Skąd te 4 głośniki? Najczęściej symulowałem 10 do 20.
z uwzględnieniem ich charakterystyk kierunkowych
He, he! I może jeszcze dzielenie się membran? A któż miałby napisać taką symulację? Ja na pewno nie, bo nie mam na to czasu. Pracuję, wykańczam domek i wychowuję małe dziecko. Program napisałem w nielicznych wolnych chwilach. Uproszczenia, które zawiera, nie dyskwalifikują go - a przynajmniej na razie nikt tego nie wykazał.
z uwzględnieniem różnicy faz interferującego dźwięku emitowanego przez kolejne głośniki.
Zapewne masz na myśli różnicę faz wynikającą z różnych opóźnień między poszczególnymi głośnikami a słuchaczem. Otóż informuję, że mój program przede wszystkim właśnie to symuluje.
Zamiast tego, widzę tutaj po prostu linię opóźniającą o 20 elementach z ruchomym odczepem, gdzie sygnał wyjściowy jest pobierany z jednego odczepu z miękką obwiednią, a pętla po kolei zmienia odczep raz w jedną raz w drugą stronę, w ten sposób zmieniając opóźnienie.
Tak jest! Doskonale załapałeś! Przełączanie głośników znajdujących się w różnych odległościach od słuchacza to też jakby "zmiana odczepów linii opóźniającej". Z tym, że w warunkach rzeczywistych tych odczepów jest nieskończenie wiele.
Uważam, że miałem rację z góry powątpiewając w wiarygodność tej "symulacji".
Tego nie zrozumiałem. A na czym ma polegać niewiarygodność mojej symulacji?
Dlaczego od razu nie wziąłeś 1024 "głośników" rozstawionych co parę milimetrów? Bo wtedy od razu byłoby widać, że to nie jest żadna symulacja układu "niby-Leslie", tylko czegoś zupełnie innego.
Moim celem było wykazać za pomocą prostej symulacji, że przełączanie głośników znajdujących się w różnych odległościach od słuchacza powoduje zmianę częstotliwości dźwięku, który ten słuchacz słyszy, mimo iż nie występuje tu fizyczny ruch. Koniec kropka.
Zupełnie abstrahuję tu od tego, czy uzyskany efekt - czy to w wyniku symulacji, czy w warunkach rzeczywistych - lepiej lub gorzej przypomina "efekt Leslie" (wirujący głośnik lub przesłona).
(patrz: 20-metrowe rozmiary urządzenia)...
Skąd wytrzasnąłeś te 20 metrów?