DSP - czy warto?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Masters
Re: DSP - czy warto?

Post autor: Masters » sobota 03 sty 2009, 20:26

M-Audio 610.
Bez podłączenia do komputera interfejs może służyć jako 2-kanałowy przedwzmacniacz mikrofonowy i przetwornika A/C i C/A. Bez mozliwości podpięcia efektu dsp. Zatem skazany jesteś na laptopa. Mnie to nie przeszkadza, a Tobie ?

Dalej...cena: oscyluje wokół 1500 zł ( choć do końca nie szukałem ) ale ... 2 wejscia mikrofonowe z phantomem + wejscie instr z tyłu panelu i s/pdif + midi = 6 wejsć.

Dalej ... prawdopodobnie musisz dokupić przejściówkę FireWire pod laptopa ( o ile nie masz tam takiego wejścia )...zatem dodatkowy koszt.

sumując. Różnice z EMU 0404 usb nieznaczne ( dodatkowe wejście słuchawkowe i dodatkowe wyjścia jack z tyłu panelu ). Efekty dsp, nie wiem jaka jest róznica ale pewnie żadna.
W EMU bez komputera mogę korzystać z limitera i reverbu oraz tylu samych wejść. Dodatkowo monofonizować sygnał mikrofonowy. włączać i wyłączać limiter.
Co do jakości przetworników ... hmmm tak naprawdę nie wiemy specjalnie nic a i pewnie różnica w jakości niezauważalna.

Zatem ... płacimy prawie 900 zł więcej za urządzenie, które w konsekwencji rózni się TYLKO większą ilością WYJŚĆ ( nie mylić z wejściami ! ).

Sam zatem zdecyduj... ?

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » sobota 03 sty 2009, 22:58

...Za ile ma być ta karta z DSP. Bo jak myślisz że coś wyciągniesz ze Strusiów
to się bardzo mylisz.

Muszę być w takim razie w olbrzymim błędzie, zapewniając że jedyne co cienkie w strusiowym DSP to reverb.
Delaye, chorusy, flangery a nawet distortion spokojnie daje rade odciążając kompa z wielu wtyczek.

No tak wycisniesz ciutke więcej niż ze Soundblaster live. Posiadam strusia 1212m i leży na nim 3cm warstwa kurzu.
Zamieniłem na kartę bez dsp lecz z lepszymi przetwornikami.

To leży z wymierzoną linijką 3cm warstwą kurzu, czy zamieniłeś? Zdecyduj się.
[addsig]
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » sobota 03 sty 2009, 22:59

pytałem ale troszeczkę inaczej Skoro ten M-Audio profire 610 ma do d... ten swój DSP to czym tak naprawdę się różni od 410? Lepszy jest jakościowo?...

to żeście sobie Panowie pogadali... dzięki za odpowiedź. W dalszym ciągu nie wiem czy 610 jest lepszy jakościowo od 410

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » niedziela 04 sty 2009, 00:08

Właściwie to i jeden i drugi ma 2 we mikr i 1 liniowe + s/pdif i midi.
Różnica to liczba wyjść ( 8 i 10 ) a ze specyfikacji na http://www.m-audio.com/products/en_us/ProFire610.html wydaje się , że 610 ma lepsze parametry.
Ale właściwie to nie widzę powodu by płacić takie kwoty za jeden czy drugi. Dlaczego, to już pisałem troszkę wyżej w postach.

ODPOWIEDZ