Unbalanced -> Balanced

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
WG
Re: Unbalanced -> Balanced

Post autor: WG » niedziela 28 wrz 2003, 14:55

"Skubaniec" uciął spacje

Creative Live! Player 5.1_____RMS -93.7 dB______Peak Level -61.0 dB

Hoontech DSP24 MKII________RMS -92.1 dB_____Peak Level -78.2 dB

Digidesign MBOX RMS________ RMS -97.4 dB_____Peak Level -79.0 dB

Digi001 (to z innej)___________RMS -97.5 dB_____Peak Level -81.4 dB

ESI Waveterminal 192X_______RMS -105.0 dB____Peak Level -85.2 dB

LynxTWO-B________________RMS -114.9 dB____Peak Level -93.6 dB

To odnośnie zestawienia.

To znaczy, że kiepski układ desymetryzujący może DODATKOWO pogarszać jakość karty ?

WG

Post autor: WG » niedziela 28 wrz 2003, 19:44

... wszystkie znane mi karty z wejściem +4dBu posiadają pokładowo (analogowo!) przełączane wzmocnienie pomiędzy +4dBu a -10dBV (niech mnie ktoś poprawi, jeśli zna jakiś przypadek bez przełącznika). Nie ma więc żadnego powodu roztrząsać ten nieistniejący problem.

------------------------------

więc panie Macieju prosty przykład nawet nie musiałem długo szukać

ESI Waveterminal 192X

Co więcej jest takich kart więcej na rynku.

Także aktualnie daje się zauważyć taka tendencja, że producenci rezygnują z tego "przełącznika" i przestawiają kartę tylko na +4dB. Czyli idą na łatwiznę bo dzięki połączeniom symetrycznym można osiągnąć pozornie lepsze parametry akustyczne.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » niedziela 28 wrz 2003, 20:05

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:07 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » wtorek 07 sie 2007, 17:28

kolejny świetny temat warty odkurzenia :)

czy ktoś borykał się z podobnymi problemami i może podzielić się swoim doświadczeniem?

osobiście wolę wybrać kartę ze zbalansowanymi weściami, skoro teoretycznie są lepsze. przymierzam się do zakupu karty (miał to być Audiophile 24/96, ale ESI Juli@ oferuje lepszą jakość dźwięku i póki co to jest mój typ). Juli@ ma właśnie zbalansowane wejścia. Mógłbym więc zrobić pseudosymetryczny kabel, ale mam już kupionego wcześniej DiBoxa, bo mam pętlę mas. Na wejście wchodzi niesymetryczny sygnał z syntezatora, a wychodził będzie symetryczny do Julii. Nieco więc z przymusu, ale będę miał opcję nr4 wymienioną przez WG.
Czy można więc za jednym zamachem pozbyć się pętli mas, a jednocześnie doprowadzić sygnał symetryczny, mimo niesymetrycznego źródła używając DiBoxa i osiągnąć dobre rezultaty? (czyli podobne do preampów czy miksera analogowego). Używam DiBoxa ART DTI. Czy rzeczywiście jednak DiBox ma mi degradować sygnał tak (o czym wspomina MB), że lepiej jakby go nie było?

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 08 sie 2007, 01:01

zbalansowane ma olbrzymia zalete - niweluje zaklocenia co pozwala na przesyl na duze odleglosci...........co do petli mas....to niby czemu masz ja miec??dibox ja przerwie

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » środa 08 sie 2007, 11:10

no mam ją z tych powodów, z których ona powstaje, nic na to nie poradzę. dibox ją przerywa.
co jednak z tą degradacją sygnału?

ODPOWIEDZ