Jaki monitor LCD, panorama czy 3/4?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
NoRd384
Re: Jaki monitor LCD, panorama czy 3/4?

Post autor: NoRd384 » środa 07 mar 2007, 14:16

Dokładne
Chodź przyznam szczerze, że przy wyższych rozdzielczościach, pewne przyciski i parametry do edytowania stają sie koszmarnie malutkie. Szczególnie jest to widoczne w "oprogramowaniu" z przed kilku laty, gdzie nikt chyba nie śnił o rozdzielczościach przekraczających 800x600 albo 1024x768...
Swoją drogą, zawsze mnie ciekawiło czy większość z was kupuje najnowsze wtyczki, czy korzysta też z tych które pamiętają jeszcze epoke "dinozaurów" ?
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » środa 07 mar 2007, 19:03

Wystarczy chwilkę pomyśleć żeby zrozumieć ...
Ja dorzucę coś z innej strony - rozmiarówka "po przekątnej".
Przekątne

Odnośnie wielkości czcionki - testowałem przez chwilę Windowsa Vistę i muszę przyznać, że nowo zaprojektowana czcionka prezentuje się bardzo dobrze na monitorach o wysokiej rozdzielczości... Nie powiem, że lepiej niż w XP ale jest proporcjonalnie większa. Dodatkowo domyślnie jest włączona opcja Cleartype i występuje możliwość płynnego skalowania wielkości ikon co jest uzupełnieniem całości.
W przypadku XP trzeba się chwilę przyzwyczaić do mniejszej czcionki, choć po przyzwyczajeniu - ciężko się "odzwyczaić" :)

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » środa 07 mar 2007, 19:11

Ja dorzucę coś z innej strony - rozmiarówka "po przekątnej".
Przekątne

oooo!!!! Damianin, jestes genialny, o to wlasnie mi chodzilo, jeden obrazek zamiast tysiaca slow :)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » środa 07 mar 2007, 20:07

zamiast tysiaca slow :)...
Delikatne puszczenie wodzy fantazji...

[http://img213.imageshack.us/my.php?image=size1bigmi6rev2pi6.gif]PrzekątneII[/url]

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » środa 07 mar 2007, 20:09

...Jeszcze raz:
PrzekątneII

WG

Post autor: WG » środa 07 mar 2007, 21:49

PrzekątneII
Świetna sprawa te schemaciki i ja skorzystałem.

I ja muszę swój monitor zmieniać po tym jak odkryłem, że obecny LCD ma okropnie słabą jakość obrazu, żeby nie powiedzieć tragiczną. A to dzięki znajomemu, który był u mnie z panoramicznym notebook-iem i z przerażeniem odkryłem stawiając je obok siebie, że mój lcd nie ma nawet startu do jego w jakości obrazu

Teraz to i ja się tak zastanawiam, czy to właśnie nie zasługa tego, że w notebook-ach połączenie pomiędzy matrycą a kartą grafiki jest zintegrowane i wewnętrzenie realizowane i krótkie bez obecności długich kabli jak ma to miejsce w stacjonarnym

Co do panoramki, moim zdaniem to świetna rzecz przynajmniej dla mnie by była i na taki planuję zmienić. Problemem dla mnie jest wybór wielkości monitora aby litery były w miarę duże i aby oko nie męczyło się podczas odczytywania małych literek. Zuważyłem, że mimowolnie zbliżam oczy do monitora a to wyraźnie świadczy, że oko się męczy i w trybie pilnym muszę coś z tym zrobić aby zachować jeszcze te resztki i tak już słabego wzroku jaki mi pozostał

Moja odległość od monitora to 50 cm. Muszę na spokojnie przeanalizować wielkości monitorów dla poszczególnych rozdzielczości i ich plamki jak to się przedkłada na fizyczną wielkość tych liter w obrazie.

2 x LCD nie wchodzi w grę. Ja np. wolę jeden ale porządny monitor Wide niż dwa kiepskie LCD, które doszczętnie mi zepsują wzrok swoją kiepską jakością obrazu

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » środa 07 mar 2007, 22:03

Moja odległość od monitora to 50 cm. Muszę na spokojnie przeanalizować wielkości monitorów dla poszczególnych rozdzielczości i ich plamki jak to się przedkłada na fizyczną wielkość tych liter w obrazie.

2 x LCD nie wchodzi w grę. Ja np. wolę jeden ale porządny monitor Wide niż dwa kiepskie LCD, które doszczętnie mi zepsują wzrok swoją kiepską jakością obrazu ...
Do przeanalizowania wielkości plamki polecam ten rysunek. Myślę, że wyczerpie temat

Dodam, że im większa "plamka" tym większa czcionka w rozdzielczości natywnej.

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » środa 07 mar 2007, 22:17

Do przeanalizowania wielkości plamki polecam ten rysunek. Myślę, że wyczerpie temat

Dodam, że im większa "plamka" tym większa czcionka w rozdzielczości natywnej....
Tylko u mnie nie djełajet?

WG

Post autor: WG » środa 07 mar 2007, 22:20

I to jak. Dzięki za GIF-a. Kolejna fajna rzecz do analizy przyda się.

Dodam, że im większa "plamka" tym większa czcionka w rozdzielczości natywnej....
No i na tym mi zależy, większa plamka. Obecnie teraz mam coś w pobliżu 0.300 I niżej jak 0.294 nie mogę schodzić a tym bardziej nie do 0.255 bo to będzie "masakra" dla moich oczu

A pytanko z innej beczki
Czy monitory firmy EIZO to taki "high-end" wśród monitorów ?

WG

Post autor: WG » środa 07 mar 2007, 22:24

Tylko u mnie nie djełajet?...
A faktycznie coś jest nie tak z tym linkiem
Opera 9.10 tgo nie ładuje ale w IE jest ok. Co ciekawe lokalnie z dysku Opera to wczytuje poprawnie, może to problem z adresacją tych linków albo strona ma głupowe zabezpieczenia, że wyświetla się tylko w IE, bo i takie idotyzmy się zdarzają w sieci

ODPOWIEDZ