Octava 319
Czyli mam ruskiego...
Podłączyłem go i zaraz potem Shura KSM 27. Brzmienie tego drugiego jest okrągłe, rzekłbym radiowe. Octava przy nim jest trochę jakby siermiężna, kanciasta, zimna. Ma się wrazenie, że jedną klasę niżej. Choć niektórzy na tym forum porównywali go do najlepszych.
[Post edytowany przez Admina w dniu 01/06/2006]
Podłączyłem go i zaraz potem Shura KSM 27. Brzmienie tego drugiego jest okrągłe, rzekłbym radiowe. Octava przy nim jest trochę jakby siermiężna, kanciasta, zimna. Ma się wrazenie, że jedną klasę niżej. Choć niektórzy na tym forum porównywali go do najlepszych.
[Post edytowany przez Admina w dniu 01/06/2006]
Re: Octava 319
...Czyli mam ruskiego...
To teraz użyj obu do gitary akustycznej, potem do elektrycznej przesterowanej, potem do lekkiego kobiecego vocalu. No i?
Do męskich barytonów KSM żeczywiście będzie lepszy - był projektowany jako "ciepły".
[addsig]
To teraz użyj obu do gitary akustycznej, potem do elektrycznej przesterowanej, potem do lekkiego kobiecego vocalu. No i?
Do męskich barytonów KSM żeczywiście będzie lepszy - był projektowany jako "ciepły".
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
...Czyli mam ruskiego...
mam Oktave 319 kilkuletnia, działa bardzo dobrze , zadny kanciaty dzwiek.. na stronie Oktavy mozna znalesc przyklady i porownania roznych mikrofonow , ... http://www.oktava-online.com/sound.htm jednak według mnie nagrywali to wszystko w chyba niesprzyjajacych okolicznosciach, gdyz brzmia te mikrofony co najmniej dziwnie,
Według mnie masz niestety Chinska podrobke. proponuje napisac do Oktavy podac wszystkie szczegóły i zobacz co Ci odpisza.
mam Oktave 319 kilkuletnia, działa bardzo dobrze , zadny kanciaty dzwiek.. na stronie Oktavy mozna znalesc przyklady i porownania roznych mikrofonow , ... http://www.oktava-online.com/sound.htm jednak według mnie nagrywali to wszystko w chyba niesprzyjajacych okolicznosciach, gdyz brzmia te mikrofony co najmniej dziwnie,
Według mnie masz niestety Chinska podrobke. proponuje napisac do Oktavy podac wszystkie szczegóły i zobacz co Ci odpisza.
Według mnie masz niestety Chinska podrobke. proponuje napisac do Oktavy podac wszystkie szczegóły i zobacz co Ci odpisza. ...
Kupiłem w Novamusic. Zapewniali że to nie chińczyk. Mam ten dziwny ręczny szkic charakterystyki i instrukcję (malutką) po rosyjsku.
Kupiłem w Novamusic. Zapewniali że to nie chińczyk. Mam ten dziwny ręczny szkic charakterystyki i instrukcję (malutką) po rosyjsku....
No to moze Ruskie przezucili produkcje do Chin :) teraz to juz wszystko jest mozliwe ... Naprawde Oktava 319 brzmi rewelacyjnie,... ja korzystam tylko z tego mikrofonu do wokali .. A moze masz problem z preampem, kiedys korzystałem z Preapow w Yamaha 02R ... wszystkie mikrofony brzmiały jak z kibla na centralnym w czasie spuszczania wody . od kad zakiupiłem preamp TL Audio , roznica jest dramatyczna
Naprawde Oktava 319 brzmi rewelacyjnie,... ja korzystam tylko z tego mikrofonu do wokali .. ...
A masz jeszcze jakieś inne mikrofony pojemnosciowe? Jak on się ma do nich?
Naprawde Oktava 319 brzmi rewelacyjnie,... ja korzystam tylko z tego mikrofonu do wokali .. ...
...
Ja równiez bardzo czesto korzystam z Oktavy 319 orginał radziecki w obudowie z "Zelbetonu " - według mnie najwieksza wada tego mikrofonu !!trzeba uważac :) ale lubie ten mikrofon poniewaz .wokal nie wymaga duzej ingerecji po nagraniu , posiadam jeszcze AKG C 3000 B , Lampowego Rode Nt-k , jednak jak masz kiepski preamp, to co bys nie miał, bedzie brzmnieć kiepsko lub kiepsko- ładniej . czym zasilasz swoje mikrofony ?
...
Ja równiez bardzo czesto korzystam z Oktavy 319 orginał radziecki w obudowie z "Zelbetonu " - według mnie najwieksza wada tego mikrofonu !!trzeba uważac :) ale lubie ten mikrofon poniewaz .wokal nie wymaga duzej ingerecji po nagraniu , posiadam jeszcze AKG C 3000 B , Lampowego Rode Nt-k , jednak jak masz kiepski preamp, to co bys nie miał, bedzie brzmnieć kiepsko lub kiepsko- ładniej . czym zasilasz swoje mikrofony ?
w USA . jest Gosci ktory modyfikuje mikrofony OKTAVA ... http://www.oktavamod.com/mk319.html impreza kosztuje 100 $i po przeróbkach podobno brzmi jak Neumann ..
Ja równiez bardzo czesto korzystam z Oktavy 319 orginał radziecki w obudowie z "Zelbetonu " - według mnie najwieksza wada tego mikrofonu !!trzeba uważac :) ale lubie ten mikrofon poniewaz .wokal nie wymaga duzej ingerecji po nagraniu , posiadam jeszcze AKG C 3000 B , Lampowego Rode Nt-k , jednak jak masz kiepski preamp, to co bys nie miał, bedzie brzmnieć kiepsko lub kiepsko- ładniej . czym zasilasz swoje mikrofony ? ...
No, niestety tylko z soundcrafta SXa. Czyli mówisz że bardziej sie sprzwdza od Roda lampowego? Jestem ciekaw, bo też mam zamiar go kupić (Roda).
No, niestety tylko z soundcrafta SXa. Czyli mówisz że bardziej sie sprzwdza od Roda lampowego? Jestem ciekaw, bo też mam zamiar go kupić (Roda).
...
Rode Nt-k to swietny mikrofon i brzmi rewelacyjnie , jednak czesto pracuje z osobą ktorej głos " generuje " bardzo duzo syczacych zgłosek , taki model .. Na jej głosie Rode mimo ze jest to lampa brzmi gorzej . Preamp z soundcafta ? , moze powinienes przetestowac jakis zewnetrzny zamiast inwestowac w mikrofony .