Kierunkowość kabli - prawda czy mit?
dokladnie - gitara to zupelnie cos innego wiec tu nijak ma sie porownanie do klawiszy czy miksera czy co tam jeszcze
Re: Kierunkowość kabli - prawda czy mit?
...Najczęściej popełniane błędy biorą się z braku wyobraźni....
...i wiedzy.
...i wiedzy.
Ja tam myślę, że Wy się wszyscy nie znacie na tym tak naprawdę. Gdybyście się znali, wiedzielibyście, że to nie rodzaj kabla, ale jego ułożenie jest tak naprawdę ważne. Czeba se ustawić źródło ponad (chodzi o rozmieszczenie w przestrzeni) wzmacniaczem, czy innym odbiornikiem, żeby mniej szumiało i w ogóle. A to dlatego, że jak ten sygnał czy prąd ma ciężej jak musi lecieć pod górkę i się męczy! A jak słyszycie jakieś afery przy 50 Hz, to koniecznie sprawdźcie, czy kable od zasilania nie są niczym przydeptane, bo wtedy szumią z bólu. Aaaa... No i w domach zazwyczaj prund ma pod górkę do gniazdka, to zawsze coś tam se szumi i dlatego pewnie tyle szumów mam w sygnale zarejestrowanym z mikrofonu... Sprawdzę, czy w piwnicy będzie to samo i dam znak!
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać...
szszszszszszszsz (szum)
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać...
szszszszszszszsz (szum)
:)
heh,
w kierunkowość nie wierze ;) ale w dobre kable na pewno. Na pewno tez takie co nie sypią się po roku.
Mam gitarowy kabel Klotza już 15 lat, ciągle ten sam, taki niebieski z czarnymi, gumowanymi, zalanymi wtykami. Ciągle deptany, wyrywany przypadkowo itd. - działa bez mrugnięcia. Cała masa innych Proelów itd dawno wysiadła, przestała stykać itd. A Klotz działa :)
Magiczne kabelki o których mowa sprawdzę w najbliższej przyszłości. Prawda wyjdzie na jaw
w kierunkowość nie wierze ;) ale w dobre kable na pewno. Na pewno tez takie co nie sypią się po roku.
Mam gitarowy kabel Klotza już 15 lat, ciągle ten sam, taki niebieski z czarnymi, gumowanymi, zalanymi wtykami. Ciągle deptany, wyrywany przypadkowo itd. - działa bez mrugnięcia. Cała masa innych Proelów itd dawno wysiadła, przestała stykać itd. A Klotz działa :)
Magiczne kabelki o których mowa sprawdzę w najbliższej przyszłości. Prawda wyjdzie na jaw

http://www.superstereo.pl
- FranekZonzel
Dzis rozmawialem z typem i mowile ze podpinał kablem kierunkowym gitarke i byz zdumiony róznica "z prądem" "pod prąd". Rozmawiałem z kilkoma znawcami jak sie zdaje i wszyscy zgodnie twierdza że kable kierunkowe to fakt i że warto wymienic stare na kierunkowe! Co powiecie?
Co powiecie?...
co chcesz, zeby cały wątek od nowa pisali ?
a tak poważnie to słyszałeś chociaz tą róznice czy wierzysz kolesiowi na słowo?
Można ulec sugestii wówczas wszystko co jednakowe wydaje sie inne
co chcesz, zeby cały wątek od nowa pisali ?

a tak poważnie to słyszałeś chociaz tą róznice czy wierzysz kolesiowi na słowo?
Można ulec sugestii wówczas wszystko co jednakowe wydaje sie inne
- Miłaszewski
problem polega na tym, ze w kablu prad plynie w obu kierunkach, poniewaz sygnal jest przemienny a nie staly :)
[addsig]
[addsig]
- FranekZonzel
słyszałeś chociaz tą róznice czy wierzysz kolesiowi na słowo?
Można ulec sugestii wówczas wszystko co jednakowe wydaje sie inne ...
E tam nic nie slyszalem ale jak sie okazuje sam mam kabel ktory ponoc jest kierunkowy ;/ KLOTZ La Grange ale nawet o tym nie wiedzialem:D
Można ulec sugestii wówczas wszystko co jednakowe wydaje sie inne ...
E tam nic nie slyszalem ale jak sie okazuje sam mam kabel ktory ponoc jest kierunkowy ;/ KLOTZ La Grange ale nawet o tym nie wiedzialem:D
...Dzis rozmawialem z typem i mowile ze podpinał kablem kierunkowym gitarke i byz zdumiony róznica "z prądem" "pod prąd". Rozmawiałem z kilkoma znawcami jak sie zdaje i wszyscy zgodnie twierdza że kable kierunkowe to fakt i że warto wymienic stare na kierunkowe! Co powiecie?...
powiem tyle ... grając na gitarze i będąc posiadaczem takowych kierunkowych kabli dla doświadczenia wpiąłem go raz w jedną a raz w drugą stronę. Królikem doświadczalnym był kumpel który siedział w pomieszczeniu obok i słuchał sobie gitarki na słuchawkach nie wiedząc kompletnie co zmieniam i co kombinuję. Po zmianie kierunku kabla stwierdził,że nic się nie zmieniło.Więc ja osobiście podpisuję się pod klauzulą : "kable kierunkowe to pic na wodę"
powiem tyle ... grając na gitarze i będąc posiadaczem takowych kierunkowych kabli dla doświadczenia wpiąłem go raz w jedną a raz w drugą stronę. Królikem doświadczalnym był kumpel który siedział w pomieszczeniu obok i słuchał sobie gitarki na słuchawkach nie wiedząc kompletnie co zmieniam i co kombinuję. Po zmianie kierunku kabla stwierdził,że nic się nie zmieniło.Więc ja osobiście podpisuję się pod klauzulą : "kable kierunkowe to pic na wodę"
www.despisestudio.com
powiem tyle ... grając na gitarze i będąc posiadaczem takowych kierunkowych kabli dla doświadczenia wpiąłem go raz w jedną a raz w drugą stronę. Królikem doświadczalnym był kumpel który siedział w pomieszczeniu obok i słuchał sobie gitarki na słuchawkach nie wiedząc kompletnie co zmieniam i co kombinuję. Po zmianie kierunku kabla stwierdził,że nic się nie zmieniło.Więc ja osobiście podpisuję się pod klauzulą : "kable kierunkowe to pic na wodę"...
aaa i żeby nie było mam 100% świadomość że koleś ma dobry słuch!
coprawda wyniki badańia nie są miarodajne bo to tylko jeden koleś ale dobrym rozwiązaniem owego problemu jest robić ludziom takowe testy kiedy to oni nie mają świadomości tego co ty chcesz sprawdzić i nie są nastawieni na to że : " oooo teraz może inaczej słychać" albo " muszę się skupić żeby usłyszeć"
powiem tyle ... grając na gitarze i będąc posiadaczem takowych kierunkowych kabli dla doświadczenia wpiąłem go raz w jedną a raz w drugą stronę. Królikem doświadczalnym był kumpel który siedział w pomieszczeniu obok i słuchał sobie gitarki na słuchawkach nie wiedząc kompletnie co zmieniam i co kombinuję. Po zmianie kierunku kabla stwierdził,że nic się nie zmieniło.Więc ja osobiście podpisuję się pod klauzulą : "kable kierunkowe to pic na wodę"...
aaa i żeby nie było mam 100% świadomość że koleś ma dobry słuch!

www.despisestudio.com