E-mu 1212m czy RME HDSP9632

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
WG
Re: E-mu 1212m czy RME HDSP9632

Post autor: WG » wtorek 02 maja 2006, 14:16

...E-MU 1212m w podwójnym ciele i z wielkim duchem (bogate oprogramowanie) za 630 zł!!!

Marc.De.Marx: Jak wyglada sprawa z latencją w obu kartach ? Takze sie zastanawiam nad tymi dwoma modelami i nie wiem co wybrac zeby nie bylo opoznien. Bede korzystal glownie z klawiatury i kontrolera midi

W E-MU najniższa to 2ms. Sterowniki dobrze sobie radzą ze znacznym obciążeniem projektu i zachowują stabilność.

W RME jest kilka patentów jeden z nich to "ASIO Zero CPU Load". Jak to się sprawdza i przedkłada na realną pracą z większym obciążeniem projektu i minimalną latencją nie wiem. Inna rzecz w RME to "Dynamic Bus Utilization DBU"

I pomyśleć, że w cenie RME można kupić 3 x E-MU

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » wtorek 02 maja 2006, 20:05

> W RME jest kilka patentów jeden z nich to "ASIO Zero CPU Load". Jak to się sprawdza i przedkłada na realną pracą z większym obciążeniem projektu i minimalną latencją nie wiem.

To trochę tak jak DMA dla dysku...

> Inna rzecz w RME to "Dynamic Bus Utilization DBU"

Mogę tylko gdybać, że sterownik nie tworzy "kanałów", jeżeli urządzenia nie są otwarte, dzięki temu zachowuje się przyjaźniej dla systemu, a w szczególności dla zasobów. W Fireface jest to jeszcze mądrzej przemyślane, bo można wyłączyć część kanałów - przestają być widoczne w systemie, dzieki czemu kontroler FW ma jeszcze mniej roboty. Ważna przy pracy z laptopem.

> I pomyśleć, że w cenie RME można kupić 3 x E-MU ...

Cóż, mamy postęp. Pewnie w cenie dzisiejszego hypermaketowego PeCeta można kupić maszyne, która przewyższa mocą niedawne superkomputery...

A ja nadal ciekaw jestem, jak wygląda obciążenie systemu przez kartę Emu - ale przy wykorzystaniu wszystkich dostępnych wejść i wyjść, nie przy typowym projekcie z sumą stereo. Jak wtedy wygląda sprawa latencji i obciążenia systemu? Jak wygląda synchronizacja między kanałami w Emu? Czy robił ktoś test, o którym pisałem? Chodziło o wygenerowanie pliku z sinusem - mono, wstawienie go. np. w Cubase na tyle ścieżek ile karta ma fizycznych wyjść, wysłanie każdego śladu na jedno wyjście, zrobienie z każdego wyjścia pętli "nazad" na wejście ;) i jednocześnie zarejestrowanie tego wszystkiego "pod spodem" - na kolejnych ścieżkach - również ślad/fizyczne wejście. Dotyczy to oczywiście wszystkich wejść - w szczególności cyfrowych. Jak wtedy po nagraniu wyglądają te zarejestrowane ślady w stosunku do oryginałów i względem siebie? (np. ADAT vs SPDIF) Czy jest idealnie równiutko co do sampla? bo miałem kartę w testach, w której poszczególne kanały w jednym porcie ADAT sporo się rozjeżdżały... Czy jakiś posiadacz Emu pokusi się o taki test? Pytam z czystej ciekawości, broń Boże ze złośliwości...

Jacek

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » wtorek 02 maja 2006, 22:26

...W E-MU najniższa to 2ms...

Kto z tu obecnych jest w stanie trafić w klawisz z dokładnością 0,002 s?

Awatar użytkownika
Luck
Kontakt:

Post autor: Luck » środa 03 maja 2006, 00:02

konkret RME

dalsze poszukiwania po czasie EMU

[addsig]
Interesuje się muzyką elektroniczną, szczególnie (nu skool, IDM, minimal) w tym kierunku działam jako DJ. Experymentuje również w moim Home Studio ...

ODPOWIEDZ