Growling - jak uzyskać taką technikę śpiewu?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Elfuello
Re: Growling - jak uzyskać taką technikę śpiewu?

Post autor: Elfuello » poniedziałek 20 mar 2006, 02:41

yhaaaaaa........to było niesamowite. Tyle myślałem o tym co mówiliście, tyle kombinowałem - a wszystko to w głowie. Pojawiłem się dzisiaj na próbie swojego zespołu i natchnęło mnie, by w pewne miejsce spróbować ten growling cały i kurcze aż do teraz jestem podniecony!!!Tak mi wyszło jak Chesterowi z Linkin Park. Whoaaa....jeszcze nie mogę się otrząsnąć. Po prostu zaśpiewałem.....wczułem się i wyszło samo. Bardzo dziwne, baaaardzo. Czyżby psychika wzięła wszystko pod uwagę co napisaliście i nagle....wyszło?! mmmmm.......podpowiem dla tych co próbują, że to trzeba trochę hmmm......zacharczeć najgłośniej jak się da na luźnych strunach......jakby b.głośny szept, najgłośniejszy na jaki was stać, że w końcu uzyska się chrypliwy głos a i przy tym drapieżny. Nie potrafię inaczej tego opisać, ale na to wychodzi, że jest to charchot:)) A jak przy tym blisko sitka zaśpiewacie, dłonią troszkę zrobicie tzw. "tubę"....czyli zakryjecie wolną przestrzeń pomiędzy waszymi ustami a sitkiem mikrofonu - efekt jest jeszcze lepszy. Nie mogę aż zasnąć:))) Teraz żebym tylko nie wpadł w manierę i nie zaczął na każdym utworze tak śpiewac;))hehe
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
Mati

Post autor: Mati » poniedziałek 20 mar 2006, 10:21

...yhaaaaaa........to było niesamowite. Tyle myślałem o tym co mówiliście, tyle kombinowałem - a wszystko to w głowie. Pojawiłem się dzisiaj na próbie swojego zespołu i natchnęło mnie, by w pewne miejsce spróbować ten growling cały i kurcze aż do teraz jestem podniecony!!!Tak mi wyszło jak Chesterowi z Linkin Park. Whoaaa....jeszcze nie mogę się otrząsnąć. Po prostu zaśpiewałem.....wczułem się i wyszło samo. Bardzo dziwne, baaaardzo. Czyżby psychika wzięła wszystko pod uwagę co napisaliście i nagle....wyszło?! mmmmm.......podpowiem dla tych co próbują, że to trzeba trochę hmmm......zacharczeć najgłośniej jak się da na luźnych strunach......jakby b.głośny szept, najgłośniejszy na jaki was stać, że w końcu uzyska się chrypliwy głos a i przy tym drapieżny. Nie potrafię inaczej tego opisać, ale na to wychodzi, że jest to charchot:)) A jak przy tym blisko sitka zaśpiewacie, dłonią troszkę zrobicie tzw. "tubę"....czyli zakryjecie wolną przestrzeń pomiędzy waszymi ustami a sitkiem mikrofonu - efekt jest jeszcze lepszy. Nie mogę aż zasnąć:))) Teraz żebym tylko nie wpadł w manierę i nie zaczął na każdym utworze tak śpiewac;))hehe

...

Słyszałem kiedyś w TV podczas jakiegoś wywiadu jak ktoś opowiadał, że przed koncertem znikał na jakiś czas z dala od ludzi i wydzierał się, zdzierał troszeczkę struny, by mieć właśnie tą chrypę

A tak na marginesie. Jak już wcześniej pisałem, ze podobają mi się Twoje kawałki, fajnie wokal masz nagrany i ogólnie jest luz . Na jakim mikrofonie i preampie rejestrujesz wokal ?

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » poniedziałek 20 mar 2006, 13:22

A tak na marginesie. Jak już wcześniej pisałem, ze podobają mi się Twoje kawałki, fajnie wokal masz nagrany i ogólnie jest luz . Na jakim mikrofonie i preampie rejestrujesz wokal ?

...

To bardzo miłe co piszesz. Dziękuję.

Doceniam każdy miły komentarz na temat mojej muzyki, bo to wymierający gatunek na ziemi:/

A wokal był nagrywany w studio na mikrofonie AKG,

ale podrasowywałem go trochę swoim masteringiem, że nie kłuje teraz w uszy tak bardzo, jaki dostałem "gotowy" ze studia:) Ogólnie nie pamiętam już z jakiego preampa korzystano.

Pozdrawiam fana;)

[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

ODPOWIEDZ