Logic czy Cubase?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mel
Re: Logic czy Cubase?

Post autor: mel » niedziela 09 paź 2005, 23:50

...Nie napiszę, ponieważ dobrze wiem, że obiektywna odpowiedź na to pytanie nie istnieje.

Nikt, szanowny Panie MB nie oczekuja od Pana obiektywizmu A juz na pewno nie w kwestii scisle zwiazanej z komputerami Apple...

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 01 lut 2006, 14:24

Ja podziele sie swoimi spostrzezeniami:

1. Cubase nie moze przekierowac sygnalu z mlodszego busa na starszego (np. bus5>bus3).

2. Nie potrafie w Cubasie przenosic pluginow pomiedzy slotami - zamieniac kolejnosci, przenosic na inne kanaly.

3. Pluginy dynamiczne sa kiepskie i z tego co pamietam w wersji SX2 nie mialy Sidechainu.

4. Nie moge zrobic wysylki fx na busie.

To sa 4 glowne punkty, ktore dyskwalifikuja program Cubase do moich zastosowan. Pamietam, ze bylo jeszcze kilka niemozliwych rzeczy w Cubasie, ktore na codzien robie w Logicu.
[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 01 lut 2006, 14:49

1. Cubase nie moze przekierowac sygnalu z mlodszego busa na starszego (np. bus5>bus3).

Tak, jest to zwiazane z obliczaniem kompensacji opoznien. Mozna sobie poradzic robiac template z nadmiarowymi busami, choc to nie jest rozwiazanie problemu. W dodatku jest jakis blad chyba, bo kilka razy (szkoda, ze tylko kilka) pod SX3/N3 zadzialalo mi wlasnie tak, jak powinno dzialac.

2. Nie potrafie w Cubasie przenosic pluginow pomiedzy slotami - zamieniac kolejnosci, przenosic na inne kanaly.

Tez prawda. Za to inny steibergowy produkt (z tym, ze pisany przez kogos innego) robi to bez problemu :-> ciekawe...

3. Pluginy dynamiczne sa kiepskie i z tego co pamietam w wersji SX2 nie mialy Sidechainu.

Pluginy w ogole nie sa jakies wyrafinowane w Cubase, zaczynajac od EQ...

To sa rzeczywiscie dziwactwa, zwazywszy na czas istnienia tego softu na rynku

4. Nie moge zrobic wysylki fx na busie.

Tego nie rozumiem. Co znaczy "wysylka na busie"? Owszem, nie mozna zrobic sendu z kanalu fx, ale mozna z kanalu grupy, ktory jest traktowany jak fx return i ma zainsertowany efekt.

Chyba, ze masz na mysli bus "prawdziwy" - dodatkowa linia sygnalowa jak w analogowym stole czy np. w ProTools i na niego kierujesz send
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » środa 01 lut 2006, 14:50

pluginy wewnetrzne w cubase zawsze byly jego pieta achillesowa.. szczegolnie fatalne reverby i kompresory..

nie mniej jednak cenie ten soft ze wzgledu na swobode w dzialaniu..

the Sun Personality

yarogniew

Post autor: yarogniew » środa 01 lut 2006, 21:55

...Jakie są za i przeciw tym programom, jakie mają plusy i minusy? Nich wypowiedzą się fani i przeciwnicy tych programów. W sumie dla mnie to dość istotna sprawa, gdyż jaki wybiorę program taki też komputer, PC lub Mac

ps. w Cubase już troszkę pracowałem

...

Na Cubase pracowałem jeszcze na Atari ST potem Falconie. To był trudny czas pełen niespodzianek i małych tragedii;) Choć udało mi się na Falconie zrobić płytę Alboom Liroy'a. Potem przeniosłem się na Logic'a na którego namówił mnie Michał Urbaniak. Na Power Mack'u. Od tego czasu robienie muzyki zaczęło być prawdziwą radością. Po jakimś czasie przeniosłem się na PC'ta i Logica Audio v2. Znów wrócił okres trudny. Wraz z Logiciem 5 i Pentium 4 wrócił piękny okres tworzenia bez stresu.;)

Logic to dla mnie świetny program doskonale łączący Midi z audio. Kilka razy instalowałem Cubase, ale według mnie to w porównaniu z Logikiem zabawka. Poza tym z tego co wiem nadal ma problemy z synchro MIDI i audio.

Dlatego szczerze polecam Logic'a. Razem z REAKTOREM to naprawdę potężna maszyna. A Logic7 na Maca z pewnością działa jeszcze lepiej niż na PC'cie.
muzyk

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » środa 01 lut 2006, 23:21

Ja też jestem wielkim zwolennikiem Logic'a. Swoją prace rozpocząłem włąśnie znim, jednak zmiana platformy z PC na Mac za bardzo mi się nie patrzy, a soft ten "za moment" zostanie w tyle, rozpoczeliśmy z kolegami testy Cubase. Jakie wnioski? Otoż Cubase ma wiele ciekawych wodotrysków (funkcji) to troche marnie wypada przy Logic'u (wspomniane wczesniej wysyłki i przenoszenie efektów i wiele, wiele innych rzeczy). W związku z tym rozpoczeliśmy ostatnimi dniami testować Sonara 5. Co prawda to nie Logic ale bardzo mile mnie zaskoczył: stereofoniczne wysyłki, elestyczna konfiguracja wysyłania z grupy na grupe "nadrzędną", wygodne kopiowania efektów między tracki i zamiana ich kolejności....strojenie wokalu, pogłos impulsowy...... .

(Mam tylko nadzieje, że Aple wypuści wkoncu Logic'a na PC)
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 01 lut 2006, 23:53

(Mam tylko nadzieje, że Aple wypuści wkoncu Logic'a na PC)...

Bardzo duzo Ludzi ma ta nadzieje ........ pracuje na Logicu bardzo długo , lecz technologia poszła do przodu a PC-towcy zostali na lodzie . Logic jest jak Ruski traktor idzie do przodu , Cubase jak francuski samochod wygodny ale niedopracowany drogi i sie psuje ( wiem bo własnie moj francuski samochd nawalił)

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 02 lut 2006, 01:32

ja to zrobilem najprosciej jak mozna....zainstalowalem sobie spora ilosc tych programow - sonar cubase nuendo logic samplitude sequoia tracktion......

i w kazdym zrobilem sobie maly miksik tego samego i aranzyk....nuendo szybko odpadl bo cos mi sie wykrzaczal....w cubase mimo fajnego miksera i ogolnie dobrze rozplanowanego programu szybko sie pogubilem...llogic do pewnego momentu dawal rade.....samplitude widzialem wczesniej i jakos mi nie przypadla do gustu ale po blizszym spotkaniu bardzo pozytywnie - szczegolnie super nagrywa sie na tym kiepskich raperow ktorzy nie nadarzaja za tempem - time strecz na clipach bardzo sie przydaje - oraz funkcja nakadania efektow na kazdy klip osobno choc potrafi sie przy tym zgubic i odegrac to bez efektu - i duzy minus - brak obwiedni dla efektow zapietych na slady(automatyka)....no i sonar - na poczatku slabo mi w nim szlo ale teraz naprawde polubilem ten program

tracktion - nowatorstwo w wygladzie - ale latwy i przejrzysty

tak naprawde nie ma sie co radzic bo kazdy powie ci co lubi - najlepiej wybierz sobie taki w ktorym tobie bedzie najlatwiej i najwygodniej pracowac

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 02 lut 2006, 09:40

mile mnie zaskoczył: stereofoniczne wysyłki

Znaczy co - Cubase nie ma stereofonicznych sendow?

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 02 lut 2006, 09:59

Logica na PC pozbawiono mozliwosci rozwoju i zostawiono uzytkownikow na lodzie , teraz gdzy technologia idzie do przodu nie majac wyboru musze sie przeniesc na inny program , jednak sie tego boje , widziałem jak wyglada Cubase i Sonar . według mnie jak choinka . kupa swiatelek guziczkow itd , Kiedys sie juz zabierałem do tego testowałem i Cubase i Sonara , nie stety w obydwu przypadków odinstalowałem po godzinie prob gdzyz wydaja sie mało przejrzyste , a na cos musze sie zdecydować . chodzac po forach zagranicznych wiekszosc ludzi preferuje Sonara twierdzac "" ze nawet lepiej brzmi" , pamietam opis w E&S wyjsniajacy dlaczego wydaje sie ze sonar lepiej brzmi. Jednak nie zmienia to nic . Stoje na rozstajnej drodze :) kiedys juz to przeszedłem z Cakewalka - DOS , który jest genialny w prostocie na Logica , i chyba teraz zawróce.

ODPOWIEDZ