Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Tominus
Re: Waldorf Blofeld

Post autor: Tominus » środa 22 lut 2012, 18:04

...
...
 Witam... 

Pytanie odnośnie Blofelda.

Jaki preamp zastosować aby nieco ocieplić brzmienie tego syntezatora?

Pozdrawiam
...

Spróbuj najpierw użyć parametru drive w sekcji filtrów - naprawdę podgrzewa brzmienie!...

Ok. Dzięki,. próbowałem,., ale to za mało. Chodzi mi głownie o ocieplenie.,

("uanalogowienie") tych klasycznych barw jak piano , electrik piano i innych rhodesów.

Brzmią całkiem ciekawie ,,ale jest pewien zgrzyt,..niedosyt... dlatego pytam o zewnętrzny

sprzęt który tchnął by w te brzmienia ducha.

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » środa 22 lut 2012, 21:54

Jeśli chcesz używać Blofelda do emulacji instrumentów elektromechanicznych, to od razu odpuść sobie (chyba, że masz licencję SL i odpalasz statyczne próbki pianin). Żaden preamp tego nie zmieni, bo tu problemem jest źródło dźwięku - synteza subtraktywna. Na modelowanie fizyczne Blofeld się nie nadaje, mimo ogromu możliwości (choć pewne rzeczy da się zaimplementować). To wirtualny analog. Do elektrycznych pianin musisz kupić Nord electro lub coś podobnego.

Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

Tominus

Post autor: Tominus » środa 22 lut 2012, 22:58

...
Jeśli chcesz używać Blofelda do emulacji instrumentów elektromechanicznych, to od razu odpuść sobie (chyba, że masz licencję SL i odpalasz statyczne próbki pianin). Żaden preamp tego nie zmieni, bo tu problemem jest źródło dźwięku - synteza subtraktywna. Na modelowanie fizyczne Blofeld się nie nadaje, mimo ogromu możliwości (choć pewne rzeczy da się zaimplementować). To wirtualny analog. Do elektrycznych pianin musisz kupić Nord electro lub coś podobnego....

Mam Blofelda KB.. a więc jest opcja samplingowa w zestawie.Wiem widziałem grałem (Nord electro nie do pobicia,..cena również),.  wybrałem kompromis., chcąc łączyć brzmienia syntetyczne z realem dźwięków bardziej klasycznych kupiłem Blofelda (mam go od tygodnia i jeszcze nie żałuje) Wiem że nie jest to najwyższa półka jeżeli chodzi o syntezatory,, dlatego myślę jak by go tu podrasować. (docieplić).

Niestety będę musiał podążać ścieżką prób i błędów jeżeli chodzi o wybór sprzętu.

Dzięki za odpowiedź...

perfektsound

Post autor: perfektsound » czwartek 23 lut 2012, 19:33

Wiem że nie jest to najwyższa półka jeżeli chodzi o syntezatory,, dlatego myślę jak by go tu podrasować. (docieplić).

Niestety będę musiał podążać ścieżką prób i błędów jeżeli chodzi o wybór sprzętu.

Stare powiedzenie mówi że z g.. bicza nie ukręcisz. Ja już to przerabiałem z różnymi syntezatorami, pewnie skonczysz tak że i tak dokupisz jakiś pożądny sprzęt. W muzie nie da się oszukać, Blofeld to tania zabawka, tyle masz za ile zapłacisz. Nie przeczę że fajny i za śmieszną cenę, chociaż mi jego brzmienie kompletnie nie leży. Bawiłem się w Berlinie i nim i Snowem - wyszedłem ze sklepu ze Snowem.  

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » czwartek 23 lut 2012, 20:40

Taa... już widzę jak ukręcasz fortepiany elektryczne na Virus Snow. 

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 23 lut 2012, 21:46

Dla mnie to bzdura, jak ktoś ma odpowiednią wiedzę to i na monotronie cuda ukręci. Wszystko rozbija sie o umiętności mixowania śladów i tyle. Synteza to synteza, mamy piłe i z tej piły za pomocą odpowiednich programów można zrobić piłe jak każdą inną i tyle.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » piątek 24 lut 2012, 10:37

...Dla mnie to bzdura, jak ktoś ma odpowiednią wiedzę to i na monotronie cuda ukręci. Wszystko rozbija sie o umiętności mixowania śladów i tyle. Synteza to synteza, mamy piłe i z tej piły za pomocą odpowiednich programów można zrobić piłe jak każdą inną i tyle..

na monotronie ukręcisz E.Piano?
[addsig]
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 24 lut 2012, 16:35

......Dla mnie to bzdura, jak ktoś ma odpowiednią wiedzę to i na monotronie cuda ukręci. Wszystko rozbija sie o umiętności mixowania śladów i tyle. Synteza to synteza, mamy piłe i z tej piły za pomocą odpowiednich programów można zrobić piłe jak każdą inną i tyle..

na monotronie ukręcisz E.Piano? ...

Nie napisałem że na samym monotronie i że na jednym śladzie z monotrona. Oczywiście jeszcze pytanie jakie E.Piano :)

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » piątek 24 lut 2012, 19:23

...
......Dla mnie to bzdura, jak ktoś ma odpowiednią wiedzę to i na monotronie cuda ukręci. Wszystko rozbija sie o umiętności mixowania śladów i tyle. Synteza to synteza, mamy piłe i z tej piły za pomocą odpowiednich programów można zrobić piłe jak każdą inną i tyle..

na monotronie ukręcisz E.Piano? ...

Nie napisałem że na samym monotronie i że na jednym śladzie z monotrona. Oczywiście jeszcze pytanie jakie E.Piano :)
...

Panowie, czytajcie ze zrozumieniem. Cały czas chodzi o instrumenty elektromechaniczne - rhodes, wurlitzer itp. Piana typu FM - (DX piano i podobne) można bez problemu zrobić na blofeldzie jak i virusie. 

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 25 lut 2012, 14:20

...Panowie, czytajcie ze zrozumieniem. Cały czas chodzi o instrumenty elektromechaniczne - rhodes, wurlitzer itp. Piana typu FM - (DX piano i podobne) można bez problemu zrobić na blofeldzie jak i virusie...

Oczywiście, że tak!
Przy tym jeśli ktoś ma z tym problem z Blofeldem wyposażonym w opję samplingową (License SL Sample Option) to niech lepiej od razu odda/sprzeda go w lepsze ręce i nie zawraca tu więcej przyrodzenia (czyt. tyłka).
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