Jaki monitor LCD, panorama czy 3/4?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Damianin
Re: Jaki monitor LCD, panorama czy 3/4?

Post autor: Damianin » niedziela 04 mar 2007, 16:03

...ja tam nie wiem, nie lepiej kupić po prostu 2 te chwalone przez wszystkich Benq'i 19" za jakieś 1600 brutto za oba, przecież to i tak będzie o niebo lepsze od panoramy......
Niezłe panoramy możesz kupić w podobnej cenie, jak trafi się okazja... Np. Samsung 205BW w MM był niedawno po 899 zł, a kolega widział acera 20" w Makro w tej samej cenie

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » niedziela 04 mar 2007, 18:02

......Mam zamiar kupić monitor 19" LCD
Niwiem który wybrać panoramiczny - zobacze wtedy więcej kanałów w mikserze i więcej taktów w aranżu.

Witaj,

Na panoramie pracuje się bardzo wygodnie i efektywnie.

Jeżeli planujesz monitor panoramiczny - zakup monitor o przekątnej co najmniej 20" na matrycy co najmniej TN nowej generacji (tej z większymi kątami) . Taki monitor to 1680x1050 punktów i już sporo się mieści, można sobie okienka w sequencerze wygodnie porozstawiać. Panoramiczna 19" będzie miała mniejszą rozdzielczość. Panorama 22" ma rozdzielczość taką samą jak 20" ale troszkę większe punkty, więc czcionka i pozostałe elementy w rozdzielczości natywnej będą większe.
...
TN to najtańsze matryce, a w chwili obecnej mamy matryce którejś tam z kolei generacji, które zapewniają juz bardzo dobre kąty. To nie te pierwsze generacje LCD gdzie nie można było sie odchylić o 3 stopnie od ekranu bo znikał obraz.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » niedziela 04 mar 2007, 20:54

TN to najtańsze matryce, a w chwili obecnej mamy matryce którejś tam z kolei generacji, które zapewniają juz bardzo dobre kąty. To nie te pierwsze generacje LCD gdzie nie można było sie odchylić o 3 stopnie od ekranu bo znikał obraz....
Dokładnie jest tak jak piszesz. Ja zmieniając CRT na LCD trochę się obawiałem niewielkich kątów TN ale przy dzisiejszych TN nie ma się czym przejmować. Są oczywiście jakieś MVA czy PVA ale znacznie droższe i w użytkowaniu "audio" czy ogólnoużytkowym ich przewaga jest chyba stosunkowo niewielka a cena - znacznie.
Słabsze kąty pozostały jeszcze w laptopach ale tu też widać poprawę praktycznie z roku na rok.

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » niedziela 04 mar 2007, 21:23

......ja tam nie wiem, nie lepiej kupić po prostu 2 te chwalone przez wszystkich Benq'i 19" za jakieś 1600 brutto za oba, przecież to i tak będzie o niebo lepsze od panoramy......
Niezłe panoramy możesz kupić w podobnej cenie, jak trafi się okazja... Np. Samsung 205BW w MM był niedawno po 899 zł, a kolega widział acera 20" w Makro w tej samej cenie...
no ok, to załóżmy dwa monitory panoramiczne 20" wyjdą minimum 1800 złotych, ale jaką kartę grafy trzeba kupić do nich? czy wówczas nie jest tak że zamiast wydać jakieś 200 zł na kartę musisz wydać minimum 400? bo taka za 200 spokojnie pociągnęłaby 2x19", ale czy 2x20" w tych ich rozdzielczościach to nie jestem pewien. Czy ktoś już to sprawdzał, moze zaopiniować?

