Co kieruje wami gdy kupujecie oryginalny soft?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
mrbm
Re: Co kieruje wami gdy kupujecie oryginalny soft?

Post autor: mrbm » sobota 18 cze 2011, 16:54

Co poniektórych odsyłam do kodeksu karnego i zapoznać się z takimi terminami jak: -kradzież -paserstwo

Porozumienie niemożliwe. Nawet z grubym tomiskiem definicji czarno na białym, bo tu grają emocje. Tych, co często wypruwają sobie żyły, by postępować zgodnie z własnym systemem wartości, oraz tych, którzy traktują internet jako strefę wolnościowa. Raj anarchisty jest policzkiem dla ciułacza. Flekuje jego wiarę w opłacalność bycia legalistom. Albo przynajmniej spróbowania bycia legalistom (bo większość to moralizująca recydywa) stąd nerwy do kwadratu.
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War

mrbm

Post autor: mrbm » sobota 18 cze 2011, 17:02

Dlaczego twórców i producentów nazywasz sfrustrowanymi jeleniami? Dlatego, że inwestują w sprzęt, w czas na naukę rzemiosła i warsztatu, poświęcają kawał życia by być profesjonalistami? Tylko po to by następnie pojawił się "złodziej-ignorant”, który kopiuje ich kawałki lub oprogramowanie, wykorzystuje fragmenty ich nagrań w swojej "tfuu-rczości" lub piracki soft?!

A skąd ten poczochrany pomysł, że "zbieracze" są niższej kategorii artystami niż "jelenie"? Prawdę mówiąc znam kilku wielce oryginalnych twórczo "zbieraczy" i całą masę "jeleni" chamsko kopiujących (co nazywają inspiracją) twórczość innych.
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » sobota 18 cze 2011, 17:54

cyt ''Cubasea 5. Kupiłem legalnego za ponad 2tysie''

No i chwała ci za to 

'' Tylko po to by następnie pojawił się "złodziej-ignorant” ''

Pilnuj swojego podworka (patrz str1)

posiadanie nielagnego mp3 też jest złe  

Nie wiem, co jest z Wami?! Macie problem z czytaniem może ze zrozumieniem? A, może z jednym i drugim? O jakie znowu mp3 na moim podwórku Ci chodzi? Q-wa wymiękam..Sry Panowie, ale ta dyskusja już od dawna zmierza do nikąd. Bo jak przekonać złodzieja, który żyje za złodziejstwa, żeby wziął się do uczciwej i ciężkiej pracy? A, już samo pytanie w temacie brzmi "Jak myślicie, czy powinienem pracować by zarobić na rowerek, skoro mogę ukraść go spod sklepu... i dorobić sobie teorię, że skoro stał pod sklepem i nie było napisane czyj to rower, nie miał też łańcucha, to pewnie był niczyj!". Przecież nie ukradłem tylko sobie wziąłem.  A, następnie prowadzimy gry słowne o znaczeniu słów „wziął” i „ukradł”  i szybko znajdujemy wyjaśnienie w wikipedi, encyklopedii i KK, że wziął to wziął,  a nie ukradł! Więc wszystko jest ok. A, ten który postawił rower pod sklepem to zwykły jeleń. Proste?! Mało tego, to jeszcze powinno się jelenia ukarać, że nie zabezpieczył rowerka i w ten sposób naraził mnie na to, że ktoś mógł przecież nazwać mnie złodziejem?! SZOK!  A, ja tylko go sobie zwyczajnie wziąłem… SZKODA PRĄDU!

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » sobota 18 cze 2011, 18:00

Koledzy - dajcie już spokój. Każdy z nas ma swoje indywidualne odczucia w tym temacie, lecz w jakim celu aż tak kruszyć kopie i niestety wręcz obrażać jeden drugiego? Bez sensu. Zrobił się z tego temat w pewnym sensie zastępczy - podobnie jak nasi wspaniali przywódcy państwowi szukają tematów pt. haki na swoich oponentów, żeby broń Boże tłuszcza nie zaczęła się zastanawiać, dlaczego jest tak, jak jest pod ich świetlanymi rządami:) 

Ten, kto z założenia postanowił być piratem, to i tak nim będzie. Jego problem i jego ewentualne ryzyko. Piszę "ewentualne", gdyż nie słyszałem póki co o tym, żeby u nas w Polsce kogoś osądzono za użytkowanie nielegalnego oprogramowania, a ile jest skrakowanych Windowsów, ściąganych mp3 itd, to nawet nie próbuję szacować. Aż tak dogłębnej wiedzy matematycznej w operowniu wielkimi liczbami nie mam :) Przy wymienionych programach nielegalne VST-ki to kropla w morzu.

Chciałbym jedynie zakwestionować tezę Roberta, którego nota bene zarówno lubię, jak i szanuję. Napisałeś, że ten, kto używa nielegalnego softu, pozbawia producenta dochodu z zakupu licencji, którą i tak MUSIAŁBY KUPIĆ. Myślę, że jednak nie musiałby. Jedynie MÓGŁBY :)

Miłego weekendu - pozdrawiam wszystkich.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

mrbm

Post autor: mrbm » sobota 18 cze 2011, 18:01

Z ogólu Twoich wypowiedzi, wnioskuję, żeś średniorozgarniętym psychopatom. Niedowychowałeś synów i są złodziejami mp3, teraz masz moralnego kaca i próbujesz to "naprawić" moralizując i lingwistycznie wyżywając się na innych. :)

mrbm

Post autor: mrbm » sobota 18 cze 2011, 18:06

Ten, kto z założenia postanowił być piratem, to i tak nim będzie.

Piratem chciałem być od dziecka. Albo Clyde Barrowem napadającym na banki (pod warunkiem, że z osłaniającą mnie piękną Bonnie Parker) Niestety... dzisiaj, po latach kiedy spojrze na swoje oprogramowanie, stwierdzam, że już dawno zmieniłem się w nudnego zgreda :( Ale jezuitom i policjantom zawsze chętnie dokopie :) A choćby tylko ciepłym słowem.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » sobota 18 cze 2011, 18:13

...Z ogólu Twoich wypowiedzi, wnioskuję, żeś średniorozgarniętym psychopatom. Niedowychowałeś synów i są złodziejami mp3, teraz masz moralnego kaca i próbujesz to "naprawić" moralizując i lingwistycznie wyżywając się na innych. :) ... 

Czyżby to było skierowane do mnie?

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

mrbm

Post autor: mrbm » sobota 18 cze 2011, 18:17

......Z ogólu Twoich wypowiedzi, wnioskuję, żeś średniorozgarniętym psychopatom. Niedowychowałeś synów i są złodziejami mp3, teraz masz moralnego kaca i próbujesz to "naprawić" moralizując i lingwistycznie wyżywając się na innych. :) ... 
Czyżby to było skierowane do mnie?...
...

Nie Akton. Nałozyły sie odpowiedzi. Odpisałem Matrixowi/morfeusowi z orwellowskiego "nowego pięknego świata"

mrbm

Post autor: mrbm » sobota 18 cze 2011, 18:45

Jak znam życie Matrix, zamiast żądać zamknięcia tematu pójdzie przypucuje adminowi na apologetę piractwa i mnie znowu zbanują :P Uwielbiam to forum i jego cnotliwych członów.

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » sobota 18 cze 2011, 19:01

...Z ogólu Twoich wypowiedzi, wnioskuję, żeś średniorozgarniętym psychopatom. Niedowychowałeś synów i są złodziejami mp3, teraz masz moralnego kaca i próbujesz to "naprawić" moralizując i lingwistycznie wyżywając się na innych. :) ... 

Posłuchaj cwaniaczku, złodziei i psychopatów to sobie poszukaj w rodzinie. Od moich synów jak i odemnie radzę Ci się odczepić! Kaca to masz Ty, sądząc po bredniach jakie tu wypisujesz, nawet dużego. Masz problem z trzeźwym myśleniem, jak i z myśleniem wogóle, więc warto rozważyć odwyk. Wtedy kac minie. Pewnie można to też leczyć w młodym wieku. To że nie rozróżnisz podstawowych pojęć, to kwestia edukacji i wychowania. W Twoim przypadku jedno i drugie jest na niskim poziomie.  Brakuje Ci argumentów, wiec jak koń w kieracie opowiadasz po raz kolejny bzdury o mp3, odnosząc się to słów których nie napisałem. Jesteś żałosny, ale naprawdę jest mi Ciebie żal... tak po ludzku. Mam nadzieje, że nigdy nie zrobisz niczego, co chcieli by kupić ludzie, i nikt Ci tego Twojego dzieła (zlepku loopów  zapożyczonych od innych) nie skopiuje i w ten sposób nie stracisz. Pewnie wtedy wiedziałbyś o czym tu się prawi, ale na szczęście to Ci nie grozi. Więc nadal możesz sobie wypisywac tu te swoje wesołe nic nie warte dyrdymały.

pozdrawiam

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Zablokowany