Zawód inż. dźwięku a wykształcenie muzyczne
- wishmaster2
- Kontakt:
...Na jaki kierunek studiów iść, żeby móc w przyszłości pracować jako realizator nagrań?
Na zaden. Najkrotsza i najlepsza droga to znajomosc rzeczy i znajomosc odpowiednich osob.
Na zaden. Najkrotsza i najlepsza droga to znajomosc rzeczy i znajomosc odpowiednich osob.
Re: Zawód inż. dźwięku a wykształcenie muzyczne
Ludzie po politechnice gówno wiedzą o realizacji dźwięku, a kompresora to nie widzieli na oczy. (za przeproszeniem)
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
...Ludzie po politechnice gówno wiedzą o realizacji dźwięku, a kompresora to nie widzieli na oczy. (za przeproszeniem)...
No tu się mylisz - nie raz oglądałem kompresor na zajęciach (choć by na Maszynach przepływowych czy Termodynamice) .
[addsig]
No tu się mylisz - nie raz oglądałem kompresor na zajęciach (choć by na Maszynach przepływowych czy Termodynamice) .

[addsig]
MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024
......Ludzie po politechnice gówno wiedzą o realizacji dźwięku, a kompresora to nie widzieli na oczy. (za przeproszeniem)...
...
Taki jak na zdjęciu na stronie 50 w ostatnim livesoundzie ?
- podpis pod zdjęciem: prawdziwy kompresor. Bardzo ładny, prawda? Niestety jego praca jest wyraźnie słyszalna, SZCZEGÓLNIE POMPOWANIE

...
Taki jak na zdjęciu na stronie 50 w ostatnim livesoundzie ?

Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...
super. ale po studiach nie wejdą do studia realizować bo nie mają o tym pojęcia.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
...super. ale po studiach nie wejdą do studia realizować bo nie mają o tym pojęcia....
Zdziwiłbyś się...
Pojęcie to mają i wierz mi, chciałbyś posiadać chociaż część tej wiedzy.
Lecz co innego wiedza co innego praktyka... ta przychodzi z czasem.
Sorry, nie każdy inżynier jest tak dobry jak TY...
(za przeproszeniem)
Pozdrawiam
Piotr
Zdziwiłbyś się...

Pozdrawiam
Piotr
......super. ale po studiach nie wejdą do studia realizować bo nie mają o tym pojęcia....
Zdziwiłbyś się...
(za przeproszeniem)
Pozdrawiam
Piotr ...
Chodzi o wiedzę praktyczną, nie teoretyczną.
Zdziwiłbyś się...

