MOTU 828 mk 2 vs. RME Multiface

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Miłaszewski
Re: MOTU 828 mk 2 vs. RME Multiface

Post autor: Miłaszewski » niedziela 24 kwie 2005, 11:31

co do sterownikow to ciezko mi powiedziec czemu sequoia zwalnia mi nagle(jakims dziwnym trafem stery przelaczaja sie z 48kHz na 32kHz...w dodatku podczas odtwarzania)?

masz na to jakis pomysl?

wyłącz dźwięki systemowe i będzie po problemie. RME ma automatyczny zegar, który dostosowuje się do rozdzielczości strumienia wejściowego. Dźwięki systemowe Windows mają 32KHz.
[addsig]

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » niedziela 24 kwie 2005, 11:35

...multiface wyjascia na monitory?pokaż gdzie bo przejrzalem karte na wylot i nie znalazlem.....

co do sterownikow to ciezko mi powiedziec czemu sequoia zwalnia mi nagle(jakims dziwnym trafem stery przelaczaja sie z 48kHz na 32kHz...w dodatku podczas odtwarzania)?

masz na to jakis pomysl?

nie ma nic co by dawalo taki sygnal albo chocby sygerowalo.....podobno swietna karta ale takich jaj nie robil nawet sb128..........

A ktora wersje sterownikow uzywasz? Faktycznie wczesniejsze wersje (chyba do 2.60) mialy jakis blad, ktory powodowal, ze w pewnych okolicznosciach karta mogla przestawic sie do 32kHz (jesli byla rowniez uzywana do odtwarzania dzwiekow Windowsa). W obecnej wersji sterownikow (2.83) ten problem nie wystepuje i jesli cos takiego Ci sie dzieje, to szukalbym raczej przyczyny w Sequoii.

Awatar użytkownika
reszka

Post autor: reszka » niedziela 24 kwie 2005, 11:51

a podpinal ktos z was przez adat behringer ada 8000 na motu 828 mk 2

nie rozjezdza sie 8 wejsc analogowych motu wzgledem ada8000

da sie zgrac 16 naraz ladnie:)?????

rzecz dosc istotna

pozdrawiam.....

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 24 kwie 2005, 11:54

......multiface wyjascia na monitory?

Ma - na przednim panelu wyjście JACK TRS Stereo, które może pełnić również rolę wyjścia słuchawkowego. W Digiface jest identycznie....

No dobrze moze , ale to nie wyglada na profesionalne rozwiazanie , a raczej na półsrodek ......

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 24 kwie 2005, 11:56

...a podpinal ktos z was przez adat behringer ada 8000 na motu 828 mk 2

nie rozjezdza sie 8 wejsc analogowych motu wzgledem ada8000

da sie zgrac 16 naraz ladnie:)?????

rzecz dosc istotna

pozdrawiam........

jak sie da to sie da :) nic sie nie rozjezdza

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » niedziela 24 kwie 2005, 12:03

.........multiface wyjascia na monitory?

Ma - na przednim panelu wyjście JACK TRS Stereo, które może pełnić również rolę wyjścia słuchawkowego. W Digiface jest identycznie....

No dobrze moze , ale to nie wyglada na profesionalne rozwiazanie , a raczej na półsrodek ...... ...

Jasne, w MOTU jest bardziej "pro" bo duzymi literami stoi nad wyjsciem MONITORS...

piotr

Post autor: piotr » niedziela 24 kwie 2005, 12:03

Kolego bzdury to pleciesz TY! na ktorym przednim Panelu , RME MULTIFACE posiada wyjscia Monitorowe ? czy ty rozumiesz . zagadnienie, do MOTU podłaczasz monitory ... bezposrednio , podłacz je do RME a zwłaszcza na przednim panelu , nie rozsmieszaj mnie, bo zajadów dostaje . j ! na przednim panelu jest wyjscie słuchawkowe pod ktorym jest napisane co prawda LINE OUT ,lecz to nie jest dedykowane wyjscie na monitory !

++++++

A co to jest?

Poz tym monitory mogę podłączyć do każdego KONFIGUROWANEGO WYJŚCIA KARTY! ... i już mam dedykowane. Róznica pomiędzy tym wyjściem a pozostałymi jest taka, że jest użyty inny przetwornik - 18bit. Pozostałe przetworniki AC/DA są 24bit.

++++++

.... o czym ty piszesz o MultiyFace czy Fireface , zdecyduj sie .............

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

To jest to samo:

Fireface by RME

Multiface by Steinbrg (RME w ubranku Steinberga)

+++++++++

... jak sam piszesz RME ma rozbudowany Suport, wiec widocznie tam takze sie owe problemy zdazaja . ...

+++++++++

... a może miałeś po prostu szęście. Wiesz... z komputerami i urządzeniami współpracującymi dzieją się czasami różne rzeczy ;) Czy jesteś w stanie zliczyć producentów urządzeń, podzespołów do PC. Dasz gwarancję, że każde z każdym będzie bez zastrzerzeń współpracować.

Pozdrawiam

Piotr

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 24 kwie 2005, 12:25

...Kolego bzdury to pleciesz TY! na ktorym przednim Panelu , RME MULTIFACE posiada wyjscia Monitorowe ? czy ty rozumiesz . zagadnienie, do MOTU podłaczasz monitory ... bezposrednio , podłacz je do RME a zwłaszcza na przednim panelu , nie rozsmieszaj mnie, bo zajadów dostaje . j ! na przednim panelu jest wyjscie słuchawkowe pod ktorym jest napisane co prawda LINE OUT ,lecz to nie jest dedykowane wyjscie na monitory !

++++++

A co to jest?

Poz tym monitory mogę podłączyć do każdego KONFIGUROWANEGO WYJŚCIA KARTY! ... i już mam dedykowane. Róznica pomiędzy tym wyjściem a pozostałymi jest taka, że jest użyty inny przetwornik - 18bit. Pozostałe przetworniki AC/DA są 24bit.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

to nie jest argumentacja ze do kazdego mozesz podłaczyc monitory , bo w kadej karcie muzyczniej tak jest , tu chodzi o to ze MOTU ma dedykowane dodatkowe dwa wyjscia ..... w RME musisz z czegos rezygnowac, albo ze słuchawek albo z dwoch wyjsc..... w MOTU nie . naprawde MOTU 828 Mk2 ma wiele wiecej do zaoferowania niz akurat RME MULTIFACE !

piotr

Post autor: piotr » niedziela 24 kwie 2005, 13:02

Wracając do głównego wątku.

Obie karty zasadniczo różnią się między sobą budową. Motu jest zdecydowanie kombajnem typu "wszystko w jednym", a na pewno obie karty są dobre i nadają się do zastosowań profesjonalnych. Świadczy o tym chociażby liczba użytkowników zarówno jednego jak i drugiego interface'u. Ja osobiści używam Multiface, ale kupowałem ją pod daną konfidurację mojego sprzętu w studio i plany jego rozbudowy.

Moim zdaniem należy postawić sobie pytanie co chcesz osiągnąć i jak będziesz konfigurował sprzęt w swoim studio? Na czym będziesz pracował (mikser cyfrowy, analogowy, czy też bez miksera itd.) Która karta spełni bardziej twoje oczekiwania RME, MOTU, czy może jeszcze coś innego, coś co być może będzie Ci bardziej odpowiadać i w większym stopni spełni twoje oczekiwania? I na końcu jaką kasę chcesz na to przezanczyć?

Zaplanuj sobie konfigurację studia i sprawdź co Ci jest bardziej potrzebne. Zarówno RME jak i Motu jest sporym wydatkiem.

Ja moją Multiface kupiłem między innymi dlatego, że używam tego urzędzenia zarówno na PC stacjonarnym jak i laptopie. Wymieniam tylko skrzynkę zewnętrzną.

Kartę kupiłem ponad dwa lata temu i w tym czasie moim zdaniem nie było tak wielu alternatyw jakie masz teraz.

Pozdrawiam

Piotr

Awatar użytkownika
reszka

Post autor: reszka » niedziela 24 kwie 2005, 13:30

interesuje mnie mnie polaczenie motu 828 mk2 z behringer ada 8000

lub tym nowym focusrite octo pre lt ktora ma tez adat.

i sie obawiam zeby to ladnie ze soba gonilo

zeby sie nie okazalo ze to co zapiolem przez adat sie spoznia,rozjezdza

z 8 wejsciami motu..... .

czyli zeby miec 16 wejsc w sumie .....

pozdrawiam

ODPOWIEDZ