... Teraz robię pełną sekcję rockową, gdzie bębny są na 12 śladach, gita pierwsza 4 ślady + dubel 4, gita druga 4 ślady + dubel 4, bas 5, sola i smaczki następne 4. Dojdzie wokal i FX. Coś takiego musi mieć co ciągnąć
1.83 GHz Intel Cor Duo, 1 GB DDR2 SDRAM- ostatnio robiłem miks 46 ścieżek rockowej kapeli, na każdym śladzie po 3,4 pluginy + efekty na busach. Komp poradził sobie bez zająknięcia i da radę jeszcze więcej. No i przy okazji muszę sprawdzić ile maksymalnie wyciągnie, bo sam jestem ciekaw.
Taki sprzęt + monitor 22'' kosztuje niecałe 3k PLN więc wcale niewiele + do tego 2k PLN za Logica 8 no i za 5 k mamy w zupełności wystarczający i co nas uspokaja- legalny- sprzęt do studia...
u mnie siedzi CORE-2 DUO 2,13, 2 GB RAM DDR 2. przy ok. 50 ścieżkach, gdy bufor był ustawiony na najniższy 64 sampli, zaczeło się ciutkę zatykać. Podniosłem na 128, to i tak niziutka latencja i już wszystko gra. Jeśli idzie o monitor, to przy tak dużej sesji jeden byłby katorgą. Na lewym mam traki, na prawym cały mikser. A i tak cięzko to ogarnąc. A co do logica... Żeby kupić dobrego APPLA + monitor to chyba wyjdzie więęęcej niż 3 kzł...
Profesjonalne studio nagraniowe
- Tasiorowski
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
Re: Profesjonalne studio nagraniowe
1.83 GHz Intel Cor Duo, 1 GB DDR2 SDRAM- ostatnio robiłem miks 46 ścieżek rockowej kapeli, na każdym śladzie po 3,4 pluginy + efekty na busach. Komp poradził sobie bez zająknięcia i da radę jeszcze więcej. No i przy okazji muszę sprawdzić ile maksymalnie wyciągnie, bo sam jestem ciekaw.
Taki sprzęt + monitor 22'' kosztuje niecałe 3k PLN więc wcale niewiele + do tego 2k PLN za Logica 8 no i za 5 k mamy w zupełności wystarczający i co nas uspokaja- legalny- sprzęt do studia...
hmm.. nie znam zadnego maca z takim monitorem za 3000 zł :D
co najzywej PC, ale tam logica nie zainstalujesz :D
no chyba ze najtanszy macmini + zew monitor, ale i tak wyjdzie wiecej.
nie licze mozliwosic rozbudowy minimaca :D
ale owszem, liczac np PC + Sonar, cubase lub audition itd to w 5k sie zmiescisz.
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
hmm.. nie znam zadnego maca z takim monitorem za 3000 zł :D
co najzywej PC, ale tam logica nie zainstalujesz :D
no chyba ze najtanszy macmini + zew monitor, ale i tak wyjdzie wiecej.
nie licze mozliwosic rozbudowy minimaca :D
no właśnie mac mini, zapomniałem o rozbudowie dysku:P ale nie trzeba tego robić u Apple, można dokupić dysk zew 7200 rpm na usb i ew. jeśli ktoś się uprze to RAM do 2GB (koszt to ok. 120 PLN) badzo łatwa wymiana samemu bez utraty gwarancji;)
[URL]www.orkiestrazegluga.pl[/URL] | [URL]www.dzwiek.org[/URL]
ale za tyle masz wydajniejszego peceta z 24" monitorem...no ale z wygladem to moze sie schowac w piwnicy.....
...ale za tyle masz wydajniejszego peceta z 24" monitorem...no ale z wygladem to moze sie schowac w piwnicy........
wydajniejszy może w kwestii parametrów, ale komfort pracy i bezpieczeństwo, że coś tam się sypnie dla mnie niepodważalne;)
miałem PCta przez prawie rok w studio i wieczne problemy dlatego powiedziałem nigdy więcej, w domu też już mam tylko maca:)
wydajniejszy może w kwestii parametrów, ale komfort pracy i bezpieczeństwo, że coś tam się sypnie dla mnie niepodważalne;)
miałem PCta przez prawie rok w studio i wieczne problemy dlatego powiedziałem nigdy więcej, w domu też już mam tylko maca:)
miałem PCta przez prawie rok w studio i wieczne problemy dlatego powiedziałem nigdy więcej, w domu też już mam tylko maca:)...
ja sie z tym nie zgadzam.
owszem, planuje przesiadke na MACa ale tylko dlatego ze uwielbiam LOGICa.
a wersja 5.5.1 czy jakos tak na PC mi nie stracza.
a na PC niegdy nie mialem problemow. dlaczego ?
moze dlatego ze sluzy on tylko do nagrywania (a nie do ogladania filmow, grania, net jak u innych :D)
problemy jakiekolwiek mialem to tylko sterownik EMU w pierwszej jego wersji.
potem nic mi sie nie dzialo, zadnego blue screenu, zadnego zwisu itd.
teraz pracuje na presonus firestudio (cubase, audition) i wszystko smiga jak ta lala :D
pomijam ze czasami DAW sie sypnie, ale nie gadajcie ze sie nie sypia programy na MAC. mamy w pracy jednego G5 oraz macbookapro. i jakims cudem udalo nam sie nie raz zawiesic FINAL CUT PRO. a niby sie nie da :D
Pozdrawiam
miałem PCta przez prawie rok w studio i wieczne problemy dlatego powiedziałem nigdy więcej, w domu też już mam tylko maca:)...
ja sie z tym nie zgadzam.
owszem, planuje przesiadke na MACa ale tylko dlatego ze uwielbiam LOGICa.
a wersja 5.5.1 czy jakos tak na PC mi nie stracza.
a na PC niegdy nie mialem problemow. dlaczego ?
moze dlatego ze sluzy on tylko do nagrywania (a nie do ogladania filmow, grania, net jak u innych :D)
problemy jakiekolwiek mialem to tylko sterownik EMU w pierwszej jego wersji.
potem nic mi sie nie dzialo, zadnego blue screenu, zadnego zwisu itd.
teraz pracuje na presonus firestudio (cubase, audition) i wszystko smiga jak ta lala :D
pomijam ze czasami DAW sie sypnie, ale nie gadajcie ze sie nie sypia programy na MAC. mamy w pracy jednego G5 oraz macbookapro. i jakims cudem udalo nam sie nie raz zawiesic FINAL CUT PRO. a niby sie nie da :D
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
Pozdrawiam...
jasne, że czasem się sypnie ale ja się czuję o wiele pewniej i bezpieczniej pracując na macu niż na PC...
a wracając do głównego tematu dyskusji...
Tak to już jest, że my jako realizatorzy chcielibyśmy mieć sprzęt, który nam jest potrzebny do pracy (czasem drogi i poza naszym zasięgiem- nie wnikam bo każdy ma inne potrzeby i upodobania) ale najważniejsze dla nas jest źródło i tutaj chyba każdy się ze mną zgodzi, że dobry bębniarz to i na kiepskim zestawie nieźle zabrzmi, tak samo gitarmeny i inni basmani ("soud z palca"- heh jak to śmiesznie brzmi- ale to prawda), więc jak mówię- dla nas liczy się muzyk- czy jest dobry i czy wie czego chce, bo jeśli tak jest to do nagrania go nie jest konieczny Neve za 80 k, etc. ale...
Dla muzyków w większości przypadków niestety liczy się to co jest na wykazie sprzętu w studio bo nie każdy muzyk rozumie, że "z gówna bicza nie ukręcisz" no i jakoś ich tam ciągnie do tych "ulepszaczy" brzmienia no a przy tym wykonania...
ehh, jak mi kiedyś wokalista powiedział: "zrób coś żebym nie miał tego kataru w tym co się nagrało"

Panie i Panowie,
kolega pytający już zrezygnował ze budowy studia, o czym dałznać w dwóch bodajże wątkach. Teraz mysli o sklepie muzycznym lub firmie glazurniczej, co jest jak najbardziej racjonalne i życze powodzenia najlepiej w obydwu projektach.
Dziwi dalszy ciąg posta, który juz po pierwszym wycofaniu się stracił rację bytu, a mimo to ciągnie się i ciągnie.
Kończe i pozdrawiam;)
kolega pytający już zrezygnował ze budowy studia, o czym dałznać w dwóch bodajże wątkach. Teraz mysli o sklepie muzycznym lub firmie glazurniczej, co jest jak najbardziej racjonalne i życze powodzenia najlepiej w obydwu projektach.
Dziwi dalszy ciąg posta, który juz po pierwszym wycofaniu się stracił rację bytu, a mimo to ciągnie się i ciągnie.
Kończe i pozdrawiam;)
residance - warsaw
destination - space
destination - space