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » niedziela 04 mar 2007, 22:14

...TN to najtańsze matryce, a w chwili obecnej mamy matryce którejś tam z kolei generacji, które zapewniają juz bardzo dobre kąty. To nie te pierwsze generacje LCD gdzie nie można było sie odchylić o 3 stopnie od ekranu bo znikał obraz....
Dokładnie jest tak jak piszesz. Ja zmieniając CRT na LCD trochę się obawiałem niewielkich kątów TN ale przy dzisiejszych TN nie ma się czym przejmować. Są oczywiście jakieś MVA czy PVA ale znacznie droższe i w użytkowaniu "audio" czy ogólnoużytkowym ich przewaga jest chyba stosunkowo niewielka a cena - znacznie.
Słabsze kąty pozostały jeszcze w laptopach ale tu też widać poprawę praktycznie z roku na rok....
Zgadzam się :)
MVA, PVA, IPS (cała rodzinka) to mogą sie przydać głównie grafiką lub kolorystycznym "zboczeńca" :)
Do zastosowań studyjnych czy domowych to TN, lub coraz czesterze w przypadku "panoram" TN+ Film. Dla dociekliwych zastanawiających sie cóż oznacza ten "film"- to folia nałożona na ekran która powoduje ze czarny jest bardziej czarny :)a co za tym idzie cała gama odcieni czerni jest bardziej nasycona. To po to by poprawić jedna z niedoskonałości matryc TN.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » niedziela 04 mar 2007, 22:17

no ok, to załóżmy dwa monitory panoramiczne 20" wyjdą minimum 1800 złotych, ale jaką kartę grafy trzeba kupić do nich? czy wówczas nie jest tak że zamiast wydać jakieś 200 zł na kartę musisz wydać minimum 400? ...
minimum to nie. Spokojnie za 300-400 zł kupisz karte obsługująca złacza DVI mogącą pracować w wysokich rozdzielczościach na 2 LCD

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 05 mar 2007, 14:42

oduck dtp opiera sie na 3:4 a nie panoramie - kwestia wygody pracy
oczywiscie panorama do multitracka lepsza ze wzgledu na specyfike ekranu pracy
ale jak mowilem sa rzeczy ktore na panoramie wcale fajnie nie wygladaja

co do karty to trzeba pamietac ze dvi dla 3:4 obsluguje max 1600x1200
dla panoramy 1920x1200

zeby podlaczyc dwa wystarczy kupic karte z dwoma wyjsciami dvi
i lepiej zainwestowac w dvi bo kabelki jakie sa do dsuba sa poprostu tragicznie cienkie i podatne na zaklocenia przez co jakosc jest jeszcze duzo nizsza niz nawet w slabszych crt..........

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 05 mar 2007, 14:44

aha jest jeszcze format double line dvi (jedno zlacze dvi o podwojnej przepustowosci) uzywany na specjalne rzyczenie apple dla ekranow majacych jeszcze wyzsze rozdzielczosci - ale takie karty sa bardzo drogie i trudno dostepne

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 05 mar 2007, 14:56

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 02:50 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » poniedziałek 05 mar 2007, 15:04

...oduck dtp opiera sie na 3:4 a nie panoramie

?

i lepiej zainwestowac w dvi bo kabelki jakie sa do dsuba sa poprostu tragicznie cienkie i podatne na zaklocenia przez co jakosc jest jeszcze duzo nizsza niz nawet w slabszych crt.............

tez tak slyszalem, ale powiem tak: mam dwa identyczne monitory, karte z jednym wyjsciem analogowym i jednym DVI i tak tez podlaczone monitory i... nie widze zadnej roznicy... serio
moze to kwestia braku zaklocen, albo dobrej jakosci sygnalu analogowego, albo tez malej odleglosci monitorow od karty, nie wiem, w kazdym razie jesli ktos mnie by pytal o zdanie to powiedzialbym ze to nieistotny niuans techniczny

a karta moja (Geforce 6600 nie-GT) ciagnie z nawiazka pulpit w rozdzielczosci 2x1280x1024 wiec mysle ze z panoramami tez by nie miala klopotu, a kosztuje teraz chyba okolo 200zl jesli nie mniej

jeden szczegol w kwestii dwumonitorowych rozwiazan: filmy wyswietlane sa tylko na jednym albo drugim wyswietlaczu, nie da sie rozciagnac obrazu na calosc jakby ktos chcial, taka specyfika trybu overlay sluzacego do wyswietlania video w windows (w macos chyba jest ok ale glowy nie dam sobie uciac)
ale juz np flight simulator na dwoch monitorach to cos pieknego :) a tymbardziej dwoch panoramicznych
fan dobrego brzmienia ;)

ODPOWIEDZ