Software vs. hardware

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
AdamZ
Re: Software vs. hardware

Post autor: AdamZ » środa 29 paź 2008, 22:40

...I tym sposobem po raz n-ty w tym wątku dochodzimy do oczywistej konkluzji, że każdy powinien sobie dobrać optymalne narzędzia do swoich potrzeb, swojej wygody i swojej muzyki. To co jest dla jednego całym życiem, drugi minie ze wzruszeniem ramion (i odwrotnie). A może najlepiej mieć jedno i drugie, o czym się osobiście przekonałem, jako i parę innych osób, które się tu wypowiadały.

Pozdrawiam AdamaZ ...

Ważne , że nie daliśmy sobie po dziąsłach
Za 2-3 lata ktoś znów odkopie ten wątek i pewnie znów zakończy się podobnie. A może AdamZ zacznie wychwalać soft i zacznie wyprzedawać swoje skarby ? Who knows ? ( nigdy !!! )

P.S. Wolę AdamZa niż AdamaZ To tak w razie , gdyby kolejni chcieli mnie pozdrowić

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » czwartek 30 paź 2008, 07:42

zawsze chciałem pozdrowić AdamaZ ale jakoś nie było okazji....więc:

Pozdrawiam Cię AdamieZ !!!!!
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » czwartek 30 paź 2008, 07:48

miało być AdamZa oraz AdamZie, przepraszam i pozdrawiam raz jeszcze!
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 30 paź 2008, 13:01

a moge pozdrowic swoja rodzine??

mr.x widziales andromede?to ma tez olbrzymie mozliwosci bez ograniczen..

jednak dobry hard z galkami to jest to - tego zaden soft nie zapewni a krecenie myszka potrafi doprowadzic do szalenstwa
odechciewa sie wrecz cokolwiek robic po paru godzinach

a tak wszystko pod reka skupiasz sie na tworzeniu a nie gapieniu w monitor
no mozna sobie zniwelowac niedogodnosci kontrolerami(a nawet powinno) ale to tez nie zawsze dziala jak nalezy

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » czwartek 30 paź 2008, 14:28

mr.x widziales andromede?to ma tez olbrzymie mozliwosci bez ograniczen..
----------------------------------------
nie mówimy w tym wątku o analogach co już parokrotnie było nadmienione
przeczytaj poprzednie posty szczególnie MB
i nie odkrywaj ameryki mówiąc ze muzykę żle się tworzy machając myszą

i też pozdrawiam

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » czwartek 30 paź 2008, 14:47

...mr.x widziales andromede?to ma tez olbrzymie mozliwosci bez ograniczen..
...

Ależ nie widzę tu żadnej sprzeczności. Kolega nie wypowiada się nad wyższością Andromedy - mówi że ma TEŻ olbrzymie możliwości. To że Andromeda jest analogiem to jedno , ale jest też hardware-m co rownież kwalifikuje ją do całego wątku ponieważ nie rozmawiamy tutaj tylko o syntezatorach cyfrowych vs software-owe a ogolnie - Syntezatory i samplery vs soft.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » piątek 31 paź 2008, 03:22

......mr.x widziales andromede?to ma tez olbrzymie mozliwosci bez ograniczen..
...
Ależ nie widzę tu żadnej sprzeczności.
Wątek software vs hardware nie ma sensu, bo porównywanie instrumentów analogowych do cyfrowych (jeżeli nie są swoimi kopiami) jest równie uzasadnione co udowadnianie wyższości gitary klasycznej nad Stratocasterem... niby i to, i to gitara. Do instrumentów i efektów software'owych można porównywać tylko instrumenty cyfrowe. Kropka.

A jeżeli chodzi o porównywanie czegokolwiek - naprawdę jedynym sposobem oceny jest podwójnie ślepy test. Dźwięk inaczej brzmi przy zapalonym świetle i przy zgaszonym, inaczej jeżeli sami w danym momencie trzymamy rękę na tłumiku, a inaczej jeżeli siedzimy na kanapie z tyłu i słuchamy, inaczej gdy musimy koncentrować się na myszy i ekranie a inaczej gdy kręcimy realnym potencjometrem filtra. Albo dobrze zrobionym sterownikiem.
No. Kiedyś była taka dyskusja na temat tego, że fortepian z Yamahy MO6 brzmi gorzej niż ten z Motifa ES. Tylko, że po podpięciu małego syntezatora pod klawiaturę Motifa, nagle ta sama barwa gra nie do odróżnienia. Bo to jest ta sama barwa, tylko interface do człowieka jest inny.
Trzeba sobie zdawać sprawę z takich psychoakustycznych zależności, bo można pisać bzdury.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » piątek 31 paź 2008, 08:31

.........mr.x widziales andromede?to ma tez olbrzymie mozliwosci bez ograniczen..
...
Ależ nie widzę tu żadnej sprzeczności.
Wątek software vs hardware nie ma sensu, bo porównywanie instrumentów analogowych do cyfrowych (jeżeli nie są swoimi kopiami) jest równie uzasadnione co udowadnianie wyższości gitary klasycznej nad Stratocasterem... niby i to, i to gitara. Do instrumentów i efektów software'owych można porównywać tylko instrumenty cyfrowe. Kropka.
....

dalej nie widzę sprzeczności

Czyli minimoog V, Jupiter 8V , Korg Legacy - Analog Edition, Moog Modular, Yamaha CS 80V, PRO 53 .... mogę sobie porównać z czym ? Z Casio ? z Yamaha AN1X , z DX7, D-50 ? czy z odpowiednikami sprzętowymi jak : minimoog D, Jupiter 8, Prophet 5 itd ... Bo jesli porównania nie mają sensu to jak mam to rozumieć ? Jak mogę sprawdzić która opcja jest dla mnie lepsza jeśli ich porównywanie wg. Twojego( i nie tylko) myślenia mija się z celem bo przecież jedyne logiczne zestawienie to cyfra vs software. Pytanie główne jest ogólne i wg mojego rozumowania tak samo kwalifikują sie do tematu sprzęty cyfrowe jak i analogowe. Założę się , że autorowi nie chodziło o szczegóły techniczne o jakich mówił np MB a raczej o ogólne spostrzeżenia.

[addsig]

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » piątek 31 paź 2008, 08:42

dalej nie widzę sprzeczności

... Bo jesli porównania nie mają sensu to jak mam to rozumieć ?

...
Porównywać instrumenty i wybierać ten który bardziej pasuje można i należy w dowolnych kombinacjach. Chodzi tylko o to, że na podstawie porównania analog-software nie da się wyciągnąć wniosków ogólnych nt hard-soft, bo takie porównanie jest "zanieczyszczone" dodatkowym porównaniem cyfra-analog.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » piątek 31 paź 2008, 08:49

Porównywać instrumenty i wybierać ten który bardziej pasuje można i należy w dowolnych kombinacjach. Chodzi tylko o to, że na podstawie porównania analog-software nie da się wyciągnąć wniosków ogólnych nt hard-soft, bo takie porównanie jest "zanieczyszczone" dodatkowym porównaniem cyfra-analog....

Wiem to ja i wiesz to Ty , ale początkujący, młody człowiek nie mający stycznosci z hardware pojęcia o tym nie ma. Tutaj dyskusja zaczyna przybierac już formę spirytystyczną. Zgadzam się z tym co mówisz , ale wciąż wracam do głównego pytania od którego się wszystko zaczęło i na nie raczej starałem się odpowiadać

Ok , muszę uciekać , wieczorkiem sprawdzę jak się temat rozwija ...

[addsig]

Zablokowany