Odwracanie fazy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
zwierzu
Re: Odwracanie fazy

Post autor: zwierzu » piątek 14 kwie 2006, 18:17

W orkiestrze symfonicznej odtwarza się poprostu rzeczywiste ustawienie instrumentów w celu oddania realizmu, co tu jest priorytetem. I rzeczywiście: lewy kanał "gra wysoko", a prawy - "nisko"....

No właśnie - panoramowanie w studio to raczej wg. zasady chulaj dusza - najwyzej sie nie sprzeda :) , podobno jest kilka nagrań z wsadzonym na siłę basem w jeden kanał, natomiast w nagraniach koncertowych dobrze jest odzwierciedlic rozstawienie instrumentów tak jak są - chociazby dla przypadku, który miałem: dostałem ściezki do zmiksowania koncertu, który później był podłozony pod obraz. wymyśliłem sobie że gitara zagra bardziej po lewej a sax bardziej po prawej, jak sie potem okazało - na klipe było sporo momentów kiedy saksofonista i gitarzysta stoją obok siebie ale niestety odwrotnie niz słychac :) Zbyt" roztrzelone" overheady tez nie służą takim nagraniom. dobra - czas na zbicie fazy
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 14 kwie 2006, 19:54

No właśnie - panoramowanie w studio to raczej wg. zasady chulaj dusza - najwyzej sie nie sprzeda :)

Nic bardziej blednego. Sprobuj dowolnie poprzestawiac instrumenty zestawu perkusyjnego w polaczeniu z mikrofonami ambientowymi. I tak samo podczas nagrania w studio sekcji smyczkowej sprobuj inaczej ustawic mikrofony podporkowe w panoramie, niz byc powinny. Wtedy wlasnie sie zaczna te klopoty z faza, o ktore chodzilo Matizowi, gdy pisal, ze temat zboczyl nieco na inny tor...

podobno jest kilka nagrań z wsadzonym na siłę basem w jeden kanał,

posluchaj pierwszych nagran Beatlesow

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 14 kwie 2006, 20:20

Wiesz co? Napisz BO TAK - wtedy zrozumiem. Ale robienie czegos odwrotnie tylko dlatego, ze to prawdopodobnie nie ma znaczenia... ...

Co sobie ubzdurałeś z tym 'odwrotnie'. Gdyby chodziło o koncert na DVD to się zgadzam że to może przeszkadzać, ale dla samego dźwięku nie ma to DLA WIĘKSZOŚCI ŻADNEGO ZNACZENIA. Jeśli ma dla Ciebie to jesteś na tym punkcie po prostu przewrażliwiony. Ja stwierdzam tylko fakt, że takie nagrania spotyka się do dzisiaj i nie robi tego żaden amator tylko rasowi realizatorzy. Każdy robi jak mu wygodniej bo to naprawde jest taki detal, że szkoda sobie tym zawracać głowę.

Jeśli zakładasz, że słuchacz zawsze sobie wyobraża scenę to perkusiście z 2 stopami dajesz jedną po lewej, a drugą po prawej? Rozsrtawiasz gitarzystę z basistą? Bo to przecież dziwne że kilku muzyków stoi w tym samym miejscu?

Chodzi tutaj tylko o uprzestrzennienie nagrania i nie widzę sensu żeby się upierać czy przejście leci od lewej czy od prawej. Nie mówię, że tylko jedna strona jest poprawna, ale wciąż nie przeczytałem od Ciebie żanego sensownego argumenu dlaczego NIE z lewej.

p.s. Idź np. do baru i przepytaj ludzi czy przeszkadza im jak słuchają HH z lewej strony:) Sam zobaczysz ile osób na to zwraca uwagę
drummer

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » piątek 14 kwie 2006, 20:32

p.s. Idź np. do baru i przepytaj ludzi czy przeszkadza im jak słuchają HH z lewej strony:) Sam zobaczysz ile osób na to zwraca uwagę...

Ciekawe, ile osób z baru wie co to jest HH...

ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 14 kwie 2006, 20:41

Ciekawe, ile osób z baru wie co to jest HH...

...

no tak, ale wiadomo o co chodzi:)
drummer

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 14 kwie 2006, 21:00

Chodzi tutaj tylko o uprzestrzennienie nagrania i nie widzę sensu żeby się upierać czy przejście leci od lewej czy od prawej. Nie mówię, że tylko jedna strona jest poprawna, ale wciąż nie przeczytałem od Ciebie żanego sensownego argumenu dlaczego NIE z lewej.

Mowiac o zestawie perkusyjnym mamy na mysli akustyczny instrument, a nie elektroniczne brzmienia w muzyce pop, gdzie gra kilka hi-hat'opodobnych brzmien porozrzucanych w panoramie. Z zalozenia wiec nalezy instrument oddac naturalnie (jesli dalej maja byc z tego bebny).

p.s. Idź np. do baru i przepytaj ludzi czy przeszkadza im jak słuchają HH z lewej strony:) Sam zobaczysz ile osób na to zwraca uwagę...

Idzmy wiec dalej Twoim tokiem rozumowania:

Usiadz w knajpie z boku kapeli, nagraj ich tak, jak slysza to wlasnie Twoje uszy, i daj posluchac ludziom. Sam zobaczysz ile osob zwroci na to uwage... (ze cos jest nie tak w nagraniu).

P.S. Jako nie-perkusista a sluchacz, zawsze ustawialem bebny od strony widza-sluchacza, a nie muzyka, nie widze jakiegokolwiek powodu, by robic inaczej. Chyba, ze klient chce inaczej, a z takimi muzykami sie spotkalem moze ze dwa, trzy razy przez ostatnia dekade.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 14 kwie 2006, 21:13

...Chodzi tutaj tylko o uprzestrzennienie nagrania i nie widzę sensu żeby się upierać czy przejście leci od lewej czy od prawej. Nie mówię, że tylko jedna strona jest poprawna, ale wciąż nie przeczytałem od Ciebie żanego sensownego argumenu dlaczego NIE z lewej.

Nie o to mi chodzi. Nie doczekasz sie sensownego argumentu, dlaczego nie z lewej, bo go przeciez nie ma (poza tym ktory podalem). W calej tej "poddyskusji" chodzi mi o to, ze cos robisz i zeby cos robic, musisz miec jakis powod. Tym powodem moze byc IMO "bo tak", ale w zadnym wypadku nie powinno to byc "bo nikt nie slyszy roznicy". Wtedy to jest kompromis, ktory musi byc czyms spowodowany. Moze ktos uslyszy - i wtedy co? Zacznie sie zastanawiac dlaczego tak? Jaki byl powod takiego a nie innego dzialania? Nie chodzi tu tylko o hihat, ale o inne aspekty tez, niech bedzie na razie, ze aspekty miksu . Ogolnie - wszystko ma znaczenie.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 14 kwie 2006, 21:18

...Chodzi tutaj tylko o uprzestrzennienie nagrania i nie widzę sensu żeby się upierać czy przejście leci od lewej czy od prawej. Nie mówię, że tylko jedna strona jest poprawna, ale wciąż nie przeczytałem od Ciebie żanego sensownego argumenu dlaczego NIE z lewej.

Mowiac o zestawie perkusyjnym mamy na mysli akustyczny instrument, a nie elektroniczne brzmienia w muzyce pop, gdzie gra kilka hi-hat'opodobnych brzmien porozrzucanych w panoramie. Z zalozenia wiec nalezy instrument oddac naturalnie (jesli dalej maja byc z tego bebny).

Idzmy wiec dalej Twoim tokiem rozumowania:

Usiadz w knajpie z boku kapeli, nagraj ich tak, jak slysza to wlasnie Twoje uszy, i daj posluchac ludziom. Sam zobaczysz ile osob zwroci na to uwage... (ze cos jest nie tak w nagraniu).

P.S. Jako nie-perkusista a sluchacz, zawsze ustawialem bebny od strony widza-sluchacza, a nie muzyka, nie widze jakiegokolwiek powodu, by robic inaczej. Chyba, ze klient chce inaczej, a z takimi muzykami sie spotkalem moze ze dwa, trzy razy przez ostatnia dekade....

To dlaczego spotyka sie nagrania wykonane na dwa sposoby (chodzi wyłącznie o żywy instrument)? Dlaczego w DFH Superior jest opcja do wyboru w prawo i w lewo?

Z barem mnie nie zrozumiałeś. Nie chodziło mi o koncerty w barze, tylko o przypadkowych, obcych ludzi. Może być do sklepu spożywczego:)

Ja natomiast nie widzę powodu żeby się upierać. Na samym początku tego podwątku zaznaczyłem wyraźnie ' z prawej lub z lewej!' i jak chcesz robić od strony słuchacza to nie mam zamiaru się o to kłócić. Nagrania z lewej nie nalężą do rzadkości i nie widzę tutaj żadnej inności czy błędu.

Rozumiemy się?

pozdr
drummer

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 14 kwie 2006, 21:25

...P.S. Jako nie-perkusista a sluchacz, zawsze ustawialem bebny od strony widza-sluchacza...

Słusznie. Bo to on jest zawsze adresatem.

...Nie chodziło mi o koncerty w barze, tylko o przypadkowych, obcych ludzi. Może być do sklepu spożywczego...

Nagrania nie robi się dla "przypadkowych obcych ludzi", bywalców barów kibica czy sklepów spożywczych. Nagrania robi sie zawsze najlepiej jak się potrafi.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » sobota 15 kwie 2006, 01:01

Nagrania nie robi się dla "przypadkowych obcych ludzi", bywalców barów kibica czy sklepów spożywczych. Nagrania robi sie zawsze najlepiej jak się potrafi....

Do Matiz: Podam Ci 2 powody:

1. Ja wolę od strony perkusisty gdy podrabiam innego. Siebie też tak nagrywam, bo nie zawsze pamiętam co nagrałem, już nie wspominając, że często nie potrafię się powtórzyć

2. Jeśli słuchacz sobie wyobraża, że to on jest muzykiem

Do JM: Obcy ludzie mieli tutaj określić czy ma to dla nich jakieś znaczenie, bo nie wmówisz mi że w można zepsuć nagranie panoramując bębny od lewej. Spotkałeś się kiedyś z taką opinią?

Do reszty: Różne widać mamy zdania, więc sam przeprowadzę ankietę. Nie chce mi się już na ten temat dyskutować i za jakiś czas przedstawię wyniki. Życzę spokojnych i wesołych Świąt

pozdrawiam
drummer

ODPOWIEDZ