Pozdrawiam
Piotr ...
Chodzi o wiedzę praktyczną, nie teoretyczną.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
Obecnie jestem na reżyserii dokładnie się to nazywa (realizacja nagłośnienia) kierunek na akademii muzycznej w Katowicach, żeby zdać nie trzeba mieć żadnej szkoły ani I ani II stopnia, tylko niby maturę + zdać egzaminy z KS'u fizyki na rozszerzonym, historię muzyki i solfeż barw. Jestem bardzo zadowolony :)
...
-
- Kontakt:
...Obecnie jestem na reżyserii dokładnie się to nazywa (realizacja nagłośnienia) kierunek na akademii muzycznej w Katowicach, żeby zdać nie trzeba mieć żadnej szkoły ani I ani II stopnia, tylko niby maturę + zdać egzaminy z KS'u fizyki na rozszerzonym, historię muzyki i solfeż barw. Jestem bardzo zadowolony :)
...
trudny ten exam ?
jestes na dziennych czy zaocznych ?
...
trudny ten exam ?
jestes na dziennych czy zaocznych ?
http://www.myspace.com/audiophone
......
Dziendobry Panstwu!
N poczatku wypadaloby rozroznic "zawody" (profesje) wystepujace na obszarze branz pro-audio, show-business oraz filmowo-telewizyjnej. (wypadaloby tu dorzucic gry + multimedia)
Najpopularniejszy rezyser i realizator oraz "sound engineer" czy zwukorezisior sa pojeciami bardzo szerokimi i raczej nie powinne byc stosowane na tego typu forum.
Dla osob zainteresowanych kariera na tej plaszczyznie przytocze najpopularniejsze profesje
-technician /recording or live/ lub studio assistant
-recordist
-mixer
-producer (wielu wytrawnych producentow laczy wszystkie powyzsze fukcje) Producentem moze byc takze aranzer, kompozytor etc stad tez czasem mozna wyroznic producentow muzycznych oraz dziwiekowych.
-mastering engineer
-sound designer (films, effects, etc)
-audio systems designer
-live engineer FOH/monitor
-stage manager
kazda z tych funkcji wymaga szczegolnych predyspozycji oraz konkretnej wiedzy. Warto na poczatku zastanowic sie w czym tak wlasciwie moge byc naj- najlepszy. Pozniej trzeba sie powoli dopasowywac i szkolic do konkretnej funkcji.
Pyutanie dotyczace studiowania - hmm
Sprawdz dokladnie liste przedmiotow i wykladowcow na kazdym kierunku
o ktorym myslisz i zobacz co najbardziej bedzie pasowalo do twojej wizji.
Roznica pomiedzy uczelniami w PL a np w Niemczech czy w UK jest,
szczegolnie na tej plaszczyznie ogromna.
W Polsce malo popularne jest pojecie mmuzyki/dzwieku jako gotowego
produktu ktory musiusz umiec stworzyc, obrobic, zapakowac i ... sprzedac! no i zaplacic za to czynsz (rate za mieszkanie/kupic mieszkanie - hehehe) no i miec jeszcze na ten kieliszek chleba.
Majac to pojecie i praktyke, budujac swoje portfolio
podczas studiow, spedzajac godziny w studio i w plenerach, na lajwach
robiac to w czym mozesz byc najlepszy.
Taka wlasnie roznica.
Jesli o kwalifikacjach... KAZDA!!! edukacja muzyczna bedzie przydatna jak rowniez kazda wiedza z zakresu Fizyki no i troche matematyki.
Nie wazne kogo gdzie za co przyjmuja... wazne jest to co masz i w czym mozesz byc naprawde dobry./
Dziendobry Panstwu!
N poczatku wypadaloby rozroznic "zawody" (profesje) wystepujace na obszarze branz pro-audio, show-business oraz filmowo-telewizyjnej. (wypadaloby tu dorzucic gry + multimedia)
Najpopularniejszy rezyser i realizator oraz "sound engineer" czy zwukorezisior sa pojeciami bardzo szerokimi i raczej nie powinne byc stosowane na tego typu forum.
Dla osob zainteresowanych kariera na tej plaszczyznie przytocze najpopularniejsze profesje
-technician /recording or live/ lub studio assistant
-recordist
-mixer
-producer (wielu wytrawnych producentow laczy wszystkie powyzsze fukcje) Producentem moze byc takze aranzer, kompozytor etc stad tez czasem mozna wyroznic producentow muzycznych oraz dziwiekowych.
-mastering engineer
-sound designer (films, effects, etc)
-audio systems designer
-live engineer FOH/monitor
-stage manager
kazda z tych funkcji wymaga szczegolnych predyspozycji oraz konkretnej wiedzy. Warto na poczatku zastanowic sie w czym tak wlasciwie moge byc naj- najlepszy. Pozniej trzeba sie powoli dopasowywac i szkolic do konkretnej funkcji.
Pyutanie dotyczace studiowania - hmm
Sprawdz dokladnie liste przedmiotow i wykladowcow na kazdym kierunku
o ktorym myslisz i zobacz co najbardziej bedzie pasowalo do twojej wizji.
Roznica pomiedzy uczelniami w PL a np w Niemczech czy w UK jest,
szczegolnie na tej plaszczyznie ogromna.
W Polsce malo popularne jest pojecie mmuzyki/dzwieku jako gotowego
produktu ktory musiusz umiec stworzyc, obrobic, zapakowac i ... sprzedac! no i zaplacic za to czynsz (rate za mieszkanie/kupic mieszkanie - hehehe) no i miec jeszcze na ten kieliszek chleba.
Majac to pojecie i praktyke, budujac swoje portfolio
podczas studiow, spedzajac godziny w studio i w plenerach, na lajwach
robiac to w czym mozesz byc najlepszy.
Taka wlasnie roznica.
Jesli o kwalifikacjach... KAZDA!!! edukacja muzyczna bedzie przydatna jak rowniez kazda wiedza z zakresu Fizyki no i troche matematyki.
Nie wazne kogo gdzie za co przyjmuja... wazne jest to co masz i w czym mozesz byc naprawde dobry./