Jaki monitor LCD, panorama czy 3/4?
1600x1200 kontra 1280x1050
Monitory
Monitory
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
Re: Jaki monitor LCD, panorama czy 3/4?
Pomyłka
1600x1200 kontra 1680x1050

1600x1200 kontra 1680x1050

W zeszłym tygodniu kupiłem monitor Acer 2216 w panoramie i muszę przyznać, że pracuje się naprawde przyjemnie. Nestety nie da się z niego wycisnąć 1680 nie wiem co może być tego przyczyną w każdym razie objawia się to przesunięciem obrazu a największa możliwa rozdzielczość to 1600. Musze przyznać, że choć moge sobie pozwolić na całkiem swobodne rozmieszczenie okana projektu, kilku wtyczek i miksera (oczywiście okna wtyczek są częściowo poprzykrywane oknem projektu i sobą nawzajem jednak dostęp do nich jest szybszy i prostszy niż ciągłe ich włączanie i wyłączanie przynajmniej moim zdaniem) to nie miał bym nic przeciwko gdyby na moim biurku stanął jeszcze jeden taki monitor.
)))-------D'n'B-------->
po dsub obraz dziwnie drga......szczegolnie gdy sie oglada zageszczona fale w soundforge
Fala szumi i... faluje :) Przeperaszam, ale nie mogłem się opanować
Fala szumi i... faluje :) Przeperaszam, ale nie mogłem się opanować

panorama 20" (ktora tez ma chyba wysokosc 1024 natywna w pikselach wiec nic ci wiecej nie wejdzie w multitracku) :)
...
panorama 20" ma wysokość 1050 punktów, ale praktycznie - żadna różnica
...
panorama 20" ma wysokość 1050 punktów, ale praktycznie - żadna różnica
Nestety nie da się z niego wycisnąć 1680 nie wiem co może być tego przyczyną w każdym razie objawia się to przesunięciem obrazu a największa możliwa rozdzielczość to 1600.
Znaczy jak? Pikseli ma 1680, wiec rozdzielczosc MUSI miec 1680... Jezeli jestes zadowolony przy skalowaniu na tym monitorze do 1600 to cos jest mocno nie tak... Oczywiscie odswiezanie i inne parametry dobrze sa ustawione?
Znaczy jak? Pikseli ma 1680, wiec rozdzielczosc MUSI miec 1680... Jezeli jestes zadowolony przy skalowaniu na tym monitorze do 1600 to cos jest mocno nie tak... Oczywiscie odswiezanie i inne parametry dobrze sa ustawione?

Dla chcących sprawdzić sobie co realnie widać przy jakiej rozdzielczości, sporządziłem kolejną pomoc dydaktyczną
Rozdzielczości :)
Wystarczy chwilkę pomyśleć żeby zrozumieć

Rozdzielczości :)
Wystarczy chwilkę pomyśleć żeby zrozumieć

piksele pikselami (dzieki nord za zobrazowanie rzetelne), ale przekatna z pikselami wiele wspolnego nie ma i wlasnie o tym pisalem zeby tez miec to na uwadze zeby kosztem panoramy nie zmniejszyc sobie elementow na ekranie fizycznie
szkoda oczu na zbyt male panoramy
ale sie dyskusja rozwinela, nie moge :)
ale sie dyskusja rozwinela, nie moge :)
fan dobrego brzmienia ;)
...piksele pikselami (dzieki nord za zobrazowanie rzetelne), ale przekatna z pikselami wiele wspolnego nie ma i wlasnie o tym pisalem zeby tez miec to na uwadze zeby kosztem panoramy nie zmniejszyc sobie elementow na ekranie fizycznie
ale sie dyskusja rozwinela, nie moge :)...
Prosze bardzo, ale nie do końca mogę się z godzić z tym stwierdzeniem iż przekątna monitora nie ma wiele wspólnego z pixelami (rozdzielczością).
Otóż co widać na specyfikacjach monitorów, każdy z nich posiada swoją maxymalną rozdzielczośc w jakiej może pracować.
Przepuśćmy że okno mixera było projektowane na rozdzielczość 1600x1200 a tą którą dysponujemy jest własnie 1280 x 1050. Oryginalny obraz bedzie wykraczał poza to co widzimy na monitorze i zajdzie potrzeba przesuwania czy, przewijania.
Obecnie od 20 cali można już uzyskać rozdzielczość 1600x1200. Przy 17 czy o zgrozo 15', było by to bez sensu, ponieważ nasz wzrok wysililibyśmy w takim stopniu, że każdego dnia tracilibyśmy kilka dioptrii. Im więcej cali tym większa rozdzielczość. Oczywiście też w granicach rozsądku, bo w końcu im więcej cali, tym większa matryca i generalnie większa plamka/punkt.
Sam zastanawiałem się, czy kupować panoramę czy może zwykły. I na podstawie swoich "rysunków" stwierdziłem ze przecież te całe panoramy to tylko daja mi taki kawałeczek w bok, a cała góre bezpowrotnie ścinają. Po takim zobrazowaniu sprawy, decyzja była prosta i nie żałuje jej w domenie 20 cali. Gdybym miał kupować panoramę, to pokusił bym sie dopiero o 26 cali by pracować w rozdzielczości 1920x1200, ale każdy wybierze co mu sie podoba, ile potrzebuje i na ile go stać. A z tym ostatnim to dobrze wiemy jak jest...
Pozdrawiam
ale sie dyskusja rozwinela, nie moge :)...
Prosze bardzo, ale nie do końca mogę się z godzić z tym stwierdzeniem iż przekątna monitora nie ma wiele wspólnego z pixelami (rozdzielczością).
Otóż co widać na specyfikacjach monitorów, każdy z nich posiada swoją maxymalną rozdzielczośc w jakiej może pracować.
Przepuśćmy że okno mixera było projektowane na rozdzielczość 1600x1200 a tą którą dysponujemy jest własnie 1280 x 1050. Oryginalny obraz bedzie wykraczał poza to co widzimy na monitorze i zajdzie potrzeba przesuwania czy, przewijania.
Obecnie od 20 cali można już uzyskać rozdzielczość 1600x1200. Przy 17 czy o zgrozo 15', było by to bez sensu, ponieważ nasz wzrok wysililibyśmy w takim stopniu, że każdego dnia tracilibyśmy kilka dioptrii. Im więcej cali tym większa rozdzielczość. Oczywiście też w granicach rozsądku, bo w końcu im więcej cali, tym większa matryca i generalnie większa plamka/punkt.
Sam zastanawiałem się, czy kupować panoramę czy może zwykły. I na podstawie swoich "rysunków" stwierdziłem ze przecież te całe panoramy to tylko daja mi taki kawałeczek w bok, a cała góre bezpowrotnie ścinają. Po takim zobrazowaniu sprawy, decyzja była prosta i nie żałuje jej w domenie 20 cali. Gdybym miał kupować panoramę, to pokusił bym sie dopiero o 26 cali by pracować w rozdzielczości 1920x1200, ale każdy wybierze co mu sie podoba, ile potrzebuje i na ile go stać. A z tym ostatnim to dobrze wiemy jak jest...
Pozdrawiam
Obecnie od 20 cali można już uzyskać rozdzielczość 1600x1200. Przy 17 czy o zgrozo 15', było by to bez sensu, ponieważ nasz wzrok wysililibyśmy w takim stopniu, że każdego dnia tracilibyśmy kilka dioptrii. (..)
aaaajajaj ale mi wlasnie o to dokladnie chodzilo! :) zeby brac poprawke ze panorama musi miec na tyle przekatna wieksza zeby wysokosc fizyczna miec taka sama jak porownywany z nia lcd 4:3 zeby nie tracic wzroku w zamian za jakis tam dodatkowy pasek z boku :)
fan dobrego brzmienia ;)