Sprzęt do aranżowania i nagrywania

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Paweł
Re: Sprzęt do aranżowania i nagrywania

Post autor: Paweł » sobota 15 wrz 2012, 16:54

Zbynia, zgadza się, pewniaków jeśli chodzi o płyty już niestety nie ma i w pełni odpowiedzialnie żadnej marki nie da się polecić. Ale jednak nadal bardziej skłaniałbym się ku Asusowi, mimo ryzyka.

Paweł

Post autor: Paweł » sobota 15 wrz 2012, 17:21

Sorry, coś dziwnego stało się z moją wypowiedzią. Miała wyglądać normalnie. Po raz kolejny szkoda że brak edycji.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 15 wrz 2012, 22:45

:D

Szalone dodatki i czasem tak wychodzi

Producent płyty w zasadzie nie ma różnicy - ECS praktycznie i tak u nas nie dostępny a cała reszta trzyma zbliżony i wyrównany poziom.

ps.Asrock dostał za płyty na platformę 1155 bardzo dużo nagród

Aksel

No dobra ale powiedz mi co to da w najzwyklejszym komputerze bez kilku kart graficznych i OC?Mówię ci że naprawdę nic i jeśli nie będzie jakiejś wady fabrycznej to wspomniany komputer i na modecom feel podziała lata (kilka mam w pracy jeszcze na 1156 z i7 i właśnie mc feel - pracują non stop 24h i zero problemów)

Można czarować ale tak jak wspomniałem nie przekłada się to w żaden sposób na zysk jakikolwiek

Co do dysku również podtrzymuję swoje zdanie - jest świetny test na benchmark pl - i owszem samsung jest w czołówce ale jak napisałem - wolałbym dołożyć i kupić DWA KINGSTONY - bo niestety samsung jest drogi a przy dwóch kingstonach w RAID przestaje być konkurencyjny

Miej to na uwadze proszę bo widzę że kompletnie nie patrzysz pod tym kątem

Błędnie myślisz że kupujemy na styk - nie kupujemy na styk ale nie rzucamy się z motyką na słońce - powiedz mi gdzie w twojej propozycji jest zapas?że procesor podkręcimy?

że będziemy mieć sprzęt którego wyższa wydajność będzie widoczna głównie w benchmarkach?

Nie ma co świrować bo to nie warte dokładania aż takiej kasy gdzie jak wspomniałem mamy za to monitor a nie zysk wydajnościowy że robimy jeszcze WOW(bo tego nie zauważymy nawet)

Co do gwarancji - POPIERAM - zawsze lepiej mieć dłuższą ale ważniejsza dla mnie jest gwarancja na dysk a nie na zasilacz - padnie zasilacz to danych nie stracę - w przypadku dysku niestety jest znacznie gorzej tyle że dyski z dłuższą gwarancją to już problem po ostatnich ruchach na rynku.

W TEJ KWESTII WARTO POSZUKAĆ SKLEPU KTÓRY BY ZAOFEROWAŁ JAKIEŚ PRZEDŁUŻENIE GWARANCJI NA PODZESPOŁY (o ile taki jest)

Co do procesora to niestety Kyle ma rację - pracujemy a nie bawimy się w OC (nie kazdy potrafi nie kazdy będzie tracił czas na sprawdzanie stabilności i rozwiązywanie problemów) - podałem prostą bardzo wydajną i stabilną platformę OTB bez tracenia czasu na pierdoły bo nie o to w tym chodzi

I niestety mocno się pomyliłeś sądząc że prcesory z literką K cokolwiek więcej obsługują - niestety ale te procesory są zwyczajnie okrojone szczególnie z funkcji wirtualizacyjnych

Nie każdy korzysta ale jednak za odblokowany mnożnik tracimy kilka ciekawostek

Nie wiem dlaczego napisałeś o odłączeniu tylko jednego wyświetlacza - przecież wszystkie obsługują dwa jednocześnie - nawet tanie pentium

ps. co do  pamięci to ja podałem 2x8GB

4x4GB masz do wyboru do koloru w okolicach tylko 300 pln - 1600 cl9 i 1.5V napięcie zasilania 

Więc również nie widzę najmniejszego sensu dokładania 100 pln - to zwykłe wyrzucanie kasy w błoto

ale dobra panowie bo robi się jakiś offtop - decyzje pozostawmy autorowi wątku

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » niedziela 16 wrz 2012, 16:08

Odnośnie K nie napisałem że ma więcej funkcji. Wirtualizacje posiada, można odpalić drugi system. Oprócz tego jest też lepszy układ graficzny i tym samym kolega nie musiałby kupować dedykowanej karty graficznej co jest kolejna oszczędnością. Oczywiście w zwykłym 2600 też jest grafika ale model 2000 a nie 3000 jak w K.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 16 wrz 2012, 16:25

Napisałeś coś o technologiach co w zasadzie nie ma znaczenia - wersje K nie posiadają VT-d, TET i v-Pro ale to powiedzmy będzie zbędne

Lepsza grafika również jest zbędna bo 2000 w zupełności wystarczy do pracy filmów i podłączenia dwóch ekranów full hd

Awatar użytkownika
fantom

Post autor: fantom » wtorek 18 wrz 2012, 11:47

Czy możecie jeszcze raz podać po kolei konfigurację takiego komputera z SSD,pod 2xFULL HD,2TB,(nie będę robił OC,ani nawalał w gierki),proszę dlatego że admin usunął;)
Kasa to 4500 pln.

Moge kupić na Agito,bo mam dobre doświadczenia,ew.możecie coś polecić,z tym że musi być f.vat.
Tylko się nie popisujcie wiedzą,która część zapitala z prędkością świetlną...można tylko po co?
Ma chodzić i współgrać z mobo i z Presonusem Studio Live 16.0.2 ,bez pisków jak Gigashit...jeszcze raz dzięki!
...a jakieś biurko,by schować pod blatem Akai mpk88,na szynie?Ma ktoś coś poglądowego?

Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.

Awatar użytkownika
fantom

Post autor: fantom » wtorek 18 wrz 2012, 12:27

...Czy możecie jeszcze raz podać po kolei konfigurację takiego komputera z SSD,pod 2xFULL HD,2TB,(nie będę robił OC,ani nawalał w gierki),proszę dlatego że admin usunął;)
Kasa to 4500 pln.

Moge kupić na Agito,bo mam dobre doświadczenia,ew.możecie coś polecić,z tym że musi być f.vat.
Tylko się nie popisujcie wiedzą,która część zapitala z prędkością świetlną...można tylko po co?
Ma chodzić i współgrać z mobo i z Presonusem Studio Live 16.0.2 ,bez pisków jak Gigashit...jeszcze raz dzięki!
...a jakieś biurko,by schować pod blatem Akai mpk88,na szynie?Ma ktoś coś poglądowego?

...Ten dysk Kingstona mnie troche zastanawia,bo pod linkiem jest taka opinia...???
kingston

Jak ewentulanie wygląda sposób postawienia systemu na takim 120 gb,a gdzie powinienem instalować np.Cubase i inne? Na HDD inaa partycja czy tu gdzie i system czyli na SSD,jak to praktycznie póżniej podziałać
bo zazwyczaj vst Sound Library STEAM itp. daję na inną partycje niż instalki.
Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 18 wrz 2012, 23:58

Akurat kingston nie powodował - ale OCZ jak najbardziej...tego kingstona testuję od tygodnia tylko w wersji 60GB i nie zauważyłem żadnych problemów a przy tej cenie to bardzo dobry wybór

oczywiście pierwsze co to wgranie najnowszego firmware ale tak robię ze wszystkim

Akurat składam komputer znajomej i pech chciał że trafiłem wadliwą płytę to męczę dysk w oczekiwaniu na wymianę...Wziąłem też nagrywarkę LG i to biedactwo nawet nowej płyty windowsa bez flaszowania nie czytało - flasz o dziwo tą samą wersją firmware rozwiązał problem...

Wracając do kingstona - oni są w stanie zrobić poprawny firmware a nie jak seagate czy ocz po kilka razy wypuszczać buble

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 19 wrz 2012, 00:30

powiedzmy:

Plextor PX-M5S Series PX-128M5S (2.5", 128GB, SATA/600) 410,00 zł

WD Caviar Green WD20EARX (2TB, 64MB, SATA/600) 384,00 zł x2

Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9 BOX 153,00 zł x2 

SilentiumPC Fera Pro HE1224 112,00 zł

Intel Core i7 3770 3.4GHz BOX 1103,00 zł

Asrock Z77 Pro4 415,00 zł 

Cooler Master Centurion Silencio czarna 350,00 zł 

OCZ Modxstream Pro 500W Modular 231,00 zł

Sony NEC Optiarc AD-7280S czarny OEM 85,00 zł

Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit PL DVD OEM 362,00 zł

mozesz wziąć tańszą obudowę - pamięci niestety w modułach 4GB bo z większych zero wyboru

zasilacz też możesz wziąć tańszy - ten OCZ całkiem spoko - sam mam ten model i jest ok

co do plextora to nowość i zapowiadaja się świetnie - tym bardziej w takiej cenie

tu masz test

http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_plextor_m5s_64128256_gb_alternatywa_dla_crucial_m4

Kyle

Post autor: Kyle » środa 19 wrz 2012, 11:15

...
Zasilacz który zaproponowałem posiada moduły DC-DC a to bardzo wpływa na stabilność komputera. Chętnie zapoznam się z innym zasilaczem w tej cenie który posiada ten układ.

Z tego co mi wiadomo DC-DC głównie miał poprawić sprawność. Ten Thermaltake ma sprawność, która pozwoliła mu uzyskać certifikat jedynie na poziomie bronze. Prawdziwe DC-DC to ma be quiet E9 - sprawnosć GOLD i poniżej 400 zł można kupić model 480 W z odpinanymi kablami lub 500 W z nie odpinanymi - taka moc wystarczy, do komputera bez jakichś wypasionych kart graficznych (obciążenie w największym stresie nie powinno przekroczyć 50%, nawet z jakimś i7 s1155).

Do tego aż 5 lat gwarancji co oczymś świadczy.

Ten BQ też ma 5 lat.

Z tym ramem to miałem na myśli 1600mhz a nie 1866

Ja kupiłem je w cenie 499zł za 4x4 Nie powiedziałbym że 125zł za kość takiej jakości to dużo. Fakt że dość wysokie chłodzenie może być problemem. Sam u siebie musiałem przestawić wentylator od fortisa na drugą stronę bo się nie mieścił, ale coś za coś...

Rok temu kupiłem 16 GB kingston 1333 za 460 PLN jakoś. Nie ma problemu z przeszkadząjącym chłodzeniem, stabilność jest wzorowa a szybsza pamięć w SB nic by praktycznie nie dała. Dzisiaj można kupić firmowe 16 GB RAM nawet za 260zł. Nie widzę po prostu sensu w kupowaniu droższych pamięci (szczególnie do SandyBridge). No a jak ktoś chce 1600 to kupiłbym najtańsze firmowe ( Kingston, Patriot , Corsair itp.) byle przy tym 1600 MHz napięcie zasilania nie było zawyżone (czyli nie więcej jak 1,5V)

ODPOWIEDZ