Co zrobić z siejącym komputerem?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Fant
Re: Co zrobić z siejącym komputerem?

Post autor: Fant » czwartek 26 paź 2006, 08:16

yyyyy...tzn?

Jeszcze jedno!U mnei te zakłucenia zależne są czasem od pracy na kompie,w danym programie.Czy to nei jest poprostu wina kiepskiej karty?
Pozdrawiam
...

Odłączyłem kabel od CDromu i nic,"charczy" tak samo!
Jak połączyłem obudowę kompa z kaloryferm,usłyszałem dodatkowe "bzyczenie" Co to może być??
Czy w moim przypadku też winny jest zasilacz?

[addsig]
from one source all things depend....

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » czwartek 26 paź 2006, 09:46

Czy w moim przypadku też winny jest zasilacz?

...
Ja napiszę krótko o podobnym problemie z laptopem (Acer) kumpla. U niego w przypadku zasilania z baterii dźwięk (z Edirola na USB) był czysty. Sytuacja sie zmieniała po podłączeniu zasilacza. Pojawiały się wtedy jakieś szumy i skwierczenia. Doszedłem do tego że wystarczyło wpiąć zasilacz w gniazdo 230V poprzez przejścówkę która była pozbawiona bolca z uziemieniem. Samo zasilanie 230V bez uziemienia załatwiło sprawę na amen. Pozdrawiam
[addsig]

Fant

Post autor: Fant » czwartek 26 paź 2006, 11:26

Ja napiszę krótko o podobnym problemie z laptopem (Acer) kumpla. U niego w przypadku zasilania z baterii dźwięk (z Edirola na USB) był czysty. Sytuacja sie zmieniała po podłączeniu zasilacza. Pojawiały się wtedy jakieś szumy i skwierczenia. Doszedłem do tego że wystarczyło wpiąć zasilacz w gniazdo 230V poprzez przejścówkę która była pozbawiona bolca z uziemieniem. Samo zasilanie 230V bez uziemienia załatwiło sprawę na amen. Pozdrawiam
...
Z alptopem jest jeszcze gorzej (zakłócenia jeszcze większe)!Myślałem że to problem związany z brakiem uziemienia.Czy zastosowanie gniazdka bez polca pomoże?Czy to ma w ogóle sens?
[addsig]

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » czwartek 26 paź 2006, 14:10

Z alptopem jest jeszcze gorzej (zakłócenia jeszcze większe)!Myślałem że to problem związany z brakiem uziemienia.Czy zastosowanie gniazdka bez polca pomoże?Czy to ma w ogóle sens?
...
Sprawdź czy pomoże. Jak nie sprawdzisz nie będziesz wiedział czy ma to sens. Laptopa nie zepsujesz bo i tak trafia do niego niskie napięcie stałe na 2 żyłach. Zasilaczowi też nic nie grozi. Mówię tylko że z Acerem kolegi poskutkowało na 100%. Dźwięk czysty jak "na bateriach"

Fant

Post autor: Fant » czwartek 26 paź 2006, 14:17

Sprawdź czy pomoże. Jak nie sprawdzisz nie będziesz wiedział czy ma to sens. Laptopa nie zepsujesz bo i tak trafia do niego niskie napięcie stałe na 2 żyłach. Zasilaczowi też nic nie grozi. Mówię tylko że z Acerem kolegi poskutkowało na 100%. Dźwięk czysty jak "na bateriach" ...
Sprawdze sprawdze!Jak tylko wróce z pracy.Tylko czy przy komputerze stacjonarnym nie jest konieczne gniazdo z "bolcem"??
[addsig]

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » czwartek 26 paź 2006, 14:30

Sprawdze sprawdze!Jak tylko wróce z pracy.Tylko czy przy komputerze stacjonarnym nie jest konieczne gniazdo z "bolcem"??
...
Nie jest konieczne Kiedyś mieszkałem w "blokowisku" gdzie nie było żadnych gniazdek z bolcem i komputery działały (nie tylko u mnie). Teraz mieszkam w domku z zawodową instalacją i pojawił się np. taki durny problem z laptopem

Fant

Post autor: Fant » czwartek 26 paź 2006, 17:49

Nie jest konieczne Kiedyś mieszkałem w "blokowisku" gdzie nie było żadnych gniazdek z bolcem i komputery działały (nie tylko u mnie). Teraz mieszkam w domku z zawodową instalacją i pojawił się np. taki durny problem z laptopem ...
Na laptopie działa!!!Na stacjonarnym sprawdze jak tylko skończe reinstalacje systemu Cały czas się zastanawiam,jakie istnieją zagrożenia dla komputera jeżeli jest podłączony do gniazdka bez uziemienia?
[addsig]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 27 paź 2006, 00:07

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:38 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 27 paź 2006, 09:20

....ezygnacja z uziemienia jest samodzielnym wyrwaniem szczęki, gdy ząb boli i boimy się pójść do dentysty. ...
Masz 100% rację Piotrze. Sam mam teraz (jak już wspomniałem) "profesjonalną" instalację z zabezpieczeniami różnicowo-prądowymi ... ale ... kolega przychodzi z laptopem, podłączamy sprzęt i jego karta skwierczy. Odłączamy uziemienie zasilacza laptopa i skwierczenia nie mamy. Laptopowi to nie szkodzi, nas raczej prąd z tego powodu nie porazi , mamy czysty dźwięk na wyjściu karty, można jedynie się zastanawiać czy sam zasilacz jest 100% bezpieczny. Czy warto ? Każdy musi sobie na to pytanie odpowiedzieć sam.
Ładnie zanalizowałeś zagadnienie natomiast nie podsunąłeś żadnego alternatywnego pomysłu na rozwiązanie tego problemu ... nestety
[addsig]

Awatar użytkownika
smadi

Post autor: smadi » piątek 27 paź 2006, 09:37

Proponuje wyprubowac_tunele ferrytowe...
Akai MPC2500:VestaxPMC-05pro2:Technics SL-1210Mk2
Motu 2408mk2, Motu 828, EELA AUDIO s120 VCA 8x mic, SUMA STEREO, LED METER. EVENT TR 8

ODPOWIEDZ