System 64-bitowy, aplikacje 32-bitowe a RAM

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
tiges
Re: System 64-bitowy, aplikacje 32-bitowe a RAM

Post autor: tiges » czwartek 19 sie 2010, 13:33

...
 kolega Tiges ma widze życio-poglądowy konfikt z MS windows. Ale spoko. Da sie to zrozumieć....

Ależ nic z tych rzeczy :)

Mam nawet kupione systemy oryginalny na każdy domowy komputer, a tych mam 3 ;)

Co nie znaczy, ze akceptuje polityke w pewnych sprawach ;)

Nie rozumiem, dlaczego dziwne jest to, że aplikacja 32 bitowa dostanie 4GB adresów wirtualnych, a menedzer zadań pokazuje ze zajęte jest wiecej. W kóncu system, sterowniki, programy pracujące w tle, a w końcu pamieciożerny WoW64 też potrzebują pamieci. Obok siebie pracują procesy 32 i 64 bitowe. Gdzieś to się musi pomieścić.

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 19 sie 2010, 13:39

Aha, i jeszcze jedna sprawa.

To, że duża część developerów oprogramowania muzycznego nie idzie z duchem czasu jest efektem takiego biadolenia "zawodowych realizatorów" - "a po kiego komu 64bit, po kiego komu 8GB, 2GB spokojnie wystarczy" itp. Niektórzy do tej pory tak gadają.

Jeszcze dwa lata temu na tym właśnie forum podpytywałem o rozwiązania 64bit, bo było mi to potrzebne. Na zachodzie mnóstwo ludzi się przesiadało, tutaj, wszyscy "zawodowcy" mi odradzali, dziwowali się po co komu to czy tamto.

Dzisiaj wszyscy się dziwią, że jak już mamy stabilne 64bitowe systemy i sekwencery, to nie ma wtyczek. Jakby dwa lata temu nie było ludzi, którzy "spowalniali" rozwój 64bit, biadoląc, że "po co to komu", to byśmy wszyscy dzisiaj zasuwali na takich systemach a i wtyczek byłoby dużo, dużo więcej ;).

Taka myśl na dziś.

- Piotr 

tiges

Post autor: tiges » czwartek 19 sie 2010, 14:00

...
Dzisiaj wszyscy się dziwią, że jak już mamy stabilne 64bitowe systemy i sekwencery, to nie ma wtyczek. Jakby dwa lata temu nie było ludzi, którzy "spowalniali" rozwój 64bit, biadoląc, że "po co to komu", to byśmy wszyscy dzisiaj zasuwali na takich systemach a i wtyczek byłoby dużo, dużo więcej ;).

Taka myśl na dziś.

- Piotr ...

Ale to dotyczy tez i innych programow. Byly 64 bitowe orzegladarki, ale nie bylo do nich wtyczek. ani javy ani flasha, wiec i tak trzeba bylo korzystac z 32 bitowych.

Brakowalo tez sterownikow. Teraz sie to pooowooli zmienia.

FIRE

Post autor: FIRE » poniedziałek 30 sie 2010, 19:35

Minęło trochę czasu, zrobiłem testy-porównania i faktycznie, Sonar x32 pod Win7X64 obsługuje tylko do 4giga. Po zainstalowaniu Sonara x64 i jBridge, można ładować do woli - tzn tyle ile jest fizycznie ramu w kompie. Zrobiłem też test ze Studio One. Ta sama sytuacja. Tak że, chcąc pracować z wykorzystaniem większej pamięci jak 4GB, pozostaje jedynie jBridge - szkoda że się krzaczy, lub może prędzej ja jeszcze nie wyłapałem jak go ustawić.

ODPOWIEDZ