Logic czy Cubase?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Markus
Re: Logic czy Cubase?

Post autor: Markus » czwartek 02 lut 2006, 15:48

Owszem, ale za wczasu w Sonarze można oreślić panorame wysyłanego sygnału....

W cubase SX też to można zrobić.

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » czwartek 02 lut 2006, 16:20

...

W cubase SX też to można zrobić....

Tak, tyle że na danym śladzie już pozostanie taka - no chyba że już na kanale wysyłkowym zastosuje sie panoramowanie. Ale widze iż troche przesadzamy zagłębiając się w niuanse. Co by nie było to MNIE ta filozofia za bardzo nie pasuje. Jak wspomniał Pan JacekH "... Rzecz nie w potencjalnych możliwościach tylko praktycznych, a te w Nuendo są dla zadowalające. .." i mnie akurat niektóre z nich sprawiają trudność i przeszkode, więc poszukuje.
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 02 lut 2006, 22:39

...Logic ma pelna kompensacje opoznienia. Obsluga MIDI jest bardzo rozbudowana. Uzywajac jednego z kanalow mozesz zrobic Talkback do studia. Jest historia UNDO. Jest rowniez OFFLINE Bounce.

Jesli ktos uwaza, ze Logic jest nielogiczny - to zapraszam do siebie do studia. Jak juz wczesniej mowilem - niemal kazdy klient-muzyk jest pod duzym wrazeniem szybkosci, funkcjonalnosci i mozliwosci programu - czesto majac porownanie z Pro Toolsem i Nuendo.

...

No tak oczywiscie wersja MAC-owa , niestety wersja PC, zostaje sporo w tyle ,

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 02 lut 2006, 22:47

...

Jak? Tak przy okazji?

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » czwartek 02 lut 2006, 23:07

......

Jak? Tak przy okazji?...

VST Audio Channel Settings (literka e w mikserze)> send display modes>routing , no i tam jest parę fajnych rzeczy ...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 02 lut 2006, 23:28

VST Audio Channel Settings (literka e w mikserze)> send display modes>routing , no i tam jest parę fajnych rzeczy ......

Ladne - dziekuje.

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » piątek 03 lut 2006, 01:07

...VST Audio Channel Settings (literka e w mikserze)> send display modes>routing , no i tam jest parę fajnych rzeczy ......

Ja też dziękuje.

MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 28 lut 2006, 22:55

Ja juz kiedys o tym pisalem,moze i SX jest swietny ale cholera skad w SX i Nuendo 20 % obciazenia procka 2.8Ghz przy pustym projekcie bez zadnego sladu i pluginu przy buforze 128,w Logicu jest cisza.A im wieksze obciazenie procka w Steinbergu tym wieksza latencja.To jest nieprawda te 5 ms opoznienia na SX,jest o wiele wiecej.A na Logicu 5.5.1 na PC nawet przy full obciazeniu dalej da sie grac wirtualami GuitarRIG.Co gorsza ostatnio doszedlem do jeszcze gorszych wnioskow,o ile SX i Nuendo jakos daje rade z latencja na MOTU 24 I/O z karta na PCI to z MOTU 896HD na FW szarpie jak walniety przy tych samych ustawieniach,a stety lub niestety w Logicu cholera dalej jest tak samo czyli zadnego szarpania.Juz prawie pokochalem Nuendo 3 za montaz,monitoring sladow dla klienta(na szczescie nie wydalem 8 tys na ten soft,wole update za 1400 PLN i 9 kola za PB),zgrania ale pojutrze kupuje PowerBooka bo juz nie moge z ta amatorka z opoznieniami w Nuendo,amatorka z midi w Samplitude,amatorka z porzadkowaniem sladow nie potrzebnych na dysku i obsluga midi i brakiem dobrej obslugi Asio w Sonarze.A w Logicu Panie JACKU H.zgranie w czasie rzeczywistym bylo po to zeby np.mogl odegrac dlugie nuty z dociskiem pedalu np. na GRAND PIANO Steinberga,bo przy przeliczaniu nawet w SX i Nuendo nie dalo sie tego uzyskac i nuty byly poucinane.Pozdrawiam SL.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 28 lut 2006, 23:56

...Ja juz kiedys o tym pisalem,moze i SX jest swietny ale cholera skad w SX i Nuendo 20 % obciazenia procka 2.8Ghz przy pustym projekcie bez zadnego sladu i pluginu przy buforze 128,w Logicu jest cisza.

Nic takiego nie mam (komputery 2,4 bez HT, 2,8HT) pod SX3.1 i N3.2

A im wieksze obciazenie procka w Steinbergu tym wieksza latencja.To jest nieprawda te 5 ms opoznienia na SX,jest o wiele wiecej.

Prawda (karty RME, mam nawet w jednym z komputerow dwie 9652 - razem 112 kanalow I/O)

pojutrze kupuje PowerBooka bo juz nie moge z ta amatorka z opoznieniami w Nuendo,

Jakimi opoznieniami? Nic nie zaobserwowalem! Gubil sie niekiedy przy kompensacji externall effect na wczesniejszych wersjach 3.1 po przelaczeniu latencji w karcie, ale teraz chyba kjuz to dziala poprawnie, nie zaobserwowalem klopotow.

A w Logicu Panie JACKU H.zgranie w czasie rzeczywistym bylo po to zeby np.mogl odegrac dlugie nuty z dociskiem pedalu np. na GRAND PIANO Steinberga,bo przy przeliczaniu nawet w SX i Nuendo nie dalo sie tego uzyskac i nuty byly poucinane.

Nigdy nie zaobserwowalem, ani w zgraniu offline ani w realtime.

Co do firewire, moge powiedziec, ze przy maksymalnym obciazeniu TC Powercore firewire wszystko dziala, tak samo przy polaczeniu dwoch PoCo FW. Innego sprzetu na FW nie mam. U kolegi - Powercore FW oraz RME Fireface - idzie bezblednie.

Motu firewire nie mam, niewiele moge powiedziec.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » środa 01 mar 2006, 09:34

to może ja podsumuję

SONAR PE

ODPOWIEDZ