Źle nagłośnione koncerty
Budka zawsze brzmi dobrze, może to wypadkowa dobrego dżwiękowca, dobrych proporcji brzmień kapeli i głosu i doświadczenia.
0,5 - 3 %
A to zbeczałem. Rozumiem że jak podadzą w dzienniku 25 % to od razu poczujesz się syty i lepiej ubrany.
Świat jest pełen głupot i zła. Ten watek jest bardzo idealistyczny, żeby nie powiedzieć naiwny. Sam też jako słuchacz życzyłbym sobie aby nagłośnienie było równe ale...
Akustyk jest mało ważny zarówno dla publiczności jak i organizatora, najlepiej jak nie trzeba sobie o nim przypominać, więc jego możliwości presji są niewielkie. Zakładając że większość ludzi przychodzi na gwiazdę, taka sytuacja ma sens bo powoduje że są bardziej zadowoleni z koncertu ulubieńców, mimo że jest to wynikiem manipulacji słuchowej.
Jedyną drogą aby to zmienić wydaje mi się sabotażowa dziłalność akustyków - zbuntujcie się. Tłumaczcie że aparatura szwankuje i róbcie swoje. Nie dawajcie tyłka bucom w złotych okularach krzyczącym że Wiśniewski ma zabrzmieć lepiej, ani nie słuchajcie samych gwiazd. Nie przyznawajcie się że nagłasniacie tak samo bo i tak rzadko osoby wpływowe sa przez cały koncert w tym samym miejscu więc nie muszą zauważyć. Po prostu dają prikaz a akustyk ze strachu robi swoje.
0,5 - 3 %
A to zbeczałem. Rozumiem że jak podadzą w dzienniku 25 % to od razu poczujesz się syty i lepiej ubrany.
Świat jest pełen głupot i zła. Ten watek jest bardzo idealistyczny, żeby nie powiedzieć naiwny. Sam też jako słuchacz życzyłbym sobie aby nagłośnienie było równe ale...
Akustyk jest mało ważny zarówno dla publiczności jak i organizatora, najlepiej jak nie trzeba sobie o nim przypominać, więc jego możliwości presji są niewielkie. Zakładając że większość ludzi przychodzi na gwiazdę, taka sytuacja ma sens bo powoduje że są bardziej zadowoleni z koncertu ulubieńców, mimo że jest to wynikiem manipulacji słuchowej.
Jedyną drogą aby to zmienić wydaje mi się sabotażowa dziłalność akustyków - zbuntujcie się. Tłumaczcie że aparatura szwankuje i róbcie swoje. Nie dawajcie tyłka bucom w złotych okularach krzyczącym że Wiśniewski ma zabrzmieć lepiej, ani nie słuchajcie samych gwiazd. Nie przyznawajcie się że nagłasniacie tak samo bo i tak rzadko osoby wpływowe sa przez cały koncert w tym samym miejscu więc nie muszą zauważyć. Po prostu dają prikaz a akustyk ze strachu robi swoje.
Re: Źle nagłośnione koncerty
Witam
Tak czy owak, "RedNaczTheory" się sprawdza. Trzydzieści ponad postów i tylko jeden chwalący realizację przez akustyka. Reszta zauważyła wyłacznie błędy. Dobrej roboty niewielu. Ja wiem, taki był temat wątku, ale jeśli wolno, to kto z Was wskaże koncerty na których było dobre nagłośnienie? Proponuje wylączyć z tej wymienianki (oby była jak najdłuższa) wizyty "gwiazd światowych" w RP i malutkie występy klubowe dla 20-tu osób. Zterroryzuję Was trochę: Jak nie podacie conajmniej 100 przykładów pozyttywnych to uznam (na własny użytek) ZE NIE MA W RP AKUSTYKÓW POTRAFIĄCYCH WŁAŚCIWIE ZREALIZOWAĆ KONCERT.
pozdrówka
Tak czy owak, "RedNaczTheory" się sprawdza. Trzydzieści ponad postów i tylko jeden chwalący realizację przez akustyka. Reszta zauważyła wyłacznie błędy. Dobrej roboty niewielu. Ja wiem, taki był temat wątku, ale jeśli wolno, to kto z Was wskaże koncerty na których było dobre nagłośnienie? Proponuje wylączyć z tej wymienianki (oby była jak najdłuższa) wizyty "gwiazd światowych" w RP i malutkie występy klubowe dla 20-tu osób. Zterroryzuję Was trochę: Jak nie podacie conajmniej 100 przykładów pozyttywnych to uznam (na własny użytek) ZE NIE MA W RP AKUSTYKÓW POTRAFIĄCYCH WŁAŚCIWIE ZREALIZOWAĆ KONCERT.
pozdrówka
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
100 nie podam ale parę jakie pamietam :
Rzeczona Budka kilkakrotnie na róznych imprezach w Lublinie.
Takoż Bajm.
Kilka koncertów VooVoo np. w Chatce Zaka na imprezie folkowej.
Dżem jako support przed Rolling Stones w Chorzowie - może byli ciszej ale wypadli lepiej od Stonesów - techniczni Micka i spółki stali i kiwali z uznaniem głowami. Sama muzyka i reakcja publiczności chyba nie była bez znaczenia. Czyli - można.
Rzeczona Budka kilkakrotnie na róznych imprezach w Lublinie.
Takoż Bajm.
Kilka koncertów VooVoo np. w Chatce Zaka na imprezie folkowej.
Dżem jako support przed Rolling Stones w Chorzowie - może byli ciszej ale wypadli lepiej od Stonesów - techniczni Micka i spółki stali i kiwali z uznaniem głowami. Sama muzyka i reakcja publiczności chyba nie była bez znaczenia. Czyli - można.
Nie mówie, ze wszystkie koncerty sa zepsute i jak powiedzial Doghead tak jest na calym swiecie. Bardzo slusznie kolega wyzej zauwazyl ze wszystko zalezy od akustyka, choc jak "gwiazda"ma swoich ludzi to jak beda chcieli pogorszyc brzmienie supportu to i tak to zrobia.
Jesli chodzi o polskie koncerty... na pewno mamy paru ludzi ktorzy dobrze je naglasniaja.
O.N.A.
Vader
...no troche mi braklo do 100, ale i tyle w sumie koncertow nie widzialem.
Ale na przyklad bylem kiedys na memoriale Tomka Beksinskiego w Katowicach na Ligocie, graly zespoly m.in.
Ice Machine, Bronx, Collage i cos jeszcze
akustyk tak naglosnil wczesniejsze zespoly, ze mi krew z uszu leciala. jak mozna tak naglosnic gitare?!to ma byc przyjemnosc sluchania? Jakby bronx sam przed wystepem nie ustawil galek to by byl koszmar, ale ustawili i wszystko zagadalo jak trzeba.
pozdr
Jesli chodzi o polskie koncerty... na pewno mamy paru ludzi ktorzy dobrze je naglasniaja.
O.N.A.
Vader
...no troche mi braklo do 100, ale i tyle w sumie koncertow nie widzialem.
Ale na przyklad bylem kiedys na memoriale Tomka Beksinskiego w Katowicach na Ligocie, graly zespoly m.in.
Ice Machine, Bronx, Collage i cos jeszcze
akustyk tak naglosnil wczesniejsze zespoly, ze mi krew z uszu leciala. jak mozna tak naglosnic gitare?!to ma byc przyjemnosc sluchania? Jakby bronx sam przed wystepem nie ustawil galek to by byl koszmar, ale ustawili i wszystko zagadalo jak trzeba.
pozdr
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
......(...)
Po czym usłyszałem pytanie, którego do końca życia chyba nie zapomne "A gitara basowa to ma wtyk jack czy kanon??" (...)
Basy Alembica maja jedno i drugie...
Moj bas ma tez jedno i drugie...
Po czym usłyszałem pytanie, którego do końca życia chyba nie zapomne "A gitara basowa to ma wtyk jack czy kanon??" (...)
Basy Alembica maja jedno i drugie...

Moj bas ma tez jedno i drugie...
Jest to dosyc szeroki temat, calkiem ciekawy zreszta. Niewiele widzialem koncertow, gdzie otwierajacy zespol brzmial dobrze, z wyjatkiem moze festiwali. Duze koncerty bazuja wokol gwiazdy ktora sprzedaje bilety i otwierajacy zespol jest tam tylko przypadkiem, zeby pohalasowac na poczatek i pozwolic publice kupic pocorn i wygadac sie przed gwozdziem programu. Przykre dla pomniejszych muzykow ale prawdziwe, przyzwyczajcie sie. Tylko duze gwiazdy zwracaja sie z koncertow, wiec biznes jest na miejscu pierwszym.A biznes jest brutalny. I slusznie zreszta. Zamiast dawac 3 srednie wystepy serwuje sie jeden gwiazdorski, ale za to taki ze publicznosc dlugo pamieta. Do tego samo naglosnienie/ogarniecie gwiazdy przynosi tyle wysilku ze czasami nie warto nawet sie ladowac w ustawianie z otwierajacymi artystami bo tylko rosnie ryzyko porazki a tego kazdy sie boi. Kazdy ma rodzine do wyzywienia. Oprocz amatorow muzykow, oni najczesciej nie maja, dlatego momentami bujaja w oblokach:)
Moge sie wypowiedziec bo wydaje pieniadze na koncerty i mam swoje przemyslenia- wy muzycy macie inni punkt widzenia wiec mozna zsumowac. Osobiscie nie dbam kto otwiera koncert, jak place i wysilam sie zeby obejrzec dana gwiazde to jakos zupelnie nie mam entuzjazmu do otwierajacej kapeli- nie znam ich, nie dbam, chce juz zobaczyc gwiazde, moze jeszcze skocze po Cole, bo zapomnialem. Tak wyglada rozgrzewka przed glownym daniem wieczoru. I lepiej zeby gwiazda brzmiala tak ze mi skarpety zjada z nog bo bede mocno zawiedziony. Tyle.
Tym samym obsluga stara sie zmontowac super przedstawienie, i choc moze i daloby sie przy wiekszym wysilku dostroic otwierajace kapele, ale nie zawsze jest czas, sprzet, samo ustawienie gwiazdy wymaga tyle zachodu, poszczegolne utwory z roznymi instrumentami, do tego kazda sala brzmiaca inaczej- calosc wyglada jak syzyfowa praca- ja bym sie nie podejmowal udoskonalania obecnego systemu. Z powodow praktycznych.
PLus, organizator placi powazna gaze dla gwiazdy wiec na otwierajacy zespol zostaje minimalna suma czasem 1/50 tego co gwiazda, tym samym otwierajacy zespol najczesciej zostal wyrwany gdzies z malego klubu, zeby wykorzystac szanse do promocji, jednoczesnie oszczedzajac kase organizatorom. A te pomniejsze zespoly najczesciej graja slabiutko wiec podniecanie sie naglosnieniem niewiele pomoze. Prawa fizyki i tyle.
Jesli chodzi o moje przyklady, moge wymienic ostatnie trasy ludzi typu Clapton, Van Halen, Sting, Sarah Mclachlan, Billy Idol, Slash, Annie Lennox, tylko z tego roku. Plus troche jazzu typu Marc Antoine, Jeff Golub, Euge Groove, Warren Hill. Autografy tylko tych ostatnich czterech...Coz.
Tylko Robert Randolph z rodzina otwierajac koncert Claptona brzmial w "miare". Dosyc glosno, wyraznie, troche lomotalo. Ale i tak gdy wyszedl Clapton to efekt byl jakby ktos zdjal koce z glosnikow i wszystko "rozkwitlo" , instrumenty zaczely spiewac i ogolnie publika sie zarumienila- a ja na czele, z 15 tysiecy bylem 10 metrow od gwiazdy. Kto w takiej sytuacji podnieca sie brzmieniem supportu? Nawet nazwy nie pamietalem, dopiero potem czytajac w gazecie zaskoczylem ze to oni. Po prostu nie ich kolej zeby byc na swieczniku i tyle. Przykro mi. Choc grali bracie niezle, to musze przyznac. Fenomenalnie.
Van Halen bylby dobrym przykladem, kto tam otwieral to do dzis nie wiem, ale grali jakby ich wyrwano z garazu. Na widowni bylo 20%,ciemno na scenie- zero swiatel, dzwiek podly. Polomotali zeby rozgrzac uszy, podziekowali grzecznie za szanse zagrania przed VH i zmyli sie szybko. Potem zeszla sie publicznosc.Gdy kupilem popcorn uslyszalem niesamowity ryk, to tylko Sammy Hagar pojawil sie w tlumie pod scena i cos tam macil. W koncu technicy rozstawili duza scene z wybiegami, wpuscili tam troche ludzi, jupitery poszly w gore i.... Oczywiscie stalo sie to co sie mialo stac, podmuch muzyki VH, wszystkim zjechaly skarpety z nog, sciana dzwieku przywrocila wszystkim kolory na twarzach, niebo w gebie. Pelna sielanka, otwierajaca kapela dawno zapomniana. Reszty nie warto opisywac- to trzeba zobaczyc zeby uwierzyc. Mowie calkiem powaznie.
Sting brzmial niezle, otwieral jego gitarzysta, stojac sam na scenia i prezentujac cos na gitarze. Potem byla Annie Lennox, z duzym zespolem, fajny repertuar, brzmiala super, choc i tak po wyjsciu Stinga wszystko rozblyslo, nie tylko swiatla. Fajny koncert. Polecam.
Sarah Mclachlan, kolejny dobry przyklad. Otwierala mloda kobieta, z zespolem. Brzmienie garazowe, niewyrobieni muzycznie. Niezli, troche slaby repertuar, taki bardziej "klubowy", nie zdajacy egzaminu przed 10 tys publicznoscia. I znowu, po wyjsciu gwiazdy publicznosc wpada w trans, uwielbienie, sciana dzwieku oniesmiela wszystkich- oczywiscie duza scena, oczywiscie duze swiatla, dekoracja, oczywiscie inni muzycy...Ale tez glos gwiazdy, od razu widac/slychac z kim masz do czynienia, to jakby zostalo troche pominiete ogolnie w ocenie naglosnienia. Jak gwiazda tego nie potrafi, a tylko nieliczni z czolowki potrafia, to niestety nie ma brzmienia.
PO wszystkich tych koncertach wyszedlem zadowolony, wroce na nie za rok, organizatorzy moga byc spokojni. POzdrowienia.

Gdzie wrócisz?
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
Właśnie gdzie?
Co prawda miała być mowa o polskich koncertach...
...też mogę przytoczyć rewelacyjne koncerty, choćby:
Roger Waters na Stadionie Gwardii
Deep Purple, Genesis, Sting w spodku
Anekdoten w Rotundzie, kto nie słyszał Anekdoten niech to nadrobi! Kolesie mają po 30lat z hakiem a grają muzykę z takim wyczuciem klimatu i brzmieniem jakby się urodzili 50 lat wcześniej. Wszystkie kapele neoprogresywne przy nich wymiękają... no chyba że jeszcze czegoś nie słyszałem, to proszę o przykłady.
Co prawda miała być mowa o polskich koncertach...
...też mogę przytoczyć rewelacyjne koncerty, choćby:
Roger Waters na Stadionie Gwardii
Deep Purple, Genesis, Sting w spodku
Anekdoten w Rotundzie, kto nie słyszał Anekdoten niech to nadrobi! Kolesie mają po 30lat z hakiem a grają muzykę z takim wyczuciem klimatu i brzmieniem jakby się urodzili 50 lat wcześniej. Wszystkie kapele neoprogresywne przy nich wymiękają... no chyba że jeszcze czegoś nie słyszałem, to proszę o przykłady.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
a kto te Stingi, Purple, Genesisy i Watersy realizował? Miało nie być mega gwiazd wizytujących Polan
Nieważne czyj sprzęt - ważne kto gałami kręcił....albo odpalił komputerek sterujący, he he.
Na koncercie P.Gabriela w Pradze wręcz wisiałem nad głowami realizatorów..ale szybko się znudziłem bo kolesie leżeli na plecach i dłubali w nosie i prawie NIC nie robli, rzecz się prawie sama działa (za drobną ingerencją PC) Cos robił spec od Video i Specjalista od reflektorka punktowego - reszta miałą totalną labę i nawet na zwykła kartkę z kolejnością numerów nikt (poza mną) nie patrzył a wiatr nią powiewał...
tak, ja wiem oni zrobili swoje dużo wcześniej...ale zrobili to dobrze.
pozdrówka.
PS Łagodzę warunki: Niech będzie 50 łącznie przykładów.

Na koncercie P.Gabriela w Pradze wręcz wisiałem nad głowami realizatorów..ale szybko się znudziłem bo kolesie leżeli na plecach i dłubali w nosie i prawie NIC nie robli, rzecz się prawie sama działa (za drobną ingerencją PC) Cos robił spec od Video i Specjalista od reflektorka punktowego - reszta miałą totalną labę i nawet na zwykła kartkę z kolejnością numerów nikt (poza mną) nie patrzył a wiatr nią powiewał...
tak, ja wiem oni zrobili swoje dużo wcześniej...ale zrobili to dobrze.
pozdrówka.
PS Łagodzę warunki: Niech będzie 50 łącznie przykładów.
Sam dopisuję:
10-09-2004 Świecie RazDwaTrzy - to był dobrze nagłośniony i zrealizowany koncert. Żadnych fajerwerków. Po prostu porządnie , stabilnie. Szyte na miarę. Tak lubię.
10-09-2004 Świecie RazDwaTrzy - to był dobrze nagłośniony i zrealizowany koncert. Żadnych fajerwerków. Po prostu porządnie , stabilnie. Szyte na miarę. Tak lubię.