Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Piniol
Kontakt:
Re: Waldorf Blofeld

Post autor: Piniol » sobota 22 mar 2008, 14:06

Chodziło mi o pulse width, czyli regulację szerokości impulsu. W prostych falach tylko na ten parametr podatna jest prostokąt-kwadrat (pulse). Dzięki temu można wpływać na jej szerokość boku. (apropos - w Alesisie Ionie jest funkcja waveshaping - genialna sprawa - można np. z sinusa przejść płynnie na trójkąt, ale to trochę z innej beczki)
Trzeba pamiętać że wavetable nie ma nic wspólnego z samplerami i romplerami. Te fale są bardziej kompleksowe niż trójkąt czy piła ale zachowują się tak samo naturalnie jak analogowe oscylatory. Nie ma tego paskudnego uczucia jak w romplerze że próbka oktawe niżej już jest inna a jak na portamento się ją przeniesie kilka oktaw w górę to się można załamać.
Tutaj wszystko jest organicznie płynne, może ktoś jest tu na forum wytłumaczyć jak te wavetable się robi, bo nagrywanie próbek na pewno odpada. Jest chyba też możliwość przejscia z jedej fali w drugą w czasie jednego wyzwolenia dźwięku ale muszę to bliżej obadać.

W każdym razie instrumenty PPG i Waldorf brzmią dzięki wavetable unikalnie i w zasadzie konkurencja jest mała (Korg Wavestation, Ensoniq Fizmo i coś tam jeszcze).
Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

tues

Post autor: tues » sobota 22 mar 2008, 14:49

...Chodziło mi o pulse width, czyli regulację szerokości impulsu.
Domyśliłem się - dlatego zapytałem jak to działa w przypadku wavetable. Ale już chyba wiem, sposób okazał się bardzo prosty. Można w ten sposób np. z piły przejść łatwo do trójkąta wykorzystując tylko pojedynczą tablicę (w sensie pojedynczej fali, nie tablicy kształtów fal).

Te fale są bardziej kompleksowe niż trójkąt czy piła
Niekoniecznie - w wielu syntezatorach podstawowe kształty generowane są właśnie z wavetable.

ale zachowują się tak samo naturalnie jak analogowe oscylatory.
Niestety nie Jak zwykle - alasing.

może ktoś jest tu na forum wytłumaczyć jak te wavetable się robi, bo nagrywanie próbek na pewno odpada.
Czytałem kiedyś ciekawy opis generowania wavetable z nagranych próbek - jak komuś nie przeszkadza zaawansowana matma po angielsku to mogę poszukać. Choć myślę, że są do tego jakieś gotowe narzędzia. Możliwe, że zaimplementuje coś podobnego dla swojego syntezatora.

tues

Post autor: tues » sobota 22 mar 2008, 15:46

Niestety nie Jak zwykle - alasing.
Przepraszam - aliasing, oczywiście. Przy okazji nasunęło mi się pytanie: jak jest z aliasingiem w Blofeldzie? Czy jest bardzo słyszalny? Czy Blofeld ma funkcję sync i jeśli tak, czy brzmi to jakoś znośnie?

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » niedziela 23 mar 2008, 20:22

Jeszcze sync się nie bawiłem. Ale dam znać jak się zachowuje, ostatnio synchronizowałem jeden oscylator drugim w jx8p :)
PW na wolnym LFO bardziej mi odpowiada.
Oto co odpisali waldorfianie.

Hi Dominik,

> 1. Is it posible to have delay and reverb at the same time?

No, this is not possible because of the limited DSP power and DSP RAM.

> 2. I ve noticed that pitchbend behavior is not smooth, I’m using cme
> uf5 controller. In the past I had yamaha plg 150 AN and it worked
> smooth as silk. Also compared to virtual synth as monologue on Cubase
> SX. Blofeld seems to recive a lower resolutions signal (like 0-127)
> from PitchBend. I’m little bit dissapointed. Is it possible to fix it
> in the next update?

i have tested it here with my Q Keyboard as Master Keyboard. The MIDI resolution of the Blofeld pitch is absolutely smooth. Maybe it has to do with the CME keyboard.

> 3. I’m not able to change an arpeggiator tempo, tried to change in
> global menu to clock internal – doesn’t help.

That is strange. Are you sure you set the Clock to "internal" and using the tempo parameter in the Arpeggiator menu? It works fine here.

> 4. Under Cubase using usb midi connection Blofeld is unstable.
> Master volume freazzes, usb need to restart. I can’t record the knob
> movements.

Please be sure to use a suited USB2 cable and a suited USB2 port.
Other USB devices can also disturb the Blofelds USB connection. To record knob movements please set the Ctrl Send parameter in the Global menu to "Ctl".

> 5. Its not possible to hear panorama changes in oscilator menu.
> Option is active but has not any audible effects.

The Osc panorama is for routing the Osc signal into filter 1 or 2.
The audio panorama can be found in the Filter 1 and 2 menu.

> Do u plan to release a new version of update

Of course. We will release new updates by time which contains bug fixes and new features.

All the Best,

Holger
---------------------------
Waldorf Support Team

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » niedziela 30 mar 2008, 12:36

Podpiąłem do Blofelda yamahę S30 i pitch bend działa płynnie
Widocznie niektóre pluginy interpolują wartości (są przygotowani na takie klawiatury).
Teraz się zastanawiam czy kupić inny sterownik czy rozkręcić CME i wymienić potencjometr na jakiś precyzyjny. Mam nadzieje że to od niego wszystko zależy.
Port usb działa w Cubase sx w obie strony (zapisuje knob movement i syx) ale pod warunkiem że na in i out będzie wybrane urządzenie usb ale wtedy nie da się wklepać nut z klawiatury.

greengo

Post autor: greengo » niedziela 30 mar 2008, 13:01

...Podpiąłem do Blofelda yamahę S30 i pitch bend działa płynnie
Widocznie niektóre pluginy interpolują wartości (są przygotowani na takie klawiatury).
Teraz się zastanawiam czy kupić inny sterownik czy rozkręcić CME i wymienić potencjometr na jakiś precyzyjny. Mam nadzieje że to od niego wszystko zależy.
Port usb działa w Cubase sx w obie strony (zapisuje knob movement i syx) ale pod warunkiem że na in i out będzie wybrane urządzenie usb ale wtedy nie da się wklepać nut z klawiatury.
...
Wymiana potencjometru nic Ci nie da. Szkoda Twojej roboty.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 30 mar 2008, 13:33

...Wymiana potencjometru nic Ci nie da. Szkoda Twojej roboty....

Dokładnie.
To, z jaką rozdzielczościa działa Pitch Bender zależy od oprogramowania konkretnej klawiatury, a nie od precyzji elementów mwchanicznych. Inną sprawą jest, że nie każdy instrument jest w stanie przyjąć i odpowiednio zinterpretować wyższą rozdzielczość w tym temacie. Jak widać Waldek Blofeld jednak może, choć za Chiny L. nie można wydobyć więcej szczegółów od producenta. Granda na całego .
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Boleek

Post autor: Boleek » niedziela 13 kwie 2008, 10:16

Ogladajac film demonstracyjny z E&S 3-2008 , doszedłem do wniosku ze ten instrument ma tylko jedno zastosowanie, udźwiękawianie HORROROW .... czy ktos widział ten filmik,... poelcam ...

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 27 kwie 2008, 22:22

...Ogladajac film demonstracyjny z E&S 3-2008 , doszedłem do wniosku ze ten instrument ma tylko jedno zastosowanie, udźwiękawianie HORROROW ...

Zaręczam, że nie tylko.

Sprawa edytora do Blofelda ruszyła trochę z miejsca.

Edytor Modulation MATRIX i Modifier

Zainteresowanym polecam plik zip, należy go wypakować do katalogu programu ExMixer: www.extranslator.com/tools/exmixer.html.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 02 maja 2008, 00:35

Aby nie było, iż nasz edytor stoi w miejscu przedstawiam następną jego odsłonę.

Tu małe wytłumaczenie z mej strony. Otóż postanowiłem sobie, iż rozpocznę jego tworzenie od spraw najtrudniejszych, niedostępnych za pomocą komunikatów CC (Control Change) - czyli matrycowania, ustawień globalnych, edycji tytułów etc.. I tu niemal natychmiast zostałem za to ukarany.

Otóż okazuje się, iż Blofeld nie jest w stanie na dzień dzisiejszy ani wysłać, ani też odebrać żadnych komunikatów odpowiedzialnych za ustawienia globalne oraz po części także i odpowiedzialnych za kopiowanie, porównywanie, ustawienia przypadkowe oraz przywoływanie poszczególnych programów.

W tym kontekście nie dziwota, że producent wciąż nie "zaskoczył" nas wreszcie swym edytorem firmowym. Aby to miało mieć miejsce natychmiast musiałby uraczyć wszystkich zainteresowanych także i nowym systemem operacyjnym.

Niemniej w nowej, dodanej stronie (Utility/Global) edytora spokojnie można już tytułować programy oraz deklarować do jakiej kategorii brzmień mają należeć. Niestety, zapisać to do pamięci da radę tylko z poziomu samego instrumentu. Pozostałe elementy z grupy Utility/Global pozostaną (siłą rzeczy) na razie jeszcze nieaktywne.

Edytor Utility/Global

Extreme Midi Mixer ciągle się rozwija. Dlatego też warto zajrzeć po jego aktualizację. W najnowszej, wczorajszej wręcz wersji (1.14) poprawiono wyświetlanie znaku "&" w opisach różnych elementów, a wcześniej poprawiono także wyświetlanie rozwijalnych list z przedziałem wartości 0 - 127, zmianę końcowych wartości za pomocą kursorów i kółka wheel dla list z przedziału 0 - 127 oraz błąd polegający na tym, iż po wybraniu elementu z listy pasek statusu nie był aktualizowany.

Kroją się także nowości, m.in. obiekt tekstowy!
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

ODPOWIEDZ