Co zrobić z siejącym komputerem?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Elfuello
Re: Co zrobić z siejącym komputerem?

Post autor: Elfuello » niedziela 17 wrz 2006, 12:14

No i mam już rozwiązanie:
WYMIANA ZASILACZA!!!

Aż dziwne to, żę zasilacz za 300zł CHIEFTEC 360W pomimo tego, ze działał, BIOS pokazywał, że wszystko w porządku.....tak jednak coś musiało się uszkodzić wewnątrz....co powodowało zakłócenia idące na zewnątrz. Wymieniłem na zasilacz za 130zł i teraz bajka. Nic nie zakłóca już gitary:) Piszę dlatego, by ktoś z podobnym problemem mógł go w ten a nie inny sposób rozwiązać.

Mimo wszystko dziękuję wszystkim za porady
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 17 wrz 2006, 13:20

i co jurek?chieftec to przeciez porzadna firma....tylko ostatnimi czasy podupada na jakosci i trwalosci......

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » niedziela 17 wrz 2006, 13:29

......
Tak jak myślałem. To pewno kondensator w zasilaczu.
Muzyk, gitarzysta

pawelq

Post autor: pawelq » niedziela 17 wrz 2006, 17:05

.........
A nie masz czegoś dziwnego podłączone do kompa? Ja miałem zasilanie 5V wyprowadzone kablem z kompa do pewnego dodatkowego urządzenia i trochę siało. Zmieniłem zasilanie na przez USB i trochę się poprawiło - ale też nie całkiem.

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » poniedziałek 18 wrz 2006, 15:03

...No i mam już rozwiązanie:
WYMIANA ZASILACZA!!!

Aż dziwne to, żę zasilacz za 300zł CHIEFTEC 360W pomimo tego, ze działał, BIOS pokazywał, że wszystko w porządku.....tak jednak coś musiało się uszkodzić wewnątrz....co powodowało zakłócenia idące na zewnątrz. Wymieniłem na zasilacz za 130zł i teraz bajka. Nic nie zakłóca już gitary:) Piszę dlatego, by ktoś z podobnym problemem mógł go w ten a nie inny sposób rozwiązać.

Mimo wszystko dziękuję wszystkim za porady
...
P.S. Ten stary zasilacz można "łatwo" naprawić. Jeśli kosztował 300zł. to nawet warto. Tylko musisz znaleźć sprawnego elektronika.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » poniedziałek 18 wrz 2006, 15:11

...Ten stary zasilacz można "łatwo" naprawić...
Może tak, może nie.
W zasilaczach impulsowych często zagnieżdżają się trudne do wykrycia diabełki. Wystarczy, że np. jakiś półprzewodnik uległ częściowemu uszkodzeniu i nieco zmienił kształt impulsu. To może wystarczyć, by wysadził płytę z procesorem.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 18 wrz 2006, 15:31

......Ten stary zasilacz można "łatwo" naprawić...
Może tak, może nie.
W zasilaczach impulsowych często zagnieżdżają się trudne do wykrycia diabełki. Wystarczy, że np. jakiś półprzewodnik uległ częściowemu uszkodzeniu i nieco zmienił kształt impulsu. To może wystarczyć, by wysadził płytę z procesorem....

Podpisuje sie w 300% pod wypowiedzia kolegi JM.
Po pierwsze, raczej na pewno w wiekszosci kondensatory elektrolityczne pokazujace sie w normalnych pomiarach jako sprawne, beda niesprawne w przetwornicy. Po drugie... tego jest wiecej i nie na temat EiS - chocby przebicia na elementach LC - niebezpieczna rzecz i czesto nie do wykrycia normalnymi przyrzadami.

Jesli ktos chce naprawiac zasilacz impulsowy, to musi miec dokladne rozeznanie w tym temacie. Tu byle elektronik umiejacy naprawic radio sie nie sprawdzi, co nie znaczy, ze akurat "mu sie uda"(pytanie, jak dlugo bedzie _bezpiecznie_ dzialac po takiej naprawie "w ciemno"?) .
W przeciwnym wypadku moze byc tak, jak pisze JM - poleci nie tylko plyta i procek, ale wszystko podpiete pod 12V (napedy CD itd.)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » poniedziałek 18 wrz 2006, 21:41

.........Ten stary zasilacz można "łatwo" naprawić...
Może tak, może nie.
W zasilaczach impulsowych często zagnieżdżają się trudne do wykrycia diabełki. Wystarczy, że np. jakiś półprzewodnik uległ częściowemu uszkodzeniu i nieco zmienił kształt impulsu. To może wystarczyć, by wysadził płytę z procesorem....

Podpisuje sie w 300% pod wypowiedzia kolegi JM.
Po pierwsze, raczej na pewno w wiekszosci kondensatory elektrolityczne pokazujace sie w normalnych pomiarach jako sprawne, beda niesprawne w przetwornicy. Po drugie... tego jest wiecej i nie na temat EiS - chocby przebicia na elementach LC - niebezpieczna rzecz i czesto nie do wykrycia normalnymi przyrzadami.

Jesli ktos chce naprawiac zasilacz impulsowy, to musi miec dokladne rozeznanie w tym temacie. Tu byle elektronik umiejacy naprawic radio sie nie sprawdzi, co nie znaczy, ze akurat "mu sie uda"(pytanie, jak dlugo bedzie _bezpiecznie_ dzialac po takiej naprawie "w ciemno"?) .
W przeciwnym wypadku moze byc tak, jak pisze JM - poleci nie tylko plyta i procek, ale wszystko podpiete pod 12V (napedy CD itd.)...
Ok. Wierzę bardziej doświadczonym kolegom.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
Jurek1971
Kontakt:

Post autor: Jurek1971 » wtorek 19 wrz 2006, 10:05

...i co jurek?chieftec to przeciez porzadna firma....tylko ostatnimi czasy podupada na jakosci i trwalosci.........

Halo! Ja w sprawie rachunku za naprawę Rolls-Royce'a - nie doszedł jeszcze ... jak to jaką naprawę?? Miesiąc temu - południowa Sahara, śmigłowiec z mechanikami ... jak to niemożliwe??

Niemożliwe, ponieważ Rolls-Royce NIGDY się nie psuje

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 19 wrz 2006, 10:20

hehe dobre:)))

ODPOWIEDZ