PC do studia do 4000zł

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
netes
Re: PC do studia do 4000zł

Post autor: netes » piątek 02 wrz 2005, 14:51

...Ehh... kolega jest BARDZO NIEDOKSZTAŁCONY...

Athlon 64 4000+ to wcale nie taktowanie 4000MHz czyli 4GHz, to takowanie 2400MHz... brakuje Ci fundamentalnej wiedzy. X2 podobnie.

Co do Intela to 660 to jednordzeniowiec z większym cache i HT, a już zamiast niego lepiej wziąć 820 dwurdzeniową z 1MB cache na rdzeń i HT...

Proponuję najpierw trochę poczytać, a później wypisywać takie niuanse......

Tak. Tylko, że Intel dostaje po tyłeczku od nowych procesorów dwurdzeniowych AMD Panie Netes ...

Tylko też składa się tak, że testy syntetyczne jakimi są np. Sandra nie dają miarodajnych wyników. Miałem okazję pracować na obu procesorach - D 820 i X2. Według mnie płynniej i lepiej pracuje się na D 820, a czy D 820 dostaje po tyłku od X2 to akurat przyznam, że nie orientuję się, bo testy czytam od czasu do czasu, ale nie sądzę by tak było, bo w zastosowaniach w systemie operacyjnym zawsze lepszy był Intel i tak jest nadal.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
thc-wwa

Post autor: thc-wwa » piątek 02 wrz 2005, 18:24

......ZDECYDOWANIE AMD X2 POCZEKAJ PO WEJDZIE NIEBAWEM 3400 X2 I BĘDZIE KOSZTOWAŁ OKOŁO 1500PLN

ODPOWIEDZ IMTELA NA TEN PROCESOR BĘDZIE KOSZTOWAĆ OKOŁO TYSIAKA WIĘCEJ WIĘC CHYBA NIEMA OCZYM GADAĆ

Człowieczku... raz już kiedyś bana dostałeś na forum, więc lepiej nie kozacz, tylko wyłącz tego caps-locka - to po pierwsze.

CIEKAWE CZY POWIESZ MI TO PROSZTO W OCZY NIE USUNĘ KAPSLUKA BO 99% TEKSTU JAKI MUSZĘ PISAĆ PISZĘ WIELKIMI LITERAMI I POPROSTU TAK MAM

Po drugie - żeby nie było niejasności - nie jestem żadnym fanem Intela, ani fanem AMD, w domu mam AMD, a w studiu Intela.

TEŻ NIE JESTEM FANEM KONKRETNEJ MARKI

Oba komputery służą mi świetnie i mam obiektywne porównanie co do tego, który lepiej sprawdzi się w warunkach studyjnych.

Intel oferuje procesory dwurdzeniowe + technologia HT co daje 4, POWTARZAM, CZTERY "rdzenie",

NIE RDZENIE TYLKO JĄDRA LOGICZNE KTÓRYCH TY CHYBA STOJĄC TWARZ W TWARZ NIE MIAŁ BYŚ ANI JEDNEGO ;D

a nie jak w przypadku X2 jedynie 2. Ci którzy mieli okazję pracować na Intelach z HT wiedzą bardzo dobrze jak ogromna jest różnica w wydajności w aplikacjach pod Windowsem, a co gdy mamy takich rdzeni 4.

MIAŁEM TĄ NIEPRZYJEMNOŚĆ

Wielowątkowość to niewątpliwa OGROMNA zaleta procesorów P4, natomiast "dwurdzeniowości" nie wykorzystuje większość programów, więc póki co, pakowanie się w X2 jest bezsensu, i lepszym wydaje się zakup P4 z HT i dwoma rdzeniami (inwestycja na przyszłość). Sam pracuje na tym procesorze i nie zamieniłbym go w życiu na żadnego AMD. Do domu - owszem wolę AMD, jest chłodniej i lepiej w grach oczywiście, co raczej zdarza się sporadycznie, jeśli już to coś online. Do pracy jednak najlepszy jest i będzie Intel i nic chyba tego nie zmieni.

niezgodzę się

A tak a propo to najpierw zanim udzielasz komukolwiek, jakiejkolwiek i gdziekolwiek rady zajrzyj najpierw do słownika języka polskiego, wyjdzie Ci to na dobre.

mam nadzieję że twoje umiejętności realizatorskie są tak samo wielkie jak umiejętności szukania dziury e całym

PS. "SAMSUNG 200G" Wy tam w serwisie chyba macie inne skróty jednostek? Od kiedy gigabajt to G? Całe życie myślałem, że GB....

niebędę komentować

pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » piątek 02 wrz 2005, 23:59

NIE RDZENIE TYLKO JĄDRA LOGICZNE KTÓRYCH TY CHYBA STOJĄC TWARZ W TWARZ NIE MIAŁ BYŚ ANI JEDNEGO ;D

>>>> Napisałem "rdzenie" w cudzysłowie, gdybyś nie zauważył tych skromnych kreseczek ", a napisałem tak dlatego, żeby nie mieszać w głowie już temu, który zadał pytanie.

a nie jak w przypadku X2 jedynie 2. Ci którzy mieli okazję pracować na Intelach z HT wiedzą bardzo dobrze jak ogromna jest różnica w wydajności w aplikacjach pod Windowsem, a co gdy mamy takich rdzeni 4.

MIAŁEM TĄ NIEPRZYJEMNOŚĆ

>>>> Na czym polegała ta owa NIEPRZYJEMNOŚĆ?

A tak a propo to najpierw zanim udzielasz komukolwiek, jakiejkolwiek i gdziekolwiek rady zajrzyj najpierw do słownika języka polskiego, wyjdzie Ci to na dobre.

mam nadzieję że twoje umiejętności realizatorskie są tak samo wielkie jak umiejętności szukania dziury e całym

>>>> O to się nie martw. Są jakie są i z każdym utworem są coraz większe.

PS. "SAMSUNG 200G" Wy tam w serwisie chyba macie inne skróty jednostek? Od kiedy gigabajt to G? Całe życie myślałem, że GB....

niebędę komentować

>>>> Proszę bardzo.

Kończę tą dyskusję, gdyż nie prowadzi ona do niczego i mam nadzieję kolego thc-wwa, że też dasz sobie spokój z wywodami.

Tyle ode mnie.

pzdr....
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » sobota 03 wrz 2005, 09:11

Jesli bedziesz chcial uzywac programu Logic Pro jestes skazany na komputer Apple. Za 4000zl mozna czasem upolowac Dual G5 1.8GHz, a z pojedynczym procesorem to czasem za mniej.
[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 03 wrz 2005, 12:17

och tak - na intelu olbrzymia roznica w aplikacjach - normalnie jestem w szoku

tylko jakos tej roznicy nie widac wiec po co cale to glupie gadanie?

intel ze swoimi p4 wtopil juz jakis czas temu - sami przyznali ze cala linia to jeden wieli blad - zmienili strukture i jakos to ciagna ale

no i najlepszy jest na zime hehe

jak zawsze maly grzejniczek

poszukaj lepiej p3 tego do platform centrino - to ma wydajnosc - tylko ciezko plyte glowna dostac hehe

Awatar użytkownika
Łukaszo

Post autor: Łukaszo » sobota 03 wrz 2005, 15:22

...Jesli bedziesz chcial uzywac programu Logic Pro jestes skazany na komputer Apple. Za 4000zl mozna czasem upolowac Dual G5 1.8GHz, a z pojedynczym procesorem to czasem za mniej.

...

Zaczęliśmy temat Apple Dual

Więc mam pytanie: Czy Pro Tools Lepiej chula na Applu czy na PC ?

I Czy Apple współpracuje z interfejsami Digidesigna ?
Na razie jestem początkującym realizatorem ale szybko się uczę i bardzo mnie to fascynuje.

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » sobota 03 wrz 2005, 18:11

...och tak - na intelu olbrzymia roznica w aplikacjach - normalnie jestem w szoku

intel ze swoimi p4 wtopil juz jakis czas temu - sami przyznali ze cala linia to jeden wieli blad - zmienili strukture i jakos to ciagna ale

poszukaj lepiej p3 tego do platform centrino - to ma wydajnosc - tylko ciezko plyte glowna dostac hehe...

Ale ja piszę o Pentium D, a nie o Pentium 4, a to różnica.
Pozdrawiam

peter1pl

Post autor: peter1pl » niedziela 04 wrz 2005, 16:38

jakos nie zauwazyłem zeby moj P4 się grzał...

No chyba że 52 st.C to "grzanie".

Kolega chyba uzywał standardowego, dołączonego do procesora wentylatorka, który ani jest wydajny, ani cichy i nikt "normalny" go nie używa...
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

EMD

Post autor: EMD » niedziela 04 wrz 2005, 17:51

jakos nie zauwazyłem zeby moj P4 się grzał...

No chyba że 52 st.C to "grzanie".

Kolega chyba uzywał standardowego, dołączonego do procesora wentylatorka, który ani jest wydajny, ani cichy i nikt "normalny" go nie używa......

52stopnie???

Toz to upal, moj AMD 64 ma 44st dla 8 sciezek - w tym cztery VSTi , kilka VST i 48kHz/24bity w Sonarze.

peter1pl

Post autor: peter1pl » niedziela 04 wrz 2005, 18:04

52stopnie???

Toz to upal, moj AMD 64 ma 44st dla 8 sciezek - w tym cztery VSTi , kilka VST i 48kHz/24bity w Sonarze....

Hmm... skoro tak, to faktycznie, straszny mam grzejnik w kompie Dobrze wiedzieć...

Oby się z tego upału biedak nie zawiesił...
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

ODPOWIEDZ