Kierunkowość kabli - prawda czy mit?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Kierunkowość kabli - prawda czy mit?

Post autor: matiz » sobota 15 mar 2008, 18:05

......energia jest przesyłana od baterii do żarówki niezależnie od tego, jak podłączysz plus i minus. natomiast prąd będzie płynął w przeciwną stronę po zamianie biegunów baterii - bo zmieni się różnica potencjałów, której źródłem jest bateria....
ale w odniesieniu do żarówki płynie odwrotnie a w odniesieniu do baterii płynie w tą samą stronę...
No bo to oczywiste, ze bez wzgledu na kierunek podlaczenia prad plynie z baterii do zarowki - gdyby bylo odwrotnie, to bateria by sie swiecila, a poniewaz tak nie jest, to cbdo

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » sobota 15 mar 2008, 18:18

......energia jest przesyłana od baterii do żarówki niezależnie od tego, jak podłączysz plus i minus. natomiast prąd będzie płynął w przeciwną stronę po zamianie biegunów baterii - bo zmieni się różnica potencjałów, której źródłem jest bateria....
ale w odniesieniu do żarówki płynie odwrotnie a w odniesieniu do baterii płynie w tą samą stronę...
ok, ale czy to ważne? bateria jest tylko dla ustalenia uwagi. no więc gdybyś rytmicznie zamieniał bieguny baterii, uzyskasz prąd przemienny płynący w kabelkach i przez żarówkę. za każdym razem, gdy odwracasz baterię prąd (czyli ruch elektronów) zmienia kierunek, choć za każdym razem energia z baterii jest tracona na rzecz świecenia żaróweczki.

i owszem elektrony raz poruszają się w jedną, a raz w drugą stronę.

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » sobota 15 mar 2008, 18:18

kolego ty mi nie mów o tym na jakim poziomie jest moje wiedza. Wydaje mi sie ze wy wogule nie macie pojecia o czym piszecie. Ludzie tu nie można mówic o poziomie polskiej edukacji. Tylko o braku logicznego myslenia. jak byś nie kombinował to nie zawrucisz prądu. To że odwracacie bieguny nic nie da. bo on i tak płynie tak samo. Co z tego że zmieniasz polaryzacje jak i tak on płynie tak samo.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Marck9

Post autor: Marck9 » sobota 15 mar 2008, 18:26

...kolego ty mi nie mów o tym na jakim poziomie jest moje wiedza. Wydaje mi sie ze wy wogule nie macie pojecia o czym piszecie. Ludzie tu nie można mówic o poziomie polskiej edukacji. Tylko o braku logicznego myslenia. jak byś nie kombinował to nie zawrucisz prądu. To że odwracacie bieguny nic nie da. bo on i tak płynie tak samo. Co z tego że zmieniasz polaryzacje jak i tak on płynie tak samo....

"wy wogule"
"nie zawrucisz"

Dobrze nic nie będę Ci mówił na temat Twojej wiedzy....

Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 15 mar 2008, 18:35

Jaja sobie robi a Wy sie dajecie nabierac...

Ano

Post autor: Ano » sobota 15 mar 2008, 18:37

Wyjatkowo meczacy jest ten watek. Kilkadziesiat wypowiedzi i zaledwie kilka szczatkowych informacji o tych kablach. Ze tez nikt nie potrafi opisac ich konstrukcji, albo chocby pomierzyc RightMark-iem. Zbadac przy roznych impedancjach wej-wyj, czy jest liniowy dynamicznie i czestotliwosciowo. Juz kompletnie niczego istotnego nie mozna sie tu dowiedziec.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 15 mar 2008, 18:40

No bo to oczywiste, ze bez wzgledu na kierunek podlaczenia prad plynie z baterii do zarowki - gdyby bylo odwrotnie, to bateria by sie swiecila, a poniewaz tak nie jest, to cbdo

matiz, dzięki... to było cudne. Dawno się tak nie śmiałem.

...Jaja sobie robi a Wy sie dajecie nabierac......

Albo najarał się czegoś, co mu bardzo nie posłużyło...

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » sobota 15 mar 2008, 18:43

Bardzo zabawna dyskusja. Coś z teatru absurdu Sławomira Mrożka, tyle, że tam jest spokojniej. Jakby szukał inspiracji do następnych opowiadań to możnaby mu podsunąć wątek "kabli kierunkowych".
Pierwszy z brzegu tekst na temat prądu elektrycznego oraz kierunku przepływu prądu.

Pamiętam, jak nauczyciel fizyki w liceum mówił: czy wy myślicie, że jak Polska importuje prąd z ZSRR to oni nam przesyłają tymi drutami swoje, radzieckie elektrony? Nie, u nas pracują nasze, polskie elektrony, oni je tylko w naszą stronę pchają.

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » sobota 15 mar 2008, 21:29

Jedno jest pewne Panowie. Skoro nikt nie wie w która strone płynie prąd. I podejżewam źe sam prąd nie wie:)
To skąd producenci kabli wiedzą z którego końca kabla do którego będzie tym el. walencyjnym łatwiej płynąć.

Co do jakości kabli i konfekcjonowanie, to sie zgodzę. Ma to wpływ na brzmienie. Miedź OFC lepiej brzmi jak i dobrej jakości wtyki. Ale bez przesady. Ale czy kierunek?

Mi osobiści się pływa lepiej z prądem niż pod prąd.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » sobota 15 mar 2008, 21:33

...Jedno jest pewne Panowie. Skoro nikt nie wie w która strone płynie prąd. I podejżewam źe sam prąd nie wie:)

Pozdrawiam! ...
Jak to nie wiem, to zalezy czy grasz na wzmacniaczu typu komboczy stack. Jak na combo i stoi ono na ziemi to prąd płynie od gitary do wzmacniacza a jak grasz na Stacku i wzmacniacz jest wyzej od gitary to prąd płynie w druga stronę

ODPOWIEDZ