MOTU 828 mk 2 vs. RME Multiface

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
makaronix
Re: MOTU 828 mk 2 vs. RME Multiface

Post autor: makaronix » sobota 23 kwie 2005, 00:58

...TUTAJ ...

No i nadal jestem ciemny jak tabka w rogu... co tam na tej stronie jest takiego, ze mozna podlaczyc do karty mikser, a rme ma mozliwosc tylko podlaczenia miksera do karty? Nadal nie wiem, jaki mikser do jakiej karty i pytam powaznie....

na dole tej strony Jest schemat jak mozna podłaczyc Mikser do MOTU , nie koniecznie MOTU do miksera ... bardzo mozliwe ze RME takze ma taka opcje ...

kazdy mixer ze złączem ADAT mozną połaczyc z każda karta która takowe złacze posiada, co w tym takeigo nadzwyaczjengo juz niec nie rozumiem z tego co piszesz
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 23 kwie 2005, 01:02

na dole tej strony Jest schemat jak mozna podłaczyc Mikser do MOTU , nie koniecznie MOTU do miksera ... bardzo mozliwe ze RME takze ma taka opcje ...

Zawsze myslalem o motu 828 jako o interfejsie a nie jako o karcie, ale dobra. Masz racje - ten schemat jest jednoznacznym dowodem na to, ze do motu mozna podlaczyc mikser, a rme mozna podlaczyc tylko do miksera, a nie odwrotnie. Mam podejrzenie graniczace z pewnoscia, ze racje masz tez w drugiej sprawie - mianowicie bardzo mozliwe, ze rme takze ma taka opcje

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 23 kwie 2005, 01:27

przeciez sa wyjscia i wejscia - a co do czego podlaczysz to juz twoja sprawa......i w te i w tamte bedzie dzialac..

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 23 kwie 2005, 01:59

MOTU 828 MK2 ma dedykowane wyjscie do ktorych podłaczasz MONITORY ...tzn. wszystkie sygnały nawet z miksera zchodza sie w motu zamiast w mikserze i wychodza bezposrednio na Monitory , RME niestety tego nie posiada , tzn moze i mozna to zrobic ale musisz wykorzystac dwa z osmiu wyjsc , CO sie tyczy sterownikow, .... w ogole jakis saYgon panowie mowicie, a zwłaszca Ci ktorzy nigdy nie mieli okazji pracowac na MOTU ... to jest przyjemnosc, , .. MOTU działa jak szwajcarski zegarek , jest stabilny mozna wszystkie zmiany robic w trakcie pracy , a przede wszystkim nigdy sie nie iwesza , zaznaczam NIGDY , przynajmniej moj nie ... W czasie testow ktore miałem okazje robic RME w ogole do mnie nie przemawiał , nie miał nic co by mnie zaskoczyło .

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 23 kwie 2005, 02:06

Zapomniałem dodoac, 828 MK2 .. posiada wejscie INSERT( dedykowane) , gdzie np , wpinasz kompresor i przy nagrwaniu wokali gitary , czy czego kolwiek , nagrywany sygnał jest juz kompresowany , czy np. posiada Efekt , .. ktos powie ze RME takze tak mozna ... no pewnie tak, ale nastepne 2 kanały odchodza, wiec po kiego kupowac cos co jest wydajene jedynie WIRTUALNIE ?? ja pracuje na LOGICU , i tam sygnał mozna krosowac jak sie chce, wiec ten zajefajny program miksujacy ktory obsługuje RME jest zupelnie zbedny .

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » sobota 23 kwie 2005, 02:16

Jak mam przesłać 24 cyfrowe ślady do RME bez dokupywania dodatkowych pudełek? Skoro jest tylko 1 we/wy ADAT?

Pomijając kwestie monitoringu i insertów, które zabierają wejścia i wyjścia analogowe w RME, MOTU (mówię o 2408 Mk3) umożliwia transfer 24 śladów w obie strony. Tego nie ma w "standardzie" żadna karta/interfejs w cenie do 5-6 tys. zł, ani Metric Halo, ani Presonus, ani Digi 002.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 23 kwie 2005, 02:40

Pomijając kwestie monitoringu i insertów, które zabierają wejścia i wyjścia analogowe w RME, MOTU (mówię o 2408 Mk3) umożliwia transfer 24 śladów w obie strony. Tego nie ma w "standardzie" żadna karta/interfejs w cenie do 5-6 tys. zł, ani Metric Halo, ani Presonus, ani Digi 002.

Owszem, ma i to za dużo mniej. Nazywa się RME HDSP9652.

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » sobota 23 kwie 2005, 04:50

Owszem, ma i to za dużo mniej. Nazywa się RME HDSP9652....

MB, oczywiście masz rację. Ale mnie chodziło o:

zewnętrzny interfejs, który ma taką opcję i DODATKOWO posiada:

a) 8 I/O analogowych

b) dedykowane wyjście monitorowe i słuchawkowe

c) w cenie około 5-6 tys.

dlatego podkreśliłem, że chodzi mi o MOTU 2408 Mk3 - żaden interfejs w tym zakresie cenowym nie posiada takiej ilości złącz analogowych i cyfrowych (+SPDIF, +Worldclock,+MIDI, +mikser DSP).

Na ogół wszystkie mają 8 I/O analogowych + 1 ADAT I/O i SP/DIF. Czyli jakby nie liczyć maksymalnie 18 wejść. MOTU ma 34 wejścia i wyjścia (8 analog, 24digital oraz dodatkowo SPDIF), naraz możesz skorzystać z 24 wejść i wyjść. Innej takiej karty/interfejsu po prostu nie ma za tą cenę.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
reszka

Post autor: reszka » sobota 23 kwie 2005, 09:24

moze najbezpieczniej bedzie jak ktos kto uzywa motu na pececie..napisze jakie ma flaki na ktorych

mu to stabilnie LAZIi

nie bedzie strachu ze jak sie kupi to bedzie sie wieszalo

jak panu MB.

pozatym przekonuja mnie dwie rzeczy na kozysc motu

cena rme okolo 900$ interfejs plus karta

a motu 700$ i jest wszystko nie musi sie dokiupic karty,

no i te jednak 10 wejsc przy nagrywaniu w motu

czyli 8 analog in i dwa mic ......

tego rme nie ma, nie ma 2 preampow...

]

pozdrawiam..

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » sobota 23 kwie 2005, 09:34

...Pomijając kwestie monitoringu i insertów, które zabierają wejścia i wyjścia analogowe w RME, MOTU (mówię o 2408 Mk3) umożliwia transfer 24 śladów w obie strony. Tego nie ma w "standardzie" żadna karta/interfejs w cenie do 5-6 tys. zł, ani Metric Halo, ani Presonus, ani Digi 002.

Owszem, ma i to za dużo mniej. Nazywa się RME HDSP9652....

Akurat jesli chiodzi o I/O typu ADAT RME posiada karty ktore maja kilka złaczy , własnie HDSP 9652 , DIGI FACE , po dwa wejscia maja DIGI 9636 , czy tez FIREFACE 800 - i tylko ten ostatni jest godny polecenia ze wzgledu na technologie ktora została tam wykorzystana oraz uniwersalnosc lecz nie stety ale kosztuje 1300 euro

ODPOWIEDZ