Yamaha NS-10 czy HS-80

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
MB
Re: Yamaha NS-10 czy HS-80

Post autor: MB » niedziela 06 sty 2008, 01:32

...
Bardzo jestem ciekaw, co to jest 3/4 głośności albo co to jest połowa mocy. Jak to niby mierzysz albo ustawiasz.

To moja słodka tajemnica........
no cóż, nie spodziewałem się rewelacji po kimś, kto uważa, że 7dB pik przy 1,5kHz w NS10 bierze się z odwrotnie podłączonych kabelków. Może lepiej nie ujawniaj swojej "tajemnicy", bo będzie wstyd.

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » niedziela 06 sty 2008, 12:17

...Gdzies juz to pisałem ... Kilka lat temu sprzedałem swoje NS-10 ... myslałem ze bede Happy , w poszukiwaniu Aletrnatywnego odsłuchi przeszedłem chyba wszystkie znane mi Marki głosników dostepnych w polsce, od ADAMow , KRK , TASCAM , ALESIS , EVENT , YAMAHA ,.... skonczyłem na tym ze odkupiłem swoje YAMAHA NS-10 . nie dlatego ze sa doskonałe, tylko dlatego ze po prostu mi sie na nich dobrze pracuje i jako odsłuch alternatywny sa nie ocenione , Jedynie czego nie było mi dane słuchac to głosniki DYNAUDIO .. ...

Ja mam pytanko do Ciebie MASTER (choć i nie tylko) - osłuchany jesteś zapewne niewąsko (ciekawe jakie masz odsłuchy główne - skoro piszesz o poszukiwaniu alternatywnych i powrocie do YAMAHY) - mianowicie, czy da się pogodzić w monitorach pracę-miksowanie + normalne słuchanie muzyki. Czy poprostu trzeba mieć osobny sprzęt audio do słuchania muzyki, bo z monitorów "idzie" dźwięk zbyt "płaski" ? Myślę tu o GENELECach - które mają świetne opinie, jednak daje się słyszeć głos, że na nich wszystko brzmi ładnie ( a więc można przypuszczać, że do słuchania muzyki wysokiej jakości się nadają) ale ta cecha przeszkadza w robieniu dobrego miksu. Przyznam, że marzy mi się para monitorów, która podoła obu zadaniom - tylko czy to wogóle jest mozliwe.... ?

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » niedziela 06 sty 2008, 12:30

No właśnie - czy przykładowo Yamaha MSP5 nadają się bardziej do słuchania, czy do miksowania (pytam o Waszą opinię). Co w ogóle sądzicie o tych głosnikach, o ich liniowości, precyzji i stereofonii? Basu w nich brakuje, ale bardziej zależy mi na reszcie pasma. Zamierzam je nabyć, a nie wiem, czy w ich cenie czeka mnie coś lepszego do pracy z audio.
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 06 sty 2008, 15:53

Ja mam pytanko do Ciebie MASTER (choć i nie tylko) - osłuchany jesteś zapewne niewąsko (ciekawe jakie masz odsłuchy główne - skoro piszesz o poszukiwaniu alternatywnych i powrocie do YAMAHY) - mianowicie, czy da się pogodzić w monitorach pracę-miksowanie + normalne słuchanie muzyki. Czy poprostu trzeba mieć osobny sprzęt audio do słuchania muzyki, bo z monitorów "idzie" dźwięk zbyt "płaski" ? Myślę tu o GENELECach - które mają świetne opinie, jednak daje się słyszeć głos, że na nich wszystko brzmi ładnie ( a więc można przypuszczać, że do słuchania muzyki wysokiej jakości się nadają) ale ta cecha przeszkadza w robieniu dobrego miksu. Przyznam, że marzy mi się para monitorów, która podoła obu zadaniom - tylko czy to wogóle jest mozliwe.... ?
...
Moim głownym odsłuchem sa Mackie Hr 824 , przyzwyczaiłem sie do nich tak samo jak do NS-10 , Muzyki słucham tylko i wyłacznie na tych głosnikach , Mam co prawda w ""duzym pokoju "" poważny zestaw KENWOOD , ale odpalam go tylko kiedy ogladam jakis film na DVD . Bardzo ważne jest aby poznac i przyzwyczaic sie do głosników , dlatego unikam "cywilnych zestawow " W drugim studio w ktorym czesto pracuje sa Geneleci , no i własnie jest ten problem wszystko ładnie brzmi , chciałbym posłyuchac c nowych Mackie ... niestety nie wiem czy w Polsce ktos je oferuje

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » niedziela 06 sty 2008, 16:30

...No właśnie - czy przykładowo Yamaha MSP5 nadają się bardziej do słuchania, czy do miksowania (pytam o Waszą opinię). Co w ogóle sądzicie o tych głosnikach, o ich liniowości, precyzji i stereofonii? Basu w nich brakuje, ale bardziej zależy mi na reszcie pasma. Zamierzam je nabyć, a nie wiem, czy w ich cenie czeka mnie coś lepszego do pracy z audio....

IMO MSP5 brzmia podobnie do NS-ów 10M S.
http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » niedziela 06 sty 2008, 17:19

IMO MSP5 brzmia podobnie do NS-ów 10M S. ...
nic podobnego ... MSP5 maja duzo wiecej góry ..

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 06 sty 2008, 18:22

IMO MSP5 brzmia podobnie do NS-ów 10M S. ...

ale... zupelnie cos innego
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » niedziela 06 sty 2008, 23:25

ale... zupelnie cos innego...

heh :) no nie upieram się, ale w poście z zeszłego roku zaznaczyłem że słabo słyszę od jakiegoś czasu he he he :) Jak dla mnie to te paczki bez różnicy, mogę na jednych i drugich pokręcić, pasmo i tak zawężone. NSy lubię i codziennie katuję.
http://www.superstereo.pl

Pająk

Post autor: Pająk » poniedziałek 07 sty 2008, 01:02

......
Bardzo jestem ciekaw, co to jest 3/4 głośności albo co to jest połowa mocy. Jak to niby mierzysz albo ustawiasz.

To moja słodka tajemnica........
no cóż, nie spodziewałem się rewelacji po kimś, kto uważa, że 7dB pik przy 1,5kHz w NS10 bierze się z odwrotnie podłączonych kabelków. Może lepiej nie ujawniaj swojej "tajemnicy", bo będzie wstyd....
Do MB!
Ja przecież śmieje się z Twoich wypowiedzi, bo wiem że ta dyskusja do niczego nie prowadzi , a ty tak bardzo się angażujesz....Jak masz tyle czasu to powinieneś założyć kółko realizacji dźwięku...

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » poniedziałek 07 sty 2008, 02:18

Dobrywieczor i dobranoc Wszystkim.

Kochani muzycy i realizatorzy.Kto na milosc boska byl prekursorem pomyslu wykluczenia prezentacji wlasnych produkcji i miksow na lamach tego forum? Teraz po dotarciu w podjetym temacie do tego momentu, zostalem swiadkiem i moze juz uczestnikiem prawdziwej rzezni ludzi empiryzmu studyjnego i autorytetow owego forum.A temat chodliwy i jakze wiecznie zywy! A mozna go wzbogacic i uczynic ciekawszym merytorycznie jednym zamachem..Widze , ze dostalo sie tu po buzi szanowanym i powszechnie znanym markom produkujacym monitory odsluchowe.No i koledzy borykajacy sie ze zakupem monitorow widza Wasze brawurowe metafory i gniotowe wyzwiska o markach, ktorym szacunek podkreslam - sie nalezy.Strach tu teraz rozdac noze bo byscie sie pokroili precz, a
pamietajcie,ze jestescie bardzo cennymi Postaciami i szkoda by bylo po stokroc takiej Kadry.Suma sumarum - Czy nie prosciej wrzucic doszlifowany waszym zdaniem mix i podac nazwe sprzetu na jakim powstal? Czy nie wiecej by to zobrazowalo i podpowiedzialo w zakresie doboru hardware studyjnego? Nie musimy oceniac wartosci artystycznych, bo muzyke wiadomo kazdy ma swoja Panowie i chwala.Ale jakbym powiedzmy uslyszal rzetelnie brzmiacy kawalek na takich a takich monitorach, to i widac by bylo co mozna wysrubowac, a czego ubogo.Podali byscie etapy mixu w kwesti odsuchiwania(jakie sluchawki jaka alternatywa hi-fi) i byloby prosciej
stwierdzic skad wynikac moga niedociagniecia i czy faktycznie prawda niepodwazalna jest osluchanie sie nawet z niebudzacym respektu sprzetem - jezeli komus udaloby sie skroic naprawde na nim b.dobrze brzmiacy mix.I tyle.I przy odrobinie zaufania co do wymiany doswiadzczen mozemy osiagnac wiecej niz na drodze ciaglego wybijania sie z rownowagi.
Moze po prostu wymienmy sie emailami i w taki sposob kontynuujmy efektywnie jakas czesc naszego zycia z muzyka i realizacja.
Respekt Wam i do zobaczenia!

ODPOWIEDZ