Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
orbita77
Re: Waldorf Blofeld

Post autor: orbita77 » poniedziałek 29 wrz 2008, 16:30

JZELI CHODZI O BRZMIENIA TO JAK DLA MNIE SA SUPER, SZCZEGOLNIE DO TAKICH GATUNKOW JAK MINIMAL, ELECTRO, AMBIENT.DOPIERO ZACZYNAM SIE ZABAWA Z GALKAMI, ALE POCZATEK JEST OBIECUJACY.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » poniedziałek 29 wrz 2008, 16:45

...JZELI CHODZI O BRZMIENIA TO JAK DLA MNIE SA SUPER, SZCZEGOLNIE DO TAKICH GATUNKOW JAK MINIMAL, ELECTRO, AMBIENT.DOPIERO ZACZYNAM SIE ZABAWA Z GALKAMI, ALE POCZATEK JEST OBIECUJACY....

a ja wlasnie zamówiłem swojego blofelda :)
moj pierwszy hard synth. Po ponad dziesieciu latach zabawy z muzyką
I wlasnie do electro go potrzebuje.

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 29 wrz 2008, 18:14

...JZELI CHODZI O BRZMIENIA TO JAK DLA MNIE SA SUPER, SZCZEGOLNIE DO TAKICH GATUNKOW JAK MINIMAL, ELECTRO, AMBIENT.DOPIERO ZACZYNAM SIE ZABAWA Z GALKAMI, ALE POCZATEK JEST OBIECUJACY...

Łoj, i po co ten wrzask?

Panie i panowie, może umówmy się co do jednego: Blofeld dzięki swej strukturze umożliwia "odjazd" we wszelakich gatunkach!

Absolutnie nie jest syntezatorem przypisanym do żadnego stylu. Większość jego presetów fabrycznych powstała na zasadzie użycia wewnętrznej funkcji randomize, a o czym wyraźnie traktuje instrukcja obsługi .

W sumie prawda jest taka, iż można na nim wyczarować zarówno doskonałe, okraszone efektami Hammondy(!), stringi (nie mylić z za krótkimi majtkami), całą gamę el-pian, jak i brzmienia rodem z piekła. Wszystko zależy od tego, jak daleko użytkownik jest w stanie zrozumieć jego tory syntezy, a które wbrew pozorom wcale zawiłe absolutnie nie są. Wręcz przeciwnie!

Na naszym otwartym już rynku znajdziemy mnóstwo instrumentów o znacznie bardziej zagmatwanej syntezie. Niektórzy z ich świadomych prawie już(!) użytkowników będą się jej uczyli dalej wręcz miesiącami, a co wcale też nie znaczy, iż tylko one po takiej akcji jako jedyne oddadzą im tzw. "obiecany czad". Bo to akurat jest bzdurą totalną!

Stąd me zdanie: jeśli ktoś ma ochotę wejść w butach w ten świat instrumentów (czyt. nauczyć się panowania nad tego typu instrumentami), to "taki" Blofeld jest doskonałym, w miarę prostym i mocno współczesnym ku temu rozwiązaniem. Bez żadnej lipy!
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » poniedziałek 29 wrz 2008, 19:43

z wszystkim powyzszym sie zgadzam, oprocz stwierdzenia, ze jest doskonalym narzedziem dla osoby, ktora chce zaczac swoja przygode..

moze sie myle, ale pomimo dosyc prostej obslugi, tworzenie barw nie jest na nim najszybsza na swiecie, nie mamy wszystkiego pod reka i nie zrobimy na nim tego co chcemy tak szybko, jak np. na virusie, novation, jp8000 etc.. - osoba, ktora uczy sie potrzebuje miec mozliwosc sprawnego i szybkiego zweryfikowania wprowadzenia swoich zmian, a tego raczej blofeld nie daje..

oczywiscie nie pisze, ze na poczatek jest zly - jest stosunkowo tani, ma zawodowe brzmienie, zaawansowany tor syntezy, a to napewno zalety..
[addsig]
the Sun Personality

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 29 wrz 2008, 20:24

...moze sie myle, ale pomimo dosyc prostej obslugi, tworzenie barw nie jest na nim najszybsza na swiecie, nie mamy wszystkiego pod reka i nie zrobimy na nim tego co chcemy tak szybko, jak np. na virusie, novation, jp8000 etc....

Oczywiście, że się nie mylisz, lecz nie o to mi chodziło

Chodziło mi o to, aby pot. userom chciało się zapanować wreszcie w sposób dogłębny i kompletny nad kilkoma podstawowymi rodzajami syntezy udostępnionymi m.in. w Blofeldzie. I to na zasadzie zrozumienia, a nie kręcenia tylko gałami. W tym temacie wciąż uważam, iż (IHMO) naprawdę warto rozpocząć naukę od czegoś "normalnego" i niedrogiego.

Do tego właśnie zmierzałem.
[addsig]

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » poniedziałek 29 wrz 2008, 20:43

Chodziło mi o to, aby pot. userom chciało się zapanować wreszcie w sposób dogłębny i kompletny (bo to wręcz już współczesny standard) nad kilkoma podstawowymi rodzajami syntezy udostępnionymi m.in. w Blofeldzie. I to na zasadzie zrozumienia, a nie kręcenia tylko gałami

...

Coś w tym jest. Pamiętam jak zaczynałem zabawę z syntezą jeszcze na Yamaha PSS-780 na początku lat 90. Język angielski poznawałem z filmów VIDEO a dziwne napisy jak attack w bloku syntezy - kojarzyły mi się z atakowaniem Dzięki temu zacząłem grzebać w edycji i uzyskiwać coraz ciekawsze i bardziej zamierzone efekty. Potem była Yamaha W7, która miała bardzo duże możliwości edycji. Czego to ja tam nie robiłem ... od dźwieków samolotów odrzutowych do jadących parowozów z gwizdem na Mod. Wheel. Nie było żadnych gał a do wszystkiego trzeba było się dokopywać w menu i zrozumieć jak to na prawdę działa ! Dzięki temu teraz po kilku pierwszych minutach obcowania z nowym instrumentem wszystko jest łatwe i logiczne. Może własnie dlatego , że nie miałem całej tej " gałkologii" na tacy gdy zaczynałem. W tej chwili szlag mnie trafia jeśli nie mam czegoś od razu pod palcami . Ale myślę , że gdyby nie wczesniejsze doświadczenia nie byłoby tak różowo

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 29 wrz 2008, 21:12

...Ale myślę , że gdyby nie wczesniejsze doświadczenia nie byłoby tak różowo ...

Otóż to! Sam piszesz, iż wcześniej miałeś już doświadczenia.

Ci zaś, co ich nie mieli niech zaczną więc od wspomnianego już mądrego (chyba) początku .
[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 30 wrz 2008, 19:25

...KOMPLETNIE SIE NIC NIE DZIEJE, BANK POZOSTAJE NIE ZMIENIONY, ZMIENIA SIE TYLKO BARWA. PROBOWALEM NA ROZNE SPOSOBY I NIC. W JAKI SPOSOB STERUJECIE TYMI BANKAMI, POOOMMMOCY...

Nie KRZYCZ proszę

Sprawdziłem i rzeczywiście nie miałeś żadnych szans, gdyż aby obecnie zmienić Bank w Blofeldzie (ver. 1_04) trzeba posłużyć się kontrolerem Control Change = 0. Czyli sekwencja Twych komunikatów powinna być następująca: wpierw Control Change 00 = 0 (dla banku A), a dopiero potem Program Change = coś tam wedle uznania.

Ech Ci programiści od waldorfni, już po raz któryś tam z rzędu (nie)dają popalić serwując lipę jakich mało. Mowa o podstawowej instrukcji obsługi w której do dziś pisze jak byk: Control Change 00 - not used)
[addsig]

timerus

Post autor: timerus » środa 01 paź 2008, 01:09

......KOMPLETNIE SIE NIC NIE DZIEJE, BANK POZOSTAJE NIE ZMIENIONY, ZMIENIA SIE TYLKO BARWA. PROBOWALEM NA ROZNE SPOSOBY I NIC. W JAKI SPOSOB STERUJECIE TYMI BANKAMI, POOOMMMOCY...

Nie KRZYCZ proszę

Sprawdziłem i rzeczywiście nie miałeś żadnych szans, gdyż aby obecnie zmienić Bank w Blofeldzie (ver. 1_04) trzeba posłużyć się kontrolerem Control Change = 0. Czyli sekwencja Twych komunikatów powinna być następująca: wpierw Control Change 00 = 0 (dla banku A), a dopiero potem Program Change = coś tam wedle uznania.

Ech Ci programiści od waldorfni, już po raz któryś tam z rzędu (nie)dają popalić serwując lipę jakich mało. Mowa o podstawowej instrukcji obsługi w której do dziś pisze jak byk: Control Change 00 - not used)
...

prosiłbym o pomoc, aby dokonać tego w Abletonie, bo nie mam pojęcia jak poustawiać to co jest wyżej napisane.

timerus

Post autor: timerus » środa 01 paź 2008, 11:44

zapamietujemy preset Blofelda w sciezce MIDI :

ABLETON :

1. wchodzimy w track midi, gdzie mamy piano roll
2. BANK - 1 = A , 2 = B itd.
3. PROGRAM - wybieramy ten, ktory potrzebujemy

w ENVELOPES w tym samym oknie przeprowadzamy automatyzacje, nalezy zobaczyc ktory komunikat midi pod co jest przypisany w instrukcji Blofelda i jazda

ciekawy teraz jestem, czy Blofeld potrafi obsluzyc 2 tracki MIDI na osobnych presetach, ale chyba nie, ktos probowal ?

ODPOWIEDZ