PrzekątneII
Świetna sprawa te schemaciki i ja skorzystałem.
I ja muszę swój monitor zmieniać po tym jak odkryłem, że obecny LCD ma okropnie słabą jakość obrazu, żeby nie powiedzieć tragiczną. A to dzięki znajomemu, który był u mnie z panoramicznym notebook-iem i z przerażeniem odkryłem stawiając je obok siebie, że mój lcd nie ma nawet startu do jego w jakości obrazu
Teraz to i ja się tak zastanawiam, czy to właśnie nie zasługa tego, że w notebook-ach połączenie pomiędzy matrycą a kartą grafiki jest zintegrowane i wewnętrzenie realizowane i krótkie bez obecności długich kabli jak ma to miejsce w stacjonarnym
Co do panoramki, moim zdaniem to świetna rzecz przynajmniej dla mnie by była i na taki planuję zmienić.
Problemem dla mnie jest wybór wielkości monitora aby litery były w miarę duże i aby oko nie męczyło się podczas odczytywania małych literek. Zuważyłem, że mimowolnie zbliżam oczy do monitora a to wyraźnie świadczy, że oko się męczy i w trybie pilnym muszę coś z tym zrobić aby zachować jeszcze te resztki i tak już słabego wzroku jaki mi pozostał
Moja odległość od monitora to 50 cm. Muszę na spokojnie przeanalizować wielkości monitorów dla poszczególnych rozdzielczości i ich plamki jak to się przedkłada na fizyczną wielkość tych liter w obrazie.
2 x LCD nie wchodzi w grę. Ja np. wolę jeden ale porządny monitor Wide niż dwa kiepskie LCD, które doszczętnie mi zepsują wzrok swoją kiepską jakością obrazu