TC Electronic robi kiszkę?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: TC Electronic robi kiszkę?

Post autor: JoachimK » środa 12 lip 2006, 22:10

eq na 4 kanałach, i operacjie z głośnością - "tłumiki",nic więcej nie widzę. Czy to aż tak straszne ?

Jak najbardziej może (choć nie musi) być straszne.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » środa 12 lip 2006, 22:22

pod jakim względem ? Twierdzisz że przy 96k uzyskał bym lepszą jakość? (z procesorów dynamiki i pogłosów zewnętrznych korzystam)
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 13 lip 2006, 00:24

...mam M 2000 , M 3000 i stary Finalizer ( nie 96khz ) r, wszystkie maja te same przetworniki działaja dobrze nie nazekam, ale podejrzewam ze te nowe urzadzenia maja te same przetwornki , z tym ze mineło 8 lat od czasu gdy kupiełm swoje sprzety :) ...

No tak, ale przetwornik a algorytm dzialania to dwie rozne sprawy.
P
A oczym ja pisze o przetwornkiach , czyli o tym samym co w TEMACIE ! mowa jest ze TC daje Du.... pobniewaz zakonczył swoj rozwoj na 24/48 .... a jedynie dorgie systemy TC maja wiekszą czestotliwosc probkowania . Według mnie dla tych którzy maja ochote isc dalej to porazka . Fakt ze C 300 to tani sprzet i za pewne działa dobrze , ale w M 3000 ktory kosztuje dokładnie 9 X drozej, jest ten sam przetwornik .. wiem płacisz za Algorytmy ... Ale olac Algorytmy M 350 tani reverb TC , ma te same algorytmy tylko ze mniej , a takze kosztuje 9 X taniej, wiec jaki z tego wniosek ?? Jesli kupujesz TC , kupuj tanie wresje drogich odpowiednikow.... M 3000 - 2000 Euro , M 350 , 250 Euro ,,, dostajez te same algorymty tylko mniej, ale dokladnie te same przetwornki za 1/9 ceny

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 13 lip 2006, 02:18

A oczym ja pisze o przetwornkiach , czyli o tym samym co w TEMACIE !

No... temat dotyczyl przetwotrnika idacego na 48, zamiast 44 ;)

mowa jest ze TC daje Du.... pobniewaz zakonczył swoj rozwoj na 24/48 .... a jedynie dorgie systemy TC maja wiekszą czestotliwosc probkowania

czyli nie zakonczyl rozwoju ;)

Według mnie dla tych którzy maja ochote isc dalej to porazka .

Wg mnie to, co bys chcial miec, nie jest wcale takie proste do osiagniecia. Podalem wyzej przyklad L960, ktory takze w pewnych sytuacjach nie pojdzie na 96k. Pozwole sobie rozwinac temat (pewnie znowu mnie posadzisz o odchodzenie od tematu).

Wspomniales o drogich systemach TC. Pamietaj, ze taki L960 czy System 6k to nie jest ani tani w wykonaniu plugin czy zestaw pluginow, ani tanie w zaprojektowaniu i w produkcji urzadzenie (ktore mimo ewentualnej umiejetnosci pracy na 96k+ i tak okazaloby sie gorsze od takiego 'duzego' systemu). To system, ktory po pierwsze jest juz przeciez kilka lat na rynku - a wiec pod wzgledem niektorych elementow elektronicznych moze juz byc prawie technologicznym zlomem, a po drugie zostal wdrozony do produkcji na znacznie dluzszy czas pracy, niz tani efekt za max kilkaset dolcow, przez co z zalozenia musi byc wiecej niz bardzo dobry w momencie powstania.
O zakonczeniu swojego rozwoju ciezko wiec mowic (na ile wtedy mozna bylo mowic o powszechnym 96k, skoro do dzis nie jest to norma?).
Inna sprawa, ze te przetworniki rzeczywiscie sa dobre, czesto sporo lepsze od zastosowanych w innym sprzecie.

Przypomina mi sie zaraz historia z L2, ktory mial bardzo dobre przetworniki, klasy top i w ogole..., do czasu, jak nagle okazalo sie, ze nastepca L2 ma nagle znacznie lepsze przetworniki...
To tak jak z proszkiem w reklamie, ktory jest najlepszy i bije konkurencje, lepiej juz sie nie da, a za miesiac sie okazuje sie, ze juz jest wersja v2 proszku i jakims cudem ten nowy wyrob jest lepszy od poprzednika.

Inaczej jest z tym drogim sprzetem. Zauwaz, ze jakims dziwnym trafem na swiecie niewiele sie mowi o tym, ze przetworniki tych topowych maszyn efektowych (czy chocby innego sprzetu nie dzialajacego na 96+ KHz, jak np. magnetofonow DAT, ale tych z wysokiej polki) sa gorsze przez to, ze nie maja tych 96k.

Fakt ze C 300 to tani sprzet i za pewne działa dobrze , ale w M 3000 ktory kosztuje dokładnie 9 X drozej, jest ten sam przetwornik .. wiem płacisz za Algorytmy ... Ale olac Algorytmy M 350 tani reverb TC , ma te same algorytmy tylko ze mniej , a takze kosztuje 9 X taniej, wiec jaki z tego wniosek ? Jesli kupujesz TC , kupuj tanie wresje drogich odpowiednikow.... M 3000 - 2000 Euro , M 350 , 250 Euro ,,, dostajez te same algorymty tylko mniej, ale dokladnie te same przetwornki za 1/9 ceny...

Odpowiem Ci tak na temat tych algorytmow: zamiast nowego M3000 czy w tej samej kwocie ilustam M350 wolalbym doplacic troche i kupic z drugiej reki juz starego jakby nie bylo Lexicona 300. Zapewniam Cie, ze w kwestii algorytmow przebija on wiekszosc nowych (i nie tanich) produktow, a i przetworniki ma wystarczajaco dobre, by nie zastanawiac sie nad sensem 96k.

Albo inny przypadek - wezmy np. Eventide H3500 (mocno rozwiniety nastepca H3000) na starym DSP Texasa - konstrukcja z poczatku lat '90. Kto sie bedzie zastanawiac nad jego przetwornikami, w dodatku jakby nie bylo kiepskimi zreszta! (odtwarzany z samplera tej maszyny dzwiek brzmi przeciez wyraznie gorzej, niz zrodlo dzwieku), skoro w dziedzinie SFX swoimi mozliwosciami to urzadzenie bije chyba wszystkie produkowane obecinie hiper super tanie graty w racku oraz wszelkie mozliwe efekty VST czy RTAS? Owszem - wspolczesne produkty tej firmy dzialaja z wyzszymi zegarami niz 44k.
Ale znowu - co ciekawe - "tylko" do max 96k - za chwile ktos dzialajacy w 192k odpisze mi, ze wraz z najnowszym H8000FW i poprzednikami f-ma Eventide zatrzymala sie w rozwoju, "bo komputery juz nagrywaja w 192k" ;) A przeciez taki H8000 jak i inne Lexicony czy TC dzialajace na max 96k i mniej beda jeszcze dlugo niedoscignione dla innych na rynku, kiedy to coraz czesciej bedzie sie slyszalo o zapisie w 192kHz.

Rozumiem dobrze, co masz na mysli, ale to wszystko zalezy od wyboru drogi, ktora chcesz podazac. A przeciez wszystko ciagle jest podobne jak kiedys - chcesz miec dobry sprzet pracujacy w wyzszych czestotliwosciach probkowania musisz wpakowac kase. Sam fakt pracy w 96+ jeszcze nie oznacza, ze wszystko na dzien dzisiejszy bedzie lepiej brzmialo.
Owszem - bedzie znacznie mniej problemow w domenie cyfrowej przy wiekszej czestotliwosci probkowania, ale to sie tyczy programistow, nie zas konstruktorow hardware'u - tu jest znacznie gorzej. I to nie tylko w samych przetwornikach, ale w przetwarzaniu DSP.

Tym samym, nie przekonasz mnie absolutnie na dzien dzisiejszy stwierdzeniem o zatrzymaniu sie w rozwoju TC, czy o porazce dla tych, ktorzy chca isc dalej. Sa sytuacje, kiedy nadzwyczaj korzystnie byloby zwiekszyc zegar(a jeszcze korzystniej rozdzielczosc - co juz jest stoswane powszechnie) i sam sie do tego stosuje, ale bez przesady. Nie ma tragedii, jak na razie zyc sie da i z tym marnym 44k

Awatar użytkownika
rezist
Kontakt:

Post autor: rezist » piątek 14 lip 2006, 00:13

Albo inny przypadek - wezmy np. Eventide H3500 (mocno rozwiniety nastepca H3000) na starym DSP Texasa

ó. W 92 rku dostałem w prezencie kalkulator kieszonkowy Texas Instruments.

[addsig]
"... lobbing na rzecz członków ..."

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 14 lip 2006, 00:19

...Albo inny przypadek - wezmy np. Eventide H3500 (mocno rozwiniety nastepca H3000) na starym DSP Texasa

LOL, mial jakies DSP w sobie?

Awatar użytkownika
rezist
Kontakt:

Post autor: rezist » piątek 14 lip 2006, 00:26

......Albo inny przypadek - wezmy np. Eventide H3500 (mocno rozwiniety nastepca H3000) na starym DSP Texasa

LOL, mial jakies DSP w sobie? ...

chyba nie, ale mial duze LCD i pokazywal okresy :D
"... lobbing na rzecz członków ..."

ODPOWIEDZ