałem i pracuje na nim to SONOSCOPE firmy SEK'D , działa w czasie rzeczywistym na WEJSCIU karty nie na wyjsciu , Analizuje wszystko co wchodzi do karty, na wszystkich kanałach , mam podpiety do tego mikser . a nawet sama karte

http://www.sonoscope.de/downloadEN.html tutaj mozna go zciagnac chyba ! nie wiem czy to demo czy działajaca wersja, jestem zdziwiony ze znalazłem ten link,

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 15 lis 2005, 14:53

Najlepszy analizer widma , jaki widziałem i pracuje na nim to SONOSCOPE firmy SEK'D , działa w czasie rzeczywistym na WEJSCIU karty nie na wyjsciu , Analizuje wszystko co wchodzi do karty, na wszystkich kanałach , mam podpiety do tego mikser . a nawet sama karte

http://www.sonoscope.de/downloadEN.html tutaj mozna go zciagnac chyba ! nie wiem czy to demo czy działajaca wersja, jestem zdziwiony ze znalazłem ten link, ...

Takze pracuje na SONOSCOPE, doskonały Analizer , robiłem porównanie z KLARK TEKNIK DN6000 , po kalibracji Obydwa Analizery pokazuja dokladnie to samo , jedynie czym sie róznia to cena !! Link jest do demo , ale chyba nie dawno go umiescili .

Awatar użytkownika
isolatedsound

Post autor: isolatedsound » wtorek 15 lis 2005, 15:04

Wielkie dzięki. A czy zna ktoś może jakiś freeware'owy programik napisany np. przez jakiegoś pasjonata? Prosty, ale dokładny (znów dodam: w miarę :) )?

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 15 lis 2005, 15:15

...Wielkie dzięki. A czy zna ktoś może jakiś freeware'owy programik napisany np. przez jakiegoś pasjonata? Prosty, ale dokładny (znów dodam: w miarę :) )?...

ja nie znam

Awatar użytkownika
isolatedsound

Post autor: isolatedsound » wtorek 15 lis 2005, 15:16

P.S. Programik fajny, ale ja nadal poszukuję czegoś co pozwoliłoby mi analizować dźwięki ODTWARZANE przez komputer.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 15 lis 2005, 15:23

Witam

W miarę uczciwy jest Voxengo Span - jest darmowy

patrz tu
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » wtorek 15 lis 2005, 15:53

...P.S. Programik fajny, ale ja nadal poszukuję czegoś co pozwoliłoby mi analizować dźwięki ODTWARZANE przez komputer....

To w niczym nie przeszkadza. Wybierz wave outa jakbyś chciał go rejestrować i będziesz go miał na wejściu.

Programik rzeczywiście przydatny i również edukacyjny. Można obserwować działanie filtrów itp.

pzdr

PITmater

Awatar użytkownika
isolatedsound

Post autor: isolatedsound » środa 16 lis 2005, 13:05

......P.S. Programik fajny, ale ja nadal poszukuję czegoś co pozwoliłoby mi analizować dźwięki ODTWARZANE przez komputer....

To w niczym nie przeszkadza. Wybierz wave outa jakbyś chciał go rejestrować i będziesz go miał na wejściu.

Mógłbyś rozwinąć tą myśl? wchodzę w options-> device i w Input mogę wybrać tylko "SB Audio PCI record"

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 16 lis 2005, 13:12

.........P.S. Programik fajny, ale ja nadal poszukuję czegoś co pozwoliłoby mi analizować dźwięki ODTWARZANE przez komputer....

Mógłbyś rozwinąć tą myśl? wchodzę w options-> device i w Input mogę wybrać tylko "SB Audio PCI record"...

Nie wiem, jak w przypadku SB Audio, ale moze masz we wlasciwosciach nagrywania (windows, nie samej karty) przekierowanie wyjscia na wejscie. To juz wystarczy.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