Jaki monitor LCD, panorama czy 3/4?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
WG
Re: Jaki monitor LCD, panorama czy 3/4?

Post autor: WG » środa 07 mar 2007, 22:57

Hihi. Link już zaskoczył

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » czwartek 08 mar 2007, 01:40

A pytanko z innej beczki
Czy monitory firmy EIZO to taki "high-end" wśród monitorów ?...
Tak. To monitory głównie dla grafików/DTP itp.
Generalnie to produkty, dla tych co wiedza co chca i dysponują od 5 do 16 tys zł na monitorek który przepracuje u nich z 100 i bedzie wymagał ponownej kalibracji. A po 3 latach zostanie wymieniony :)

Firma ta produkuje też tańsze serie, do zastosowań domowo - biurowych. Z tego co mi wiadomo, produkty w tej "niszy" również utrwalają pozycje tej firmy na rynku.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » czwartek 08 mar 2007, 01:41

... który przepracuje u nich z 100...
100 godzin

WG

Post autor: WG » czwartek 08 mar 2007, 02:17

Czy monitory firmy EIZO to taki "high-end" wśród monitorów ?...
Tak. To monitory głównie dla grafików/DTP itp.

Zdążyłem się już zorientować po cenach

monitorek który przepracuje u nich z 100 i bedzie wymagał ponownej kalibracji. A po 3 latach zostanie wymieniony :)
Serio ?

Firma ta produkuje też tańsze serie, do zastosowań domowo - biurowych. Z tego co mi wiadomo, produkty w tej "niszy" również utrwalają pozycje tej firmy na rynku. ...
Hm. No to już jestem głupi
A IIYAMA ?

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » czwartek 08 mar 2007, 04:32

monitorek który przepracuje u nich z 100 i bedzie wymagał ponownej kalibracji. A po 3 latach zostanie wymieniony :)
Serio ?
Tak. Monitory tak jak każda rzecz na tym świecie się zużywają . W przypadku monitorów LCD występuje wypalanie które ma olbrzymi wpływ na odwzorowanie barw. W świecie druku, czy przygotowania do druku ma to niesamowicie duże znaczenie. Po 100 godzinach w systemie barw RGB - np. R czyli czerwień może odchylić sie w krzywej i obraz na monitorze bedzie przekłamany. W rezultacie może zostac dobrana zła barwa albo korekcja w CMYK-u i okładka pisma bedzie miała za dużo "czerwieni".
Eizo zaleca robienie kalibracji swoich monitorów co około 100 godzin.
W dużych firmach zajmujących sie grafiką i drukiem, co kilka lat monitory są wymieniane (w Polsce teoretycznie), ponieważ nie trzymają już parametrów.
W tedy pan Miecio po znajomości odkupuje monitorki i zalewa allegro albo ebaya takim sprzętem, gwarantując ze wszytko działa. Ciekawe przez jaki czas będzie działało bo LCD maja o wiele krótsza żywotność niż CRT. Na szczęście wieszosc z tych PRO monitorów maja liczniki ile godzin przepracowały, wiec można sie zorientować.

Firma ta produkuje też tańsze serie, do zastosowań domowo - biurowych. Z tego co mi wiadomo, produkty w tej "niszy" również utrwalają pozycje tej firmy na rynku. ...
Hm. No to już jestem głupi
A IIYAMA ?...
IIYAMe widziłem w sklepie i gdzieś w internecie widziałem test droższego modelu. Podobno dobrze się sprawują i jakością są na poziomie "Belinea". Osobiście nie pracowałem na IIYAME ale gdybym szukał czegoś PANORAMICZNEGO do studia to z pewnością wybrał bym IIYAME 22' cali. Kusi cenowo a parametry ma przyzwoite.

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » czwartek 08 mar 2007, 08:37

No dwa monitorki to teraz taki standard sie robi, to jaki monitor wybierać zależy od kasy :)

mi w zupełności 2x19' juz zadowala (obecnie 2x17) - lecz niepogardziłbym 3-ma np 1x19 i 2x17.

Panorama dobra przy pracy z "poziomymi sequencerami" - jako, ze ja 80% czasu spedzam w Renoise, to dla mnie panorama średnio sie nadaje, ale go np Vegas, czy Sonar, jak najbardziej.

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » czwartek 08 mar 2007, 16:17

Od siebie dodam tylko tyle że jesli wybierac to z matrycą MVA lub co najmniej PVA. Matryce typu TN odchodzą już do lamusa.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 08 mar 2007, 16:32

...Od siebie dodam tylko tyle że jesli wybierac to z matrycą MVA lub co najmniej PVA. Matryce typu TN odchodzą już do lamusa....

Dodam jeszcze problemy zwiazane z latencja - serio - jezeli ktos mysli o monitorze S-PVA, to niech przestanie myslec
Tutaj caly watek

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » czwartek 08 mar 2007, 17:11

...Od siebie dodam tylko tyle że jesli wybierac to z matrycą MVA lub co najmniej PVA. Matryce typu TN odchodzą już do lamusa....
Do lamusa nie odchodzą bo to w tej chwili najszybsze matryce. Trzecia generacja już bardzo ładnie świeci i cały czas jest doskonalona. Jedyna konkurencja pod względem szybkości to S-IPS, które kosztują ok 2x więcej niż TN. Kąty także już są w porządku a kolory w przypadku malkontenta na żadnym ("amatorskim") LCD nie będą nawet akceptowalne...

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » czwartek 08 mar 2007, 17:20

Link dotyczący wielkości pikseli faktycznie niezbyt pewnie działa. Wobec tego podaję pewniejszy link:

http://skocz.pl/piksele

ODPOWIEDZ