Komputer + karta muzyczna?
...co czego nie ma?sprawdziles w menadzeze zadan??...
tak sprawdziłem - nie pokazuje procesów 2 giegio rdzenia - bo chyba tak powinno być ?. A ze strony którą zapodałeś też wynika ze nie obsługuje. Ciekaw jestem czy jest jakis update z Home na Professional ?
tak sprawdziłem - nie pokazuje procesów 2 giegio rdzenia - bo chyba tak powinno być ?. A ze strony którą zapodałeś też wynika ze nie obsługuje. Ciekaw jestem czy jest jakis update z Home na Professional ?
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
- adrianmarjan
Re: Komputer + karta muzyczna?
...Praca z 2 dyskami jest i szybsza i bezpieczniejsza gdy wysypie się system dane zostaną .Czy dsp ma być na innej karcie?...
Szybsza w czym?????????
Sys tem nie ma prawa się wysypać //do kompa dotykam się tylko i wyłącznie ja i sam sobie go raczej nie popsuję a jak już zaczynam grzebać w nim to liczę sie z tym że coś może "zdechnąć" mój najlepszy wynik to 1rok i 7 miesięcy bez przeinstalowywania systemu i chodziło jak ta lala!!!
ani jednego zwisu i niebieskiego pola!!!hy hy hy
PS. był okres że łidołsa zainstalowałem w ciągu 3dni jakieś 30razy ..Co mi to dało ?(jeszcze wtedy nie miałem pojęcia o gosht-cie) Wyczaiłem które programy i pluginy robią łajno w kompie!
A i tak człek dochodzi do tego że korzysta z ulubionych żeczy ! aaaaaaa poinstalowane badziewjjjjjjjjjjjjja tyle ze aż .....!!!!! :)
Czy dsp ma być na innej karcie?...
do wczoraj nie wiedziałem że jest takowa możliwość by procek dsp był na zewnętrznej karcie lub firewire itd... więc to suuuuuuuuper sprawa
Moja karta Julia brzymi super... nie stwarza nie potrzebnych konfliktów i do nagrywania monofonicznego lub stereo sygnału np. wokali lub gitary to mi Juliia spokojnie wystarcza ! hi hi ... mam fatmana więc przedwzmacniacz mi ni eee potrzebny! hy hy hy
A procesor dsp to podobno wypas taki że głowa mała pozatym nie ma chyba tak napisanych pluginów na kompa (takich algorytmów) jakie są na takiej karcie dsp ! Bo łot taka to powinna pewno jest POLITYKA!
czy się mylę ??
Szybsza w czym?????????
Sys tem nie ma prawa się wysypać //do kompa dotykam się tylko i wyłącznie ja i sam sobie go raczej nie popsuję a jak już zaczynam grzebać w nim to liczę sie z tym że coś może "zdechnąć" mój najlepszy wynik to 1rok i 7 miesięcy bez przeinstalowywania systemu i chodziło jak ta lala!!!
ani jednego zwisu i niebieskiego pola!!!hy hy hy
PS. był okres że łidołsa zainstalowałem w ciągu 3dni jakieś 30razy ..Co mi to dało ?(jeszcze wtedy nie miałem pojęcia o gosht-cie) Wyczaiłem które programy i pluginy robią łajno w kompie!
A i tak człek dochodzi do tego że korzysta z ulubionych żeczy ! aaaaaaa poinstalowane badziewjjjjjjjjjjjjja tyle ze aż .....!!!!! :)
Czy dsp ma być na innej karcie?...
do wczoraj nie wiedziałem że jest takowa możliwość by procek dsp był na zewnętrznej karcie lub firewire itd... więc to suuuuuuuuper sprawa
Moja karta Julia brzymi super... nie stwarza nie potrzebnych konfliktów i do nagrywania monofonicznego lub stereo sygnału np. wokali lub gitary to mi Juliia spokojnie wystarcza ! hi hi ... mam fatmana więc przedwzmacniacz mi ni eee potrzebny! hy hy hy
A procesor dsp to podobno wypas taki że głowa mała pozatym nie ma chyba tak napisanych pluginów na kompa (takich algorytmów) jakie są na takiej karcie dsp ! Bo łot taka to powinna pewno jest POLITYKA!
czy się mylę ??
GRAJEk na Wiejskich iMpresssskah
......Praca z 2 dyskami jest i szybsza i bezpieczniejsza gdy wysypie się system dane zostaną .Czy dsp ma być na innej karcie?...
ee tam szybsza ;)
jedyne co dobre to z dwoma dyskami mozna raidzik poukładać ale i tak do potrzeb audio w dzisiejszych czasach pojedynczy dysk wystarczy
...no, zalezy kto na jakich sesjach pracuje
ps. majac jeden dysk to i tak jak wysypie sie system to dane zostaja.
Najwygodniej zrobić ghosta partycji z systemem
...
a jak padnie 1 dysk w raidziku ?
z partycją jest podobnie
na drugim dysku to tak
ee tam szybsza ;)
jedyne co dobre to z dwoma dyskami mozna raidzik poukładać ale i tak do potrzeb audio w dzisiejszych czasach pojedynczy dysk wystarczy
...no, zalezy kto na jakich sesjach pracuje

ps. majac jeden dysk to i tak jak wysypie sie system to dane zostaja.
Najwygodniej zrobić ghosta partycji z systemem

a jak padnie 1 dysk w raidziku ?
z partycją jest podobnie
na drugim dysku to tak
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .
Nie będę zagłębieł się w szczeguły ale pobieranie danych z 2 dysków w tym samym czasie jest szybsze niź z 1 dysku
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .
założenie 2 partycji na tym samym dysku to nie jest to samo co posiadanie 2 dysku .Moźna by się teź zastanowić jak je sformatować co jest szybsze fat 16 czy 32 tu teź są zdaje mi się zdania podzielone. DSP -UAD 1 ale z jakim softem będziesz pracował? UAD 1 jest chyba na PCI
w menadzeze zadan w zakladce wydajnosc powinny byc pokazane dwa rdzenie - jesli nie ma to znaczy ze jednak home z tego nie korzysta choc ktos wczesniej napisal ze ma dwa.......
co do drugiej podstawki to pisalem ze na podstawie visty to wypatrzylem - jak jest z xp to mozna sprawdzic tylko wlasnorecznie...........
ale dziwne wlasnie jest to ze dwa rdzenie to dwa procki - wazne zeby byly w jednej podstawce dwa niz po jednym w dwoch(vista) heheh
jesli ma byc jeden dysk to wiadomo ze koniecznie z dwiema partycjami - nie ma sie co wczuwac ze jak dysk padnie.....nawet w raidzie moze pasc a nawet dwa - jak padnie w raidzie to gdy mamy lustrzane odbicie dysku(czyli ten drugi) to luz - ale tam transfery sa jak przy jednym dysku - gdy mamy stripping to mamy wyzsze transfery ale gdy padnie dysk nie mamy nic(ani z jednego ani z drugiego dysku) - pozatym w dyskach najczesciej ada elektronika wiec odzyskanie danych to zaden problem - gorzej z uszkodzeniami mechanicznymi
co do zasilacza to wiem - roznie to bywa - nie mowie ze codegen jest super ale ludzie strasznie narzekaja ze padaja - nalezy jednak wziasc pod uwage olbrzymia ilosc tych zasilaczy na rynku - bo moze sie okazac ze procentowo ich awaryjnosc moze byc mniejsza niz chiefteca - ktore zreszta tez padaja...........roznie to z tym bywa - i najlepszym sie trafi
co do pamieci to te szybsze maja timingi 4-4-4-12 - wolniejsze glownie 5-5-5-15 - reszta tych szybszych to juz majatek kosztuje
co do drugiej podstawki to pisalem ze na podstawie visty to wypatrzylem - jak jest z xp to mozna sprawdzic tylko wlasnorecznie...........
ale dziwne wlasnie jest to ze dwa rdzenie to dwa procki - wazne zeby byly w jednej podstawce dwa niz po jednym w dwoch(vista) heheh
jesli ma byc jeden dysk to wiadomo ze koniecznie z dwiema partycjami - nie ma sie co wczuwac ze jak dysk padnie.....nawet w raidzie moze pasc a nawet dwa - jak padnie w raidzie to gdy mamy lustrzane odbicie dysku(czyli ten drugi) to luz - ale tam transfery sa jak przy jednym dysku - gdy mamy stripping to mamy wyzsze transfery ale gdy padnie dysk nie mamy nic(ani z jednego ani z drugiego dysku) - pozatym w dyskach najczesciej ada elektronika wiec odzyskanie danych to zaden problem - gorzej z uszkodzeniami mechanicznymi
co do zasilacza to wiem - roznie to bywa - nie mowie ze codegen jest super ale ludzie strasznie narzekaja ze padaja - nalezy jednak wziasc pod uwage olbrzymia ilosc tych zasilaczy na rynku - bo moze sie okazac ze procentowo ich awaryjnosc moze byc mniejsza niz chiefteca - ktore zreszta tez padaja...........roznie to z tym bywa - i najlepszym sie trafi
co do pamieci to te szybsze maja timingi 4-4-4-12 - wolniejsze glownie 5-5-5-15 - reszta tych szybszych to juz majatek kosztuje
- mr-hammond
Podwieszając sie pod temat : chce kupic laptopa na AMD Turion 64 X2 jesli bedzie mial viste home to moge sobie w buty wsadzic i zamiast 2x 1.6 bedzie tylko 1.6 ?
nie - spojrz na ten link od visty co dalem w ktoryms poscie - tyczy sie to dwoch podstawek a nie dwoch rdzeni
......Nie obsługuje 2 procesorów - napewno
...
dwóch procesorów czy dwóch rdzeni ???????????????????????????????????
Tak, nie obsługuje dwóch procesorów tzn. dwa procesory (czytać dwie sztuki ) instalowane na takich specjalnych płytach. Taki komputer wymaga systemu XP Pro.
Natomiast XP Home obsłuży tylko płyty pod jeden procesor,
ale obsłuży też jego dwa rdzenie.
Kto bywa na forum steinberga może doczytał, że wkładając procesor
dwu rdzeniowy do kompa należy koniecznie ponownie zainstalować system o.... w przeciwnym wypadku nasz procesor będzie traktowany jako jedno rdzeniowy.
Człowiek jest istotą dociekliwą, więc postanowiłem to sprawdzić
i zamontowałem zakupionego opterona bez ponownej instalacji systemu.
I co ? I właśnie stało się tak jak powinno się stać. System potraktował procek jak zwykły jedno rdzeniowy procesor. Następnie wykonałem format partycji i instalkę systemu od początku.
I co ? Wciskam ctrl+alt+delete (otwiera menadżera zadań, tu klikamy wydajność) i widzimy:
1. użycie procesora-jedno okienko odczytu
2 . historia użycia procesora CPU -dwa okienka odczytu (to są te dwa rdzenie)
Wszystko prawidłowo. Jeden procesor, dwa rdzenie.
Czy faktycznie to działa ? Tak.
U mnie na przykładzie Cubase4 :
Jeśli w ustawieniach (Device/Device Setup/VST Audio System)
nie zaznaczymy Multi Processing (brak ptaszka)
to w historii użycia procesora mamy wykres/ odczyt tylko dla jednego rdzenia. Ja z czystego szaleństwa na sumie 24 śladowego projektu zapiąłem 8xVW
Za to wskazania odczytu rdzenia były wyraźniejsze - wyższe.
Po zaznaczeniu Multi Processing (ptaszek widoczny)
już mamy odczyt historii procesora CPU w dwóch okienkach pomiaru. Wniosek: wszystko działa jak należy.
Zanim kupiłem XP Home zadzwoniłem do obsługi Microsoftu,
gdzie uzyskałem odpowiedź, że XP Home nie obsługuje komputerów
z dwoma procesorami, ale obsługuje komputery z jednym procesorem dwu rdzeniowym.
pozdrawiam Walu
...
dwóch procesorów czy dwóch rdzeni ???????????????????????????????????
Tak, nie obsługuje dwóch procesorów tzn. dwa procesory (czytać dwie sztuki ) instalowane na takich specjalnych płytach. Taki komputer wymaga systemu XP Pro.
Natomiast XP Home obsłuży tylko płyty pod jeden procesor,
ale obsłuży też jego dwa rdzenie.
Kto bywa na forum steinberga może doczytał, że wkładając procesor
dwu rdzeniowy do kompa należy koniecznie ponownie zainstalować system o.... w przeciwnym wypadku nasz procesor będzie traktowany jako jedno rdzeniowy.
Człowiek jest istotą dociekliwą, więc postanowiłem to sprawdzić
i zamontowałem zakupionego opterona bez ponownej instalacji systemu.
I co ? I właśnie stało się tak jak powinno się stać. System potraktował procek jak zwykły jedno rdzeniowy procesor. Następnie wykonałem format partycji i instalkę systemu od początku.
I co ? Wciskam ctrl+alt+delete (otwiera menadżera zadań, tu klikamy wydajność) i widzimy:
1. użycie procesora-jedno okienko odczytu
2 . historia użycia procesora CPU -dwa okienka odczytu (to są te dwa rdzenie)
Wszystko prawidłowo. Jeden procesor, dwa rdzenie.
Czy faktycznie to działa ? Tak.
U mnie na przykładzie Cubase4 :
to w historii użycia procesora mamy wykres/ odczyt tylko dla jednego rdzenia. Ja z czystego szaleństwa na sumie 24 śladowego projektu zapiąłem 8xVW

Za to wskazania odczytu rdzenia były wyraźniejsze - wyższe.
Po zaznaczeniu Multi Processing (ptaszek widoczny)
już mamy odczyt historii procesora CPU w dwóch okienkach pomiaru. Wniosek: wszystko działa jak należy.
Zanim kupiłem XP Home zadzwoniłem do obsługi Microsoftu,
gdzie uzyskałem odpowiedź, że XP Home nie obsługuje komputerów
z dwoma procesorami, ale obsługuje komputery z jednym procesorem dwu rdzeniowym.
pozdrawiam Walu
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO
Gdyby nie widział 2 rdzeni to by się nie dał zainstalować dwa rdzenie są traktowane jako 1 procesor.Zapytam jak widzi to cubase czy widzi 2 procesory?czy vest jest na 1 rdzeniu a system na 2 rdzeniu
Gdyby nie widział 2 rdzeni to by się nie dał zainstalować dwa rdzenie są traktowane jako 1 procesor.Zapytam jak widzi to cubase czy widzi 2 procesory?czy vest jest na 1 rdzeniu a system na 2 rdzeniu