Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Redakcja
Re: Waldorf Blofeld

Post autor: Redakcja » wtorek 18 maja 2010, 11:18

...Tu może podsumujmy jeszcze raz sprawę aktualnych edytorów dla Blofelda...

Blofeld EditorŚledzący informacje na temat edytorów dla Blofelda pewnie już to zauważyli, pozostałym uprzejmie donoszę: na platformie Reaktora powstał całkiem sympatyczny edytor dla Blofelda.
Jak na pierwsze(!) cudo stworzone przez jego autora na bazie tego przepotężnego programu (mowa o Reaktorze) edytorek wyglada mocno smakowicie. Niestety, Reaktor w tej materii nie umie posługiwać się komunikatami SysEx przez co autor zawarł w swym edytorze tylko to, co da radę w Blofeldzie kontrolować za pomocą komunikatów Control Change.

Więcej informacji: Matrixsynth

Plik do pobrania:
http://dl.dropbox.com/u/98006/blofeld%20editor.zip

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Kostu

Post autor: Kostu » wtorek 31 sie 2010, 14:05

Chciałbym się zapytać z czystej ciekawości Pana Wojciecha oraz innych urzytkowników, którzy posiadaja Blof'a oraz Axiom'a.

Jestem na etapie programowania Axioma pod względem Blof'a i  tu pytanie do was:

Jak wy rozwiązaliście tą kwestię? Ile komórek pamięci wykorzystaliście? Które suwaki i enkodery do czego przypisaliście?

Może się to komuś przyda, jak logicznie to sobie wszystko zaprogramować.

Więc jeśli macie czas i chęci to odpiszcie.

U mnie na przykład w pierwszej komórce wygląda to tak:

Suwaki:

D9-CC27 (z ograniczeniem suwaka do v10), D10-CC52, D11-cc35 (z ogr. do v10), D12-cc56, D13-cc42 (z ogr. do v10), D14-cc58, D17-cc07

Enkodery:

B5-cc31, B6-cc39, B7-cc46, B8-cc53, B1-cc57, B2-cc59, B3-cc77, B4-cc88

...a reszte, to jeszcze niewiem, bo dopiero jestem na początku programowania

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kostu

Post autor: Kostu » wtorek 31 sie 2010, 14:15

D9-CC27 (z ograniczeniem suwaka do v10), D10-CC52, D11-cc35 (z ogr. do v10), D12-cc56, D13-cc42 (z ogr. do v10), D14-cc58, D17-cc07

jednak D9, D11 i D13 nie mają ograniczenia do v10, lecą normalnie do 127

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 07 wrz 2010, 08:39

...Jak wy rozwiązaliście tą kwestię? Ile komórek pamięci wykorzystaliście? Które suwaki i enkodery do czego przypisaliście?...

Mówiąc szczerze nie stosuję presetów. Po prostu jestem w stanie tak szybko zaprogramować w Axiomie dane pokrętło, suwak czy enkoder, iż nie mapuję ich stałe lecz tylko to, co w danej chwili jest mi potrzebne. W ramach jednego presetu . Axiom służy mi do tak wielu innych celów (w tym testów redakcyjnych, sterowania oświetleniem itp.), iż szybko pogubiłbym się zapinając wszystko w presety. Tym bardziej, że nie ma ich za wiele do dyspozycji.

Korzystając z okazji wspomnę, iż na (nowym) serwisie Waldorfa można znaleźć najnowszą wersję systemu BlofeldV1_15.zip. Tu przypomnę, iż poprzednia miała sygnaturę BlofeldV1_15b. Choć oba pliki zajmują tyle samo pojemności, to analiza ich kodu wykazuje różnice. Warto przeinstalować.
[addsig]

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » wtorek 07 wrz 2010, 09:49

Dziękujemy za info, Panie Wojciechu!!! a ja mam pytanko czy w Blofeldzie są jakieś nowe brzmienia?

na stronie sa jakies 2 pliki: 

factory_set_0108.zip i
factory_set_0208.zip

który z nich należy wgrac aby odświeżyc wszystkie fabryczne presety ?

Pozdrawiam

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 07 wrz 2010, 10:52

...a ja mam pytanko czy w Blofeldzie są jakieś nowe brzmienia?
na stronie sa jakies 2 pliki: factory_set_0108.zip i factory_set_0208.zip
który z nich należy wgrac aby odświeżyc wszystkie fabryczne presety ?...

factory_set_0208.zip

Ten plik wgra najnowsze brzmienia fabryczne. Plik ten powstał po jednej z modyfikacji systemu za pomocą której uporano się ze zbyt niskim poziomem audio na wyjściu instrumentu.
[addsig]

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » wtorek 07 wrz 2010, 11:02

Dziękuję pieknie za odpowiedz, Panie Wojciechu.

Pozdrawiam

Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Ammonx

Post autor: Ammonx » sobota 04 gru 2010, 16:17

Witam wszystkich posiadaczy Blofelda,

Od dłuższego czasu zastanawiam się na kupnem tego malucha. Mam jednak kilka pytań dotyczących licencji SL. Czy po jej zakupie będę miał możliwość załadowania dłuższych, kilkuminutowych sampli (chodzi mi konkretnie o nagrania terenowe), które potem można poddawać modyfikacjom dzięki blofeldowym filtrom itd? Wiem, że można ładować jedynie próbki mono, ale nie znalazłem żadnych ograniczeń dotyczących ich długości.

Wiem, że moje pytanie może wydać się trochę głupie, ale obracam się przede wszystkim w kręgu muzyki eksperymentalnej i rzeczą, której najbardziej brakuje mi w blofeldzie jest gniazdo audio in dzięki któremu mógłbym zastąpić oscylator zewnętrznym źródłem dźwięku.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Redakcja

Post autor: Redakcja » sobota 04 gru 2010, 21:14

...Czy po jej zakupie będę miał możliwość załadowania dłuższych, kilkuminutowych sampli (chodzi mi konkretnie o nagrania terenowe), które potem można poddawać modyfikacjom dzięki blofeldowym filtrom itd?...

Jedynym ograniczeniem długości sampla jest tu tylko pojemność RAM, max. 60 MB. Czyli może być też i jeden, za to mocno długi. Więcej informacji na temat Waldorf License SL znajdziesz w temacie Blofeld - Sample Play Option.

[addsig]

Ammonx

Post autor: Ammonx » sobota 04 gru 2010, 21:42

......Czy po jej zakupie będę miał możliwość załadowania dłuższych, kilkuminutowych sampli (chodzi mi konkretnie o nagrania terenowe), które potem można poddawać modyfikacjom dzięki blofeldowym filtrom itd?...

Jedynym ograniczeniem długości sampla jest tu tylko pojemność RAM, max. 60 MB. Czyli może być też i jeden, za to mocno długi. Więcej informacji na temat Waldorf License SL znajdziesz w temacie Blofeld - Sample Play Option.

...

Panie Wojciechu,

Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. Jak widać Blofeld jest sprzętem, który zadowoli nawet wybrednych eksperymentatorów ;) Teraz jestem już pewny swojego przyszłego zakupu. Ciekawe czy będzie można załadować dwie odrębne próbki (prawy i lewy kanał) do dwóch różnych oscylatorów i poprzez rozstawienie ich w panoramie emulować efekt stereo.

Pozdrawiam! 

ODPOWIEDZ