Monitory odsłuchowe

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
goodsound
Re: Monitory odsłuchowe

Post autor: goodsound » poniedziałek 12 lip 2004, 10:59

......jaki to sklep w jakim kraju i ile czasu trzeba czekać na realizacje zamówienia...

Wszystkie produkty które mają napisane In stock przychodzą do dwóch dni od zapłacenia. A sklep jest w USA a dokładnie w stanie New Jersey.

Pozdrawiam, Sroka ...

...

witam all!!! No właśnie jak to jest teraz z tym cłem i vatem jesli sprowadzam sprzet z usa? w urzedzie celnym podali mi że cło wynosi 3,5% a w drugim ze 12%, ja juz nic nie kumam.pozdrawiam.
czarna muza dobry sound Quincy Jones

DogHead

Post autor: DogHead » poniedziałek 12 lip 2004, 11:29

Nie zgadzam sie z opinia, ze na rynku monitorow sie nic nie dzieje. Oprocz wymienianych tu ciagle marek warto wspomniec o innych, ktore w wiekszosci w Polsce sa nieznane. A jesli nawet jest jakas dystrybucja to nie mozna powiedziec, ze kuleje bo raczej sprawia wrazenie, ze nie ma nog w ogole (z wyjatkami do policzenia na jednym palcu reki). Ilu z Was slyszalo produkty takich firm (albo o produktach takich firm) jak: ATC, Quested, Hafler, Blue Sky, NHTPro, EMES, PMC, Geithain, PSI, Harbeth, Spendor, Klein + Hummel... to tyle co z pamieci na teraz. Tymczasem wszedzie w kolo walkuje sie klika tych samych i ciagle powtarzjacych sie marek. Czy to klientom sie nie chce szukac, czy handlowcom promowac nieznanych dotad w kraju produktow? Az cud ze taki ADAM zaistnial na rynku a nawet chocby w swiadomosci potencjalnych klientow.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » poniedziałek 12 lip 2004, 12:48

w urzedzie celnym podali mi że cło wynosi 3,5% a w drugim ze 12%, ja juz nic nie kumam.pozdrawiam.

=============

Zdecydowanie obstawiam 3.5% - to obecna Unijna stawka. 12% to stara (przed 1 mjaja) stawka dla importu z krajów WTO (Światowa organizacja Handlu)

Zajrzyj tu: http://europa.eu.int/comm/taxation_customs/dds/cgi-bin/tarchap?Lang=EN (możesz też wpisać =PL) a nie będziesz miał wątpliwości

A prop. szumów turbulencyjnych z tunelu. One są zawsze. Tam gdzie zastosowano tunel o zbyt małym przekroju będzie szybciej słyszalny ( przy mniejszych natężeniach). W Alesisach "zaleczono" problem dwoma węższymi tunelami. Przy tunelach o właściwej (dobranej do średnicy woofera) średnicy szumy też powstaną tylko przy znacznie głośniejszym graniu, które po prostu zamaskuje te furkoty w pewnym stopniu. Jak Ci minie gwarancja spróbuj wymienić tunele na te z patentem (chyba B&W) z powierzchnią a'la piłeczka golfowa....może pomoże

A samo dmuchanie powietrzem....hm. tak musi być bo tak działa BR. Jakby nie dmuchało nie byłoby BR, albo by był - ale nieefektywny
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
franiu

Post autor: franiu » poniedziałek 12 lip 2004, 14:01

Ja też kupiłem Alesisy, lecz nie jestem już tak pozytwnie nastawiony bo:

Gdy podaje np. jakiś niski modulowany dźwięk, z otworów bass reflexu wydobywa się potężny furkot który można porównać do szybkiej jazdy samochodem z otwartym do połowy oknem. Podmuchy z bass reflexu z powodzeniem mogą służyć jako klima w upalne dni i wreszcie słabiutki pozbawiony mocy bass chyba w wyniku zastosowania jako resora głośnika z jakiejś miękkiej gumy. Pozatym jest ok.

Pozdr....

no, pasywne mają bass reflex z tyłu, wiec tak nie furkocze nie dmucha, ale za to trzeba je dobrze ustawic, lepiej dobrac miejsce odsłuchu, jakoś ten bas rozsądnie odbic zza nich...ale i tak przeca niskie tony to rzecz praktycznie nie do kontrolowania na głośnikach tej wielkosci

ze bas pozbawiny mocy, hm, rzeczywiscie, mógłby być sprężysty bardziej, jak w haflerach małych na przykład...

ale jak juz pisałem, za to siano to jest bardzo okej alesis

f
rebel rebel 4ever

Ano

Post autor: Ano » poniedziałek 12 lip 2004, 17:29

(...) zaledwie kilka nowych modeli, wiec pomimo ""precyzyjnego montazu "" nowych rozwiazac i technologj rynek nie jest zalewany fala nowych doskonałych Monitorow [...] Jest cała chmara ludzi ktorzy nadal uwazaja ze NS 10 to wałsnie to co jest najlepsze. i pomimo zaprzestania produkcji wcale nie z przyczycn marketingowych a raczej technicznych , NS 10 tki sa najpopularniejszymi monitorami , i zeby było smieszne uzywane sa drozsze niz swego czasu nowe (...)

Ach Orbit, trudno, tu sie roznimy. Poza tym nie chwyciles o co chodzilo z "precyzyjnym montazem". Glosniki do monitorow studyjnych powinny spelniac wysrubowane normy powtarzalnosci parametrow, a to, umozliwia tylko montaz maszynowy. Zwroc uwage z jaka precyzja sa sklejone glosniki Peerless serii HDS, specjalnie dla nich zaprojektowano automat do centrowania i sklejania membran. Aby wyeliminowac asymertie napedu, cewka jest ustawiana z dokladnoscia do 0,1 mm.

Co to praktycznie daje? Jesli chcesz poznac prawde, to sluze publikacjami wynikow pomiarow porownawczych (SMM-0700645372*** 4€/min [wiem, znowu glupi zart]).

Nie rozumiem po co tyle zamieszania w sprawie NS10, trzeba je kupic i po krzyku (tak jak dodatkowa pare sandalow). Jak posiadacze NS10 potrafia intuicyjnie porzadkowac bas, wywazac proporcje i kompresje - pozostanie dla mnie tajemnica.

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » wtorek 13 lip 2004, 00:01

.........jaki to sklep w jakim kraju i ile czasu trzeba czekać na realizacje zamówienia...

Wszystkie produkty które mają napisane In stock przychodzą do dwóch dni od zapłacenia. A sklep jest w USA a dokładnie w stanie New Jersey.

Pozdrawiam, Sroka ...

...

witam all!!! No właśnie jak to jest teraz z tym cłem i vatem jesli sprowadzam sprzet z usa? w urzedzie celnym podali mi że cło wynosi 3,5% a w drugim ze 12%, ja juz nic nie kumam.pozdrawiam....

Moja wypowiedz dotyczyła tylko i wyłacznie strefy USA nie pisałem nic o wysyłce poza granicę USA. Ten temat to zupełie inna sprawa zwłąszcza zę firma ZZOUND nie wysyła po za granicę Ameryki północnej.

Pozdrawiam, Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
go

Post autor: go » środa 14 lip 2004, 23:48

...Chciałem zapytać jeszcze jaki jest koszt przesyłki

z góry dziękuję

Pozdrawiam ...

Przeca tam jest wszystko napisane, czytać się nie chce..??

...

Bardo zabawne tylko jestm ciekaw jak by to było po Chińsku to byłbyś też taki zabawny

DogHead

Post autor: DogHead » czwartek 15 lip 2004, 01:39

...Orbit

Primo - Starych, bo to konstrukcje sprzed 8 lat.

Drugo - Podobno jest nowsza seria HR828 + 626 dla surround'u, ale na stronie Mackie'go o HR828 mie ma sladu.

Trzecio - pozdrawiam ...

Ano, anons na ktory sie powolujesz jest sprzed trzech lat i zarowno oznaczenia monitorow jak i subwoofera w nim zamieszczone nie maja odbicia w rzeczywistosci. Piszac o "award-winning HR828 monitors" miano zapewne na mysli HR824, zwyciezce TEC w 1998.

Awatar użytkownika
go

Post autor: go » poniedziałek 19 lip 2004, 21:06

...

Ja też kupiłem Alesisy, lecz nie jestem już tak pozytwnie nastawiony bo:

Gdy podaje np. jakiś niski modulowany dźwięk, z otworów bass reflexu wydobywa się potężny furkot który można porównać do szybkiej jazdy samochodem z otwartym do połowy oknem. Podmuchy z bass reflexu z powodzeniem mogą służyć jako klima w upalne dni i wreszcie słabiutki pozbawiony mocy bass chyba w wyniku zastosowania jako resora głośnika z jakiejś miękkiej gumy. Pozatym jest ok.

Pozdr....

no, pasywne mają bass reflex z tyłu, wiec tak nie furkocze nie dmucha, ale za to trzeba je dobrze ustawic, lepiej dobrac miejsce odsłuchu, jakoś ten bas rozsądnie odbic zza nich...ale i tak przeca niskie tony to rzecz praktycznie nie do kontrolowania na głośnikach tej wielkosci

ze bas pozbawiny mocy, hm, rzeczywiscie, mógłby być sprężysty bardziej, jak w haflerach małych na przykład...

ale jak juz pisałem, za to siano to jest bardzo okej alesis

f...

Kupiłem sobie Alesisy M1 Active Mk2 i jestem pod wrażeniem nie rozumie waszych wypowiedzi czy robicie miksy na pełnej mocy bo wnioskuję to z waszych wypowiedzi przecież wtedy niewiele z tego sie wie i słyszy

Grey

Post autor: Grey » poniedziałek 19 lip 2004, 22:46

Kupiłem sobie Alesisy M1 Active Mk2 i jestem pod wrażeniem nie rozumie waszych wypowiedzi czy robicie miksy na pełnej mocy bo wnioskuję to z waszych wypowiedzi przecież wtedy niewiele z tego sie wie i słyszy ...

Monitory mam ustawione na 5 a wyjscie z karty WT192X na max.

Przy nagrywaniu basu z syntha bywa kiepsko, przydaje się wtedy filtr odcinający najniższe częstotliwości.

Bass reflex dmucha potężnie, ale to już taka uroda. Teraz jest gorąco, więc ta opcja mi pasuje ;) ale basik jest raczej słabiutki, jak to powiedział Franiu brakuje mu nieco sprężystości.

To moje odczucia, jako posiadacza w/wymienionych monitorów.

Pozdr.
eis, eis, baby!

ODPOWIEDZ