Cyfrowy mixdown szkodliwy dla dźwięku?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
force
Re: Cyfrowy mixdown szkodliwy dla dźwięku?

Post autor: force » sobota 15 lip 2006, 23:01

Jasne że można tak zmixować, ale do odsłuchu i oceny trzeba by wynając jakieś sensowne studio dysponuące dalekim odsłuchem. Najlepiej typu masteringowego.

ja jestem w stanie wskazać różnicę na słuchawkach za 150zł
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 16 lip 2006, 00:25

ja jestem w stanie wskazać różnicę na słuchawkach za 150zł...
jasne, że jak do zsumowania użyjesz miksera marki unitra z lat 70-tych, to usłyszysz różnicę na słuchawkach za 150zł, a jak weźmiesz lepszej klasy sprzęt, to będą potrzebne słuchawki za 200. A jak weźmiesz super wysokiej klasy przetworniki i high-endową "szynę sumującą", to będą kłopoty z odróżnieniem od sumy idealnej zrobionej w domenie cyfrowej, bo zniekształcenia toru analogowego będą coraz mniejsze.

Boki mi się chce zrywać ze śmiechu, gdy ludzie nie potrafią odróżnić pojęcia "lepiej" od "inaczej" i prowadzą długie dysputy nad nieistniejącym problemem.

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » niedziela 16 lip 2006, 00:36

zgadza się inaczej. użyłem sformułowania lepiej, faktycznie. Bo dla mnie lepiej.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 16 lip 2006, 00:56

...zgadza się inaczej. użyłem sformułowania lepiej, faktycznie. Bo dla mnie lepiej. ...
OK, twoje święte prawo preferować bardziej zniekształcony dźwięk od nieznieksztalconego, nie mam zamiaru tego kontestować.

Ciekawi mnie tylko, jak uważasz: czy jest prosta zależność - im większe szumy analogowego miksera i zniekształcenia przetworników a/c i c/a tym lepiej brzmi ad infinitum, czy jednak jest to zależność nieliniowa z pewnym punktem optimum, innymi słowy może jednak powyżej pewnej ilości zniekształceń i poziomu szumu jakość subiektywna nie wzrasta?

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » niedziela 16 lip 2006, 10:30

na pewno jest granica. jednak minimalny wzroszt szumu mi nie przeszkadza, za to co dostaję w zamian. ciekaw jestem jak się zachowują te sumatory...

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 16 lip 2006, 11:11

Ja osobiście wogole nie widze problemu. Uzywanie cyfrowego zapisu to najlepsza rzecz jaką kiedykolwiek można bylo wymiślec. Dzis cyforwy zapis w zadnym wypadku nieogranicza ani artyte ani sluchacza, jednym czynnikiem ograniczającym tworce jest ona sam. Kiedy nie potrafi zapanować nad procesem tworczym mając do wyboru miliony bajerów wykorzystuje je lub z samej fascynacji przesyca cyfrowym produkctem swoje nagrania - to juz jego wina. Zresztą ten temat chyba nie o tym. Wiem jedno na pewno. W domenie cyfrowej ktorą oferuje dzisiejsza technika , mozna tworzyc zupelnie naturalne nagrania. Wielkie nagrania z tamtych czasów brzmia przeciez bardzo średnio! Ich magia nie polega na jakiosci dzwieku. Chociaz ta jakosc dzwieku jest napewno czym nieodłącznym. Moim zdaniem spieranie sie o to czy znieksztalcenia cyfrowego zapisu jest kompetnie niepotrzebne - przynajmniej w tych czasach. Nie cyfra ogranicza lecz to jacy stalismy sie leniwi w procesie tworzenia brzmienia. Moim zdaniem cyfrowe DAW w kwesti mozliwosci jest cudownym wynalazkiem - a to że pół swiata nagrywa na pirackich kopiach psujac reputacje tej technologi swoimi nieudolnymi produkcjami to juz inna para kaloszy. Zreszta ,ta dyskusja i tak nie ma wiekszego sensu. Zamiast tworzyc, polemizujemy - a sztuka dalej stoi w miejscu.

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 16 lip 2006, 11:48

a czy sadzisz ze ludzie majacy oprogramowanie legalne nie robia nieudolnych produkcji?rozejrzyj sie......to wlasnie na oryginalach robione jest najwieksze badziewie w dodatku usilnie promowane.......

nie mieszajmy rzeczy ktore ze soba nie maja wiele wspolnego.....natomiast co do tych milionow bajerow to masz racje - mozna sie zapedzic w tym wszystkim

pozatym technika analogowa odchodzi coraz szybciej do lamusa - nosniki na ta chwile praktycznie tylko cyfrowe(jedynie winyl pozostal),odtwarzacze rowniez,wygoda nagrywania w domenie cyfrowej wlazla pod strzechy i juz sie to nie zmieni,sprzet staje sie coraz wyzszej klasy i coraz bardziej dostepny.....nawet najnowsze konsolety w wiekszosci(czywiscie studyjne wypasiki) to sprzet cyfrowy i to jaki!!!!
ICON czy SSL czy Mackie z ekranami dotykowymi i pelna konfiguracja I/O...

powstaje tez coraz wiecej cyfrowych odsluchow(cyfrowych jak cyfrowych ale wiadomo ocb)

powoli jedynym analogiem staje sie mikrofon i preamp i wzmacniacz w odsluchu......

juz tylko wygladac kart z probkowaniem 32 bity na 192/384kHz i bedziecie mogli podyskutowac czy ma to sens.....a jesli chodzi o zwykla wiernosc fali to ma tylko czy to bedzie slychac?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 16 lip 2006, 12:10

nie mieszajmy rzeczy ktore ze soba nie maja wiele wspolnego.....

Nawiazalem do fragmentu tekstu kolegi z powyzszych tekstow przetlumaczionych z jakiegos zagranicznego pisma, ktoryt pisal o przekwantyzowaniu muzyki i przecyfrowaniu. Takie zabiegi i nieudolne wykorzytanie tego potencjalu tworzy przyczyny polemiki cyfra vs analog. Wniosek taki, ze technologia jest tutaj ofiarą tych ktorzy ją wykorzytują.

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » niedziela 16 lip 2006, 12:32

Zamiast tworzyc, polemizujemy - a sztuka dalej stoi w miejscu.
...
u mnie nie stoi, dlatego tworzę i często nagrywam na genialnie brzmiącą taśmę.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 16 lip 2006, 12:50

... Zamiast tworzyc, polemizujemy - a sztuka dalej stoi w miejscu.
...
u mnie nie stoi, dlatego tworzę i często nagrywam na genialnie brzmiącą taśmę....
Gratuluje! A ja nagrywam na genialnie transparentną cyfre. I niczego mi nie brakuje, ponieważ brzmienia szukam w instrumentach i w muzykach.

ODPOWIEDZ