Monitory bliskiego pola za ok. 2000zł ?
Zresztą podobnie jak Near05 ze swoim rozmiękczonym plastikowym brzmieniem jak ze starego patefonu. Za te pieniądze zdecydowanie i bezdyskusyjnie Alesisy są najlepszą propozycją....
MB
No to fajnie; ja wlasnie przymierzam sie do tych 'z plastikowym, rozmiekczonym brzmieniem'; glownie dlatego, ze kosztowac mnie beda polowe tego co Alesisy (ok 1000 zl);
MB - nie moglbys mi zostawic choc resztki nadziei na "dobr brzmienie"?
Sa az tak kiepskie? Miales z nimi osobiscie do czynienia? (bo w testach wychodza niezle);
Jaka muze odsluchiwales na nich? (ja zamierzam obracac sie w obszarach rockowo - akustacznych)
pozdrawiam
DJovca
MB
No to fajnie; ja wlasnie przymierzam sie do tych 'z plastikowym, rozmiekczonym brzmieniem'; glownie dlatego, ze kosztowac mnie beda polowe tego co Alesisy (ok 1000 zl);
Sa az tak kiepskie? Miales z nimi osobiscie do czynienia? (bo w testach wychodza niezle);
Jaka muze odsluchiwales na nich? (ja zamierzam obracac sie w obszarach rockowo - akustacznych)
pozdrawiam
DJovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!
Re: Monitory bliskiego pola za ok. 2000zł ?
Testowaliśmy te monitorki w zestawieniu z pozostałą ofertą rynkową latem zeszłego roku (test zbiorczy ukazał się w EiS na jesieni). Niestety, generalna obserwacja jest taka, że poniżej 2000zł nie ma czego szukać, bo wszystkie maluchy grały źle albo bardzo źle (najgorsze o ile pamiętam były bliźniaczo podobne do Near05 monitorki MAudio BX5). Słuchaliśmy różnych gatunków - od tanecznej, poprzez rock, funk, symfoniczną klasykę aż po akustyczny jazz. Near05 jako tako radziły sobie z paroma instrumentami kameralnego składu akustycznego, ale przy bardziej złożonym materiale wypadały fatalnie, demonstrując zniekształcenia nieliniowe, brak pary pod kotłem i silną kompresję dynamiki. Pasmo bardzo mocno ograniczone nie tylko z dołu (co oczywiste biorąc pod uwagę ich wymiary), ale również (o dziwo) od góry.
Moim zdaniem niewielka oszczędność (1640zł za Neary zamiast 1950zł za Alesisy) zupełnie nie odzwierciedla przepaści jaka dzieli te modele.
Testowaliśmy te monitorki w zestawieniu z pozostałą ofertą rynkową latem zeszłego roku (test zbiorczy ukazał się w EiS na jesieni). Niestety, generalna obserwacja jest taka, że poniżej 2000zł nie ma czego szukać, bo wszystkie maluchy grały źle albo bardzo źle (najgorsze o ile pamiętam były bliźniaczo podobne do Near05 monitorki MAudio BX5). Słuchaliśmy różnych gatunków - od tanecznej, poprzez rock, funk, symfoniczną klasykę aż po akustyczny jazz. Near05 jako tako radziły sobie z paroma instrumentami kameralnego składu akustycznego, ale przy bardziej złożonym materiale wypadały fatalnie, demonstrując zniekształcenia nieliniowe, brak pary pod kotłem i silną kompresję dynamiki. Pasmo bardzo mocno ograniczone nie tylko z dołu (co oczywiste biorąc pod uwagę ich wymiary), ale również (o dziwo) od góry.
Moim zdaniem niewielka oszczędność (1640zł za Neary zamiast 1950zł za Alesisy) zupełnie nie odzwierciedla przepaści jaka dzieli te modele.
Mam takie pytanie - czy wiadomo komuś z czego wykonana jest obudowa Alesisów o których mowa ? Te M-Audo BX5 są z MDF-u a to mi się trochę nie mieści w głowie - to raczej tandetny materiał z którego można chyba zrobić sobie półkę na książki. Chyba że to jakiś super wysoko gatunkowy mdf. A może właśnie mdf ma jakąś charakterystykę która coś tu wnosi dobrego (nieeeee...)
...Mam takie pytanie - czy wiadomo komuś z czego wykonana jest obudowa Alesisów o których mowa ? Te M-Audo BX5 są z MDF-u a to mi się trochę nie mieści w głowie - to raczej tandetny materiał z którego można chyba zrobić sobie półkę na książki. Chyba że to jakiś super wysoko gatunkowy mdf. A może właśnie mdf ma jakąś charakterystykę która coś tu wnosi dobrego (nieeeee...)...
MDF jest materiałem o bardzo dobrych właściwościach akustycznych, wysokim współczynniku pochłaniania drgań, twardym, jednolitym i spójnym, a zatem i anizotropowym. Dlatego chętnie konstruuje się z niego obudowy głośników nawet wysokiej klasy. Te tanie głośniki buduje się z płyty wiórowej, z którą zapewne mylisz MDF.
MDF jest materiałem o bardzo dobrych właściwościach akustycznych, wysokim współczynniku pochłaniania drgań, twardym, jednolitym i spójnym, a zatem i anizotropowym. Dlatego chętnie konstruuje się z niego obudowy głośników nawet wysokiej klasy. Te tanie głośniki buduje się z płyty wiórowej, z którą zapewne mylisz MDF.
MDF jest materiałem o bardzo dobrych właściwościach akustycznych, wysokim współczynniku pochłaniania drgań, twardym, jednolitym i spójnym, a zatem i anizotropowym. Dlatego chętnie konstruuje się z niego obudowy głośników nawet wysokiej klasy. Te tanie głośniki buduje się z płyty wiórowej, z którą zapewne mylisz MDF....
Na szczęście nie mylę tych materiałów ponieważ firma w której pracuję buduje stoiska targowe z wykorzystaniem zarówno mdf jak i wiórówki. Jednak nie sądziłem że ten materiał jest wysoko ceniony w takich zastosowaniach...
ja sprowadzilem yamahy msp 5 z niemiec. przesluchalem w sound&drumlandzie wiekszosc monitorow aktywnych bliskiego pola i musze stwierdzic ze te spisuja sie najlepiej jesli chodzi o przedzial cenowy. Oczywiscie marzeniem byloby zainwestowanie w genelec 1030 lub msp10....coz.
Ja zaplacilem za moje msp 5 okolo 2300 pln z przesylka (u nas jakies 3500). dogadalem sie ze sprzedaca zeby policzyl tanio przesylke i odliczyl merwersztojer;) (podatek niemiecki). Ostatecznie zakupu dokonalem w jednym ze sklepow online, za posrednictwem ebay.de.
pozdrawiam naph
Ja zaplacilem za moje msp 5 okolo 2300 pln z przesylka (u nas jakies 3500). dogadalem sie ze sprzedaca zeby policzyl tanio przesylke i odliczyl merwersztojer;) (podatek niemiecki). Ostatecznie zakupu dokonalem w jednym ze sklepow online, za posrednictwem ebay.de.
pozdrawiam naph
- minimalmusic
dobrze ze wytlumaczyles od razu co to "merwersztojer" :]
zastanawiam sie czy ma jakikolwiek sens kupowanie takich monitorow (o ktorych mowa w tym poscie) ..
wolalbym zlozyc samemu glosniki, niz wyrzucac w błoto 2000zl.
nie jestem specem od naglosnienia, ale obracam sie czesto w srodowisku takich wlasnie tanich monitorow i zawsze łapie sie za głowe..
moje sluchawki douszne grają lepiej :P
zastanawiam sie czy ma jakikolwiek sens kupowanie takich monitorow (o ktorych mowa w tym poscie) ..
nie jestem specem od naglosnienia, ale obracam sie czesto w srodowisku takich wlasnie tanich monitorow i zawsze łapie sie za głowe..
moje sluchawki douszne grają lepiej :P
...dobrze ze wytlumaczyles od razu co to "merwersztojer" :]
moje sluchawki douszne grają lepiej :P...
To co minimal, uważasz że 2 koła to mało (za mało) na monitory? Jakich pieniędzy trzeba aby było dobrze? Czy może to kwestia gustu ? 2000 zł wydaje mi się kwotą wystarczającą na to aby umieścić w środku odpowiednią, dobrą technologię, która zadowoli nabywcę.
pozdro
polecam - http://www.soundtropolis.pl/lineup.php
To co minimal, uważasz że 2 koła to mało (za mało) na monitory? Jakich pieniędzy trzeba aby było dobrze? Czy może to kwestia gustu ? 2000 zł wydaje mi się kwotą wystarczającą na to aby umieścić w środku odpowiednią, dobrą technologię, która zadowoli nabywcę.
pozdro
polecam - http://www.soundtropolis.pl/lineup.php
A właśnie - czy tu przypadkiem nie chodzi o liniowość odsłuchu? Czy twoje słuchawki douszne mają taką charakterystykę jak te monitorki? To chyba o to tu chodzi...
Gdybym chciał pięknie grający zestaw kolumn to bym sobie kupił za 2000 wystarczające (nawet z super basami), ale o to nie chodzi.
- minimalmusic
to nie kwestia sumy, tylko modeli ktore mozna dostac za tą cene.
bylbym niezmiernie uradowany gdyby HR824 kosztowaly 2000zl :]
wroce do nieszczesnych 5 yamahy - w moim mniemaniu one po prostu "kłamią". kazdy z nas robi muzyke, ktora jest słuchana / odbierana w innych miejscach.. moja muzyka akurat jest grana w klubach, oraz na otwartej przestrzeni, przy poteznym naglosnieniu. Po latach grania w takich wlasnie miejscach wiem jak brzmi material ktory wychodzi z moich maszyn, wiem jak to brzmi w moich sluchawkach, na moich glosnikach, jak bedzie brzmialo na plycie winylowej i wreszcie jak to bedzie pozniej brzmialo na scenie.. nie opieram sie zatem na charakterystykach monitorow, nie jestem w tej dziedzinie specjalistą.. słysze natomiast dzwieki ktore wydobywaja sie z roznych monitorow i wiem, ktore graja prawidlowo.
Nie moja wina, ze te za 2000 nie przekazuja prawdziwego brzmienia.
bylbym niezmiernie uradowany gdyby HR824 kosztowaly 2000zl :]
wroce do nieszczesnych 5 yamahy - w moim mniemaniu one po prostu "kłamią". kazdy z nas robi muzyke, ktora jest słuchana / odbierana w innych miejscach.. moja muzyka akurat jest grana w klubach, oraz na otwartej przestrzeni, przy poteznym naglosnieniu. Po latach grania w takich wlasnie miejscach wiem jak brzmi material ktory wychodzi z moich maszyn, wiem jak to brzmi w moich sluchawkach, na moich glosnikach, jak bedzie brzmialo na plycie winylowej i wreszcie jak to bedzie pozniej brzmialo na scenie.. nie opieram sie zatem na charakterystykach monitorow, nie jestem w tej dziedzinie specjalistą.. słysze natomiast dzwieki ktore wydobywaja sie z roznych monitorow i wiem, ktore graja prawidlowo.
Nie moja wina, ze te za 2000 nie przekazuja prawdziwego brzmienia.