Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
12grudzien
Re: Waldorf Blofeld

Post autor: 12grudzien » sobota 25 sie 2012, 18:21

Kilka stron wcześniej przeczytałem, że w Blofeldzie barwy oraz banki mozna zmieniać za pomocą komunikatów CC# i PC.
A więc nie można zmieniać banków poprzez komunikaty MSB i LSB (Bank Select) a programów normalnie za pomocą Program Change?
Pytam, bo chciałbym go uzywać Live razem z Nord Stage 2 a nie usmiecha mi sie zmieniać barw oddzielnie i tu i tu.

edcetera

Post autor: edcetera » niedziela 23 wrz 2012, 23:39

podpinam się pod temat z moim problemem. przed ewentualnym zakupem pożyczyłem sobie WBKeyboard od zaprzyjaźnionej firmy backline'owej, na przetestowanie. jestem na etapie zapoznawania się z interfejsem, a więc nieco jeszcze po omacku albo z instrukcją w ręku, dlatego też nie jestem w stanie ocenić czy to ja robię coś nie tak, czy to feler instrumentu (systemu). mianowicie, w trybie multi nie potrafię zmienić barwy wyjściowej, w żadnej partii, w żadnym programie. wchodzę w sekcję wyboru brzmienia, kręcę gałą wybierając różne presety i niestety nic, brzmienie pozostaje to samo, zmieniają się ewentualne zapięte efekty. tymczasem w sekcji play sound zmieniam brzmienia swobodnie. spotkał się ktoś z podobnym problemem?

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 23 wrz 2012, 23:51

W trybie multi masz do ogarnięcia 16 kanałów MIDI, strefy, przyporządkowanie im efektów i sporo jeszcze więcej. To, co raptem napisałeś jest tak enigmatyczne, że nie pozostaje nic innego jak skierowanie Cię wprost do instrukcji obsługi
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

edcetera

Post autor: edcetera » poniedziałek 24 wrz 2012, 01:58

...W trybie multi masz do ogarnięcia 16 kanałów MIDI, strefy, przyporządkowanie im efektów i sporo jeszcze więcej. To, co raptem napisałeś jest tak enigmatyczne, że nie pozostaje nic innego jak skierowanie Cię wprost do instrukcji obsługi ... 

myślałem że jasno się wyraziłem. tak, wiem co jest do ogarnięcia, bo przeczytałem instrukcję. chodzi o to, że w żadnym z owych 16 kanałów nie potrafię zmienić brzmienia. powiedzmy że na każdym wyjściowo mam ustawione "el piano", a chcę zmienić to na reso bass. kręcę odpowiednią gałką, na wyświetlaczu pojawia mi się "reso bass", ale w słuchawkach wciąż mam brzmienie "el piano". zrozumiałe?

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 24 wrz 2012, 09:00

Generalnie chodzi o to, aby klawiatura nadawała na tym samym kanale MIDI jaki masz ustawiony do odbioru w PART, który aktualnie edytujesz w trybie Multi Mode.

Przechodząc do danego PARTu kółkiem Selection dial (z lewej strony wyświetlacza) musisz nacisnąć i przytrzymać przycisk Play. Przy tym wszystkim sprawdź czy masz dany PART aktywny dla odbioru komunikatów (opcja STATUS - play).

edcetera

Post autor: edcetera » poniedziałek 24 wrz 2012, 11:10

...Generalnie chodzi o to, aby klawiatura nadawała na tym samym kanale MIDI jaki masz ustawiony do odbioru w PART, który aktualnie edytujesz w trybie Multi Mode.
Przechodząc do danego PARTu kółkiem Selection dial (z lewej strony wyświetlacza) musisz nacisnąć i przytrzymać przycisk Play. Przy tym wszystkim sprawdź czy masz dany PART aktywny dla odbioru komunikatów (opcja STATUS - play)....

ok, dzięki. sprawdzę, aczkolwiek wydaje mi się że wszystko robiłem dobrze. wykonywałem wszystkie czynności jak w tutorialu/instrukcji i po prostu w pewnym momencie się odbijałem - to co tam działało u mnie nie działało. no nic, sprawdzę. dzięki raz jeszcze

edcetera

Post autor: edcetera » piątek 12 paź 2012, 09:58

Jeszcze jedno pytanie - czy wspomniana na forum kwestia słabego sygnału w instrumencie została rozwiązana? Testuję właśnie drugi egzemplarz (wcześniej keyboard, teraz sam moduł), oba instrumenty były zakupione ponad dwa lata temu i niestety w obu przypadkach siła sygnału jest niepokojąco niska.

z góry dziękuję

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 12 paź 2012, 10:43

...Jeszcze jedno pytanie - czy wspomniana na forum kwestia słabego sygnału w instrumencie została rozwiązana? Testuję właśnie drugi egzemplarz (wcześniej keyboard, teraz sam moduł), oba instrumenty były zakupione ponad dwa lata temu i niestety w obu przypadkach siła sygnału jest niepokojąco niska.

W przypadku najnowszego systemu operacyjnego nie powinno być z tym kłopotu. Jeśli jednak tak jest, to winy należy szukać raczej w budowie konkretnego brzmienia.
[addsig]

edcetera

Post autor: edcetera » piątek 12 paź 2012, 11:56

rozumiem. a czy obecnie sprzedawane instrumenty różnią się czymś od tych premierowych z 2008 roku? bo nie wiem czy wchodzić w starszy używany i tańszy, czy lepiej oszczędzić sobie nerwów i mieć "ulepszoną" (jeżeli tak jest) nówkę

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 12 paź 2012, 13:35

...rozumiem. a czy obecnie sprzedawane instrumenty różnią się czymś od tych premierowych z 2008 roku? bo nie wiem czy wchodzić w starszy używany i tańszy, czy lepiej oszczędzić sobie nerwów i mieć "ulepszoną" (jeżeli tak jest) nówkę...

W Blofeldzie w wersji Desktop w którymś momencie wprowadzono małą zmianę lecz nie pamiętam już czego dotyczyła. Generalnie różnią się tylko systemami operacyjnymi, które można aktualizować za pomocą MIDI.
[addsig]

ODPOWIEDZ