Kierunkowość kabli - prawda czy mit?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
wasyl25
Re: Kierunkowość kabli - prawda czy mit?

Post autor: wasyl25 » sobota 15 mar 2008, 16:22

skoro uważasz, że wszystkie encyklopedie świata, wszystkie podręczniki elektrotechniki i elektroniki piszą źle, a Ty jeden wiesz jak jest naprawdę to gratuluję dobrego samopoczucia....

kolego ja w poprzednim poscie zacytowałem polecaną przez ciebie wikipedie:D Sprawdz to..
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 15 mar 2008, 16:27

kolego ja w poprzednim poscie zacytowałem polecaną przez ciebie wikipedie:D Sprawdz to.....

To sprawdź jeszcze w tejże wikipedii, co to jest natężenie prądu.

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » sobota 15 mar 2008, 16:35

To sprawdź jeszcze w tejże wikipedii, co to jest natężenie prądu....

Wiesz co, ja to raczej nie musiałem sprawdzać, ale sprawdziłem. Z tym że nie bardzo rozumiem co twoje pytanie wnosiło do tematu.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 15 mar 2008, 16:44

Proponuję następujący eksperyment: bierzemy bateryjkę i podłączamy do niej żaróweczkę za pośrednictwem 2 kawałków drutu. Po zamknięciu obwodu przez żaróweczkę płynie prąd w określonym kierunku wynikającym z tego, jak są podłączone bieguny bateryjki.

A teraz odwracam bieguny bateryjki i znów zamykam obwód. W którym kierunku płynie prąd? Twoim zdaniem płynie dalej w tym samym kierunku, tylko ma ujemną wartość natężenia? A skąd elektrony wiedzą, który kierunek jest właściwy, że zawsze płyną w tę samą stronę?

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » sobota 15 mar 2008, 16:54

...Proponuję następujący eksperyment: bierzemy bateryjkę i podłączamy do niej żaróweczkę za pośrednictwem 2 kawałków drutu. Po zamknięciu obwodu przez żaróweczkę płynie prąd w określonym kierunku wynikającym z tego, jak są podłączone bieguny bateryjki.

A teraz odwracam bieguny bateryjki i znów zamykam obwód. W którym kierunku płynie prąd? Twoim zdaniem płynie dalej w tym samym kierunku, tylko ma ujemną wartość natężenia? A skąd elektrony wiedzą, który kierunek jest właściwy, że zawsze płyną w tę samą stronę?

...
stary bo on płynie w tym samym kierunku, tylko baterię odwróciłeś!! On wie w którą strone ma płynąć bo jest różnica potencjałów!!!

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 15 mar 2008, 16:55

Wiesz co, ja to raczej nie musiałem sprawdzać, ale sprawdziłem. Z tym że nie bardzo rozumiem co twoje pytanie wnosiło do tematu. ...

Nie dziwię się że nie rozumiesz...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 15 mar 2008, 16:59

stary bo on płynie w tym samym kierunku, tylko baterię odwróciłeś!! On wie w którą strone ma płynąć bo jest różnica potencjałów!!! ...
to teraz poproszę o

1. dokładną definicję kierunku przepływu prądu, tak jak ją rozumiesz,

2. wyjaśnienie, co powoduje ruch elektronów w określonym kierunku

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 15 mar 2008, 17:11

stary bo on płynie w tym samym kierunku, tylko baterię odwróciłeś!! On wie w którą strone ma płynąć bo jest różnica potencjałów!!! ...
aha, i jeszcze jedno: w tym zdaniu sam sobie zaprzeczasz - bo wpierw twierdzisz, że odwróciłem baterię (a więc odwróciłem różnicę potencjałów), a w drugim piszesz, że kierunek wynika z tej różnicy potencjałów, ale znowu w pierwszym, że płynie w tym samym kierunku. To znaczy w KTÓRYM ?

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » sobota 15 mar 2008, 17:21

to teraz poproszę o

1. dokładną definicję kierunku przepływu prądu, tak jak ją rozumiesz,

2. wyjaśnienie, co powoduje ruch elektronów w określonym kierunku...

W sumie jak byś sie wysilił to sam byś to znalazł (a wydaje mi sie że powinieneś to wiedzieć)

ogólnie prąd elektryczny to - uporządkowany ruch elektronów swobodnych w przewodniku.

A jeżeli chodzi o kierunek to już przecież to napisałem ( ale zaznaczam po raz kolejny ,jest to sprawa umowna, i różne źródła mówią różnie na ten temat,)

co do tego co powoduje ruch elektronów napisałem to przecież w poprzednim poście! ale napisze jeszcze raz: Warunkiem płynięcia prądu jest różnica potencjałów w przewodnikach.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 15 mar 2008, 17:33

W sumie jak byś sie wysilił to sam byś to znalazł (a wydaje mi sie że powinieneś to wiedzieć)
ja nie muszę tego szukać, tak się składa, że od 15 lat uczę o tym studentów. Chciałbym zweryfikować, czy Ty wiesz, i okazuje się, że jednak nie. Zastanawiam się, czy swoją wiedzę nt. prądu czerpiesz z gazet dla audiofilów czy jednak jakaś szkoła tak Cię okropnie skrzywdziła. Staram się to wyprostować na tyle na ile będę Cię w stanie skłonić do samodzielnego wyciągnięcia odpowiednich wniosków.

A jeżeli chodzi o kierunek to już przecież to napisałem ( ale zaznaczam po raz kolejny ,jest to sprawa umowna, i różne źródła mówią różnie na ten temat,)
no i nie odpowiedziałeś konkretnie, tak jak prosiłem. podobnie jak w poprzednim poście, na który się powołujesz - nie napisałeś konkretnie w jakim kierunku płynie prąd

co do tego co powoduje ruch elektronów napisałem to przecież w poprzednim poście! ale napisze jeszcze raz: Warunkiem płynięcia prądu jest różnica potencjałów w przewodnikach. ...
no ale co z tego, że jest różnica potencjałów? skąd elektrony wiedzą, że taka różnica jest? I co to właściwie jest ten potencjał? I co się dzieje z potencjałem, jeśli zamienię bieguny baterii ?

ODPOWIEDZ